Het spanplafond: dé oplossing voor problemen met je oud plafond

14/07/2020

Schimmel, beestjes, scheuren en vervormingen: je oud plafond krijgt vroeg of laat te maken met slijtage en schade. Of je gaat voor een (tijdelijke) herstelling, of je kiest voor een bestendige oplossing: het plaatsen van een spanplafond.

Houten balken: schimmel en beestjes

Een houten plafond krijgt na verloop van tijd te maken met bederf. Houtaantastende insecten, schimmels en bacteriën: de schade kan oppervlakkig of ernstig zijn, afhankelijk van hoe snel je reageert. Hoe dan ook, je houten balken bederven en verliezen hun esthetische waarde. 

Storende geluidstrillingen

Wat betekent deze slijtage voor je houten plafond? Wanneer houten balken worden aangevreten, dreigen ze op termijn door te zakken. Een doorzakking van een luttele 6 millimeter veroorzaakt al laagfrequente trillingen. Akoestische trillingen, die we snel als storend ervaren. 

Gyproc-plafond: scheuren en vervormingen

De gipsplaat is zeer gewaardeerd door doe-het-zelvers. Maar een Gyproc-plafond wordt vaak afgewerkt in wisselende omstandigheden van temperatuur en luchtvochtigheid. En – volgens de wet van de fysica – gaan gipsplaten krimpen en weer uitzetten. Mits onvoldoende plaats, zal het plafond vervormen en scheuren. 

Wat is een spanplafond?

Wat is een spanplafond precies? Het is een doek uit pvc, dat via onzichtbare profielen wordt vastgehecht tussen muren, na voorafgaande afmeting van je plafond. Dit “vals” plafond wordt kreukvrij aangespannen via verhitting.

Spanplafonds in verschillende ontwerpen

Klassiek, modern, minimalistisch of uitbundig: er is haast geen interieur dat een spanplafond niet kan aankleden. Op zoek naar een nieuwe look voor je plafond? Een spanplafond vult handig je plafondruimte op: snel geplaatst en geen breekwerken vereist. 

Nooit een deuk in je spanplafond

Een spanplafond is vormherstellend. Maak je een deuk met een stomp voorwerp? Ontkurk je een fles champagne recht tegen je spanplafond? Geen nood, de vervorming trekt er vanzelf uit. Wist je trouwens dat je elektriciteits-, ventilatie- en sanitairleidingen perfect kunt wegwerken? 

Gipsplaten of spanplafond: prijsverschil op lange termijn

Een eenvoudig prijsvergelijk tussen een Gyproc- en spanplafond? De startprijs ligt in mekaars buurt, maar het prijsverschil ontstaat later. Een gipsplaten plafond moet je om de zoveel tijd herschilderen – en herstellen op eventuele barsten. Op lange termijn wordt het prijsverschil verdubbeld. Hoe een spanplafond onderhouden? Je geeft het doek een jaarlijkse reinigingsbeurt en that ’s it. Geen schilder of specialist vereist.

Een spanplafond is mogelijk dé oplossing voor jouw plafondproblemen. 

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.