Je plafonds renoveren of vervangen? Dit zijn de mogelijkheden

Gepubliceerd op 20 Mei 2021

Heb je een oude woning gekocht om te renoveren, dan plan je misschien om de verouderde plafonds te vernieuwen. Kies je voor een snelle oplossing of vervang je ze beter? Welke opties heb je zoal? We reiken er enkele voor je aan.

Oude plafond herstellen of afbreken?

Welk type plafonds er in je te renoveren woning zitten, is meestal afhankelijk van het bouwjaar van de woning. Vaak zie je in oudere woningen van voor de jaren zestig plafonds die bestaan uit houten latwerk met daar pleisterwerk tegen. Doorheen de jaren kan dit type plafond barsten en scheuren vertonen. Andere, recentere plafonds die bestaan uit potten en balken of betonnen welfsels kunnen ook beschadigd zijn. Controleer daarom vooraf de staat van je plafonds en beslis dan wat er verder mee moet gebeuren. Laat eventueel een aannemer of architect je hierin begeleiden.

Kleine ingrepen om je plafond te vernieuwen

Zijn je plafonds nog in vrij goede staat en moeten ze enkel wat opgefrist worden? Zoek je een budgetvriendelijke oplossing? Dan kom je met kleine ingrepen zoals schilderen, behangen of bepleisteren al ver. Wil je snel een strak resultaat en mag het iets meer kosten? Dan is een (verlaagd) spanplafond een goed idee. Zullen deze kleine ingrepen niets baten? Dan kies je best voor de afbraak en vervanging van je plafonds.

Een oud gipsplafond afbreken

Je kunt bij een oud gipsen latjesplafond een nieuw laagje pleister (laten) aanbrengen maar de kans bestaat dat de scheuren en barsten terugkomen. Daarom is het verstandig om het oude plafond te verwijderen. Je kunt onder het bestaande plafond ook een verlaagd plafond plaatsen, maar houd er rekening mee dat het oude plafond al snel enkele honderden kilo’s weegt. Kilo’s die je woning onnodig belasten. Het is een intensieve klus om het oude plafond af te breken, de brokstukken te verwijderen en af te voeren, maar zo ben je wel zeker dat het na verloop van tijd niet naar beneden komt en schade aanricht. Opgelet, zoek ook eerst uit of het pleisterwerk asbest bevat!

Een nieuw plafond plaatsen: types

Spanplafond

Een spanplafond is een plafond dat bestaat uit een doek in pvc of polyester dat strak gespannen wordt op profielen die tussen de muren op plafondhoogte geplaatst worden. Je kunt het als nieuw plafond laten plaatsen maar eveneens onder een bestaand verouderd plafond. Zo moet je niets afbreken en is je plafond in één dag vernieuwd. Het voordeel van een spanplafond is dat je meteen resultaat hebt en niet moet schuren en schilderen. Bovendien hoef je de ruimte niet leeg te maken aangezien er bij de plaatsing geen stof vrijkomt. Voor de plaatsing van een spanplafond schakel je best een expert in.

Lees ook: Plafond renoveren: Gyproc of een spanplafond?

Plafond uit nat pleisterwerk

Heb je een plafond dat bestaat uit betonnen welfsels? Dan je hier gemakkelijk tegen (nat) pleisteren. Een nieuwe laag pleister geeft je plafond terug een frisse look. Houd rekening met de droogtijd van het pleisterwerk en versnel eventueel met een bouwdroger.  

Plafond in gipskarton of gyproc

Een andere optie is een (verlaagd) plafond uit gipsplaten of ook wel droog pleisterwerk genoemd laten plaatsen. Hierbij worden de plafondpanelen in gipskarton zij aan zij geschroefd aan een houten of aluminium kader die als draagstructuur fungeert. De naden ertussen worden opgevuld en geschuurd, hierna wordt het plafond geschilderd. Ontdek hoe je zichtbare naden voorkomt bij het verven. Er bestaan ook specifieke gipsplaten (gyplat) die bepleisterd kunnen worden. Zo krijg je een mooi egaal geheel. Wat is voor jou de beste optie? Een specialist plafonneerwerken kan je hiermee verder helpen. Ga je zelf aan de slag? Lees dan ook volgende artikels:

Hoe gipsplaten plaatsen: handig stappenplan voor een onberispelijk resultaat.
Zelf Gyproc plaatsen? Dit moet je weten!

Plafond met andere materialen

Gipskarton is zeker niet het enige plaatmateriaal dat je kunt gebruiken voor je plafond. Er zijn ook alternatieven zoals: houten planken en houtvezelplanken, vezelcementplaten, pvc-panelen, kurk, enzovoort. Veel van deze oplossingen hebben niet alleen een specifieke look, vaak isoleren ze ook goed tegen geluid of koude.

Systeemplafond met plafondtegels

Een systeemplafond komt, omwille van het esthetische aspect, niet zo vaak voor in particuliere woningen maar eerder in kantoorgebouwen. Dit type plafond bestaat uit een rasterstructuur die losgekoppeld is van de bovenliggende vloer met daarop losse plafondplaten. Je duwt de platen dus gemakkelijk omhoog en vervangt ze op die manier ook gemakkelijk. Handig als je de verlichting wilt aanpassen.

Zichtbare welfsels

Je bent natuurlijk niet verplicht om een nieuw plafond te plaatsen. Het zichtbaar laten van de houten of betonnen welfsels of vloerplaten is een trend in moderne woningen en geven een industriële toets aan je interieur. Bovendien is het een budgetvriendelijke oplossing. Houd er wel rekening mee dat dit mogelijk akoestisch minder isoleert.

Meer weten over inrichtingswerken? Lees ook onze andere artikels over ‘wand en plafond’.