Welke verf kiezen voor vochtige ruimtes (badkamer, keuken …)?

13/09/2023

Vochtige ruimtes hebben te maken met wisselende vochtigheid, opstijgende stoom en schommelende temperaturen. Daarom vragen ze om een slimme aanpak bij het schilderen. Het begint allemaal met het kiezen van de juiste verf, want die is cruciaal voor een duurzaam resultaat. In dit artikel ontdek je welke verf geschikt is voor het schilderen van vochtige ruimtes zoals een badkamer of keuken. Ga vol vertrouwen aan de slag met de juiste producten en geniet van een verbluffend resultaat dat jaren mooi blijft. 

Verf kiezen voor vochtige ruimtes: de aandachtspunten 

Is je badkamer, keuken of wasplaats toe aan een frisse look? Schilderen zorgt voor een snelle en budgetvriendelijke make-over. Natuurlijk wil je graag een duurzaam resultaat. Daarom ga je aan de slag met de juiste producten die geschikt zijn voor je klus.

Een vochtige ruimte schilderen doe je met aangepaste verf, die bestand is tegen de uitdagingen van vocht, stoom en temperatuurschommelingen. Gewone verf is geen goed idee, want die is niet opgewassen tegen de vochtige omstandigheden en het risico op schimmelvorming in vochtige ruimtes. 

Welke verf is geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens? Let op deze eigenschappen: vocht- en waterbestendig, schimmelbestendig, ademend vermogen, makkelijk te reinigen en hoge glansafwerking:

  1. Vocht- en waterbestendig: De verf blijft intact bij vocht en waterdamp. Hij zal niet opzwellen, afbladderen en vervormen in vochtige omstandigheden.
  2. Bestand tegen schimmel: Vochtige ruimtes zijn gevoelig voor schimmelgroei. Een goede vochtbestendige verf houdt de groei van schimmels tegen.
  3. Ademend vermogen: De verf laat vocht en damp door. Dit voorkomt dat vocht gevangen raakt en schimmelvorming veroorzaakt.
  4. Gemakkelijk schoon te houden: De verf is eenvoudig te reinigen zonder dat dit de verfkwaliteit aantast. Dit is belangrijk in ruimtes waar vuil, vlekken en spatten vaak voorkomen.
  5. Hoge glansgraad: Een afwerking met een hoge glans, zoals satijn- of zijdeglans is extra bestand tegen vocht en makkelijk te reinigen.

Bolatex-verf van colora is specifiek ontwikkeld voor omgevingen met veel vocht en damp. Zo heeft deze verf een speciale formule die bestand is tegen vocht en schimmel. De afwasbare eindlaag blijft lang mooi en biedt uitstekende bescherming. Dit maakt Bolatex ideaal voor vochtige ruimtes zoals badkamers als keukens.

Welke verf en verfbenodigdheden heb jij nodig voor jouw klus? Check het eenvoudig met de handige verfwijzer. Je ontdekt meteen ook hoeveel verf je nodig hebt.

Je badkamer schilderen: een budgetvriendelijke make-over

Uitgekeken op de stijl van je badkamer en wil je iets nieuws? Door je badkamer te verven, geef je die snel een nieuwe look. De meeste oppervlakken, zoals de tegels, het plafond en de badkamermeubels, kan je op die manier upgraden. Zo transformeer je de ruimte zonder te hoeven investeren in een volledige badkamerrenovatie. Omdat er geen breek- en sloopwerken bij komen kijken, blijf je gespaard van lawaai en stof.

Laat je inspireren door geslaagde badkamer make-overs, of boek kleuradvies aan huis.

Welke verf kiezen voor de badkamer?

Voor een badkamer gebruik je een vochtbestendige kwaliteitsverf of een muurverf met hoge zijdeglans. Een verf met een hoge zijdeglans of satijnglans afwerking is niet alleen beter bestand tegen vocht, maar ook gemakkelijk schoon te maken. Bolatex, Bossflow Silk en Bossflow Satin zijn voorbeelden van ideale badkamerverven. Ze zijn watervast, bestand tegen schimmelvorming en goed reinigbaar.

Voor het schilderen van douchewanden kan je Epomur gebruiken. Deze grond- en afwerklaag is de probleemoplosser bij uitstek voor o.a. muren die regelmatig vochtig worden (douche, keuken, wasplaats, …) en vochtige kelders. Epomur is bestand tegen water en hecht bovendien uitstekend, ook op verpoederde ondergronden.

Wil je de muurverf helemaal laten doorlopen tot in de douche of aan het bad? Dan is het Aqua Sensa-verfsysteem een aanrader, want daarmee integreer je de douche of het bad optimaal in het geheel. Vraag ernaar in de colora-verfwinkel in je buurt.

Lees ook: 
Tips voor het schilderen van een badkamer
Vliesbehang gebruiken in de badkamer: waarop letten?  
Badkamertegels verven: download een compleet stappenplan.

Je keuken schilderen: een snelle upgrade

Je keuken schilderen is een snelle en budgetvriendelijke manier om je keuken een frisse uitstraling te geven. Jij kiest hoe ver je gaat. Van de muren, kastdeuren en -lades, tot het plafond en de achterwand. Neem gerust ook je keukenmeubels, zoals je eetkamerstoelen en ontbijttafel, mee in je verfproject. Alles voor dat verbluffende totaalplaatje, toch?

Laat je inspireren door geslaagde keuken make-overs, of boek kleuradvies aan huis.

Welke verf kiezen voor een keuken? 

De keuken is een van de drukste leefruimtes in je woning. Daarom kies je best voor goed onderhoudbare kwaliteitsverf. Een muurverf met hoge glans is heel gemakkelijk te reinigen. Hoe hoger de glans, hoe eenvoudiger het onderhoud. Waarom geef je je keukenmuur geen creatieve touch met magneetverf of bordverf? Een originele manier om je boodschappenlijstje bij te houden. Ontdek hier meer creatieve ideeën met magneetverf en schoolbordverf.

En je keukenkasten? Die pak je aan met solventgedragen lakverf. Die is onderhoudsvriendelijk, vetresistent en goed bestand tegen krassen. Check met de handige verfwijzer wat je allemaal nodig hebt voor je klus en ga aan de slag met dit handige stappenplan.

Lees ook: 
Tips voor het schilderen van een keuken
Hoe keukentegels schilderen?
Hoe eikenhouten keukenkasten verven?
Hoe een formica keuken overschilderen?

Nog vragen over het verven van vochtige ruimtes (badkamer, keuken, wasplaats …)? De colora-coaches in een colora-verfwinkel in jouw buurt vertellen je wat je moet weten om van jouw project een succes te maken. Je nodige producten en materialen vind je in een colora-winkel of op colora.be

In samenwerking met colora de verfwinkel

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.