Wat is het verschil tussen watergedragen en solventgedragen verf?

01/12/2023

Als klusser ben je vast bekend met de twee grote categorieën verf: watergedragen verf en solventgedragen verf. Het onderscheid zit hem vooral in het gebruikte oplosmiddel. We overlopen samen met jou de kenmerken en voordelen per type verf, zodat jij de beste keuze kan maken. 

Het gebruikte oplosmiddel verschilt 

Verf bevat verschillende ingrediënten, waaronder een oplosmiddel. Wanneer de verf opdroogt, verdampt dit oplosmiddel. Het voornaamste onderscheid tussen watergedragen en solventgedragen verf is het soort oplosmiddel dat wordt gebruikt. Bij watergedragen verf is het oplosmiddel water. Bij solventgedragen verf is het oplosmiddel een solvent zoals white spirit. Dit verschil heeft verschillende gevolgen voor de eigenschappen van de verf.

Watergedragen verf: snel, schoon en geurloos

Verf op waterbasis biedt diverse voordelen:

 • Milieuvriendelijk: Watergedragen verf is beter voor het milieu en de gezondheid dan solventgedragen verf.
 • Geen vervelende geur: Watergedragen verf geeft bijna geen geur af, wat het werken met deze verfsoort aangenamer maakt.
 • Snelle droging: Watergedragen verf droogt beduidend sneller dan solventgedragen verf.
 • Minder vergeling: Lichte kleuren vertonen geen vergeling op termijn. En bij buitentoepassingen behoudt de verf na verloop van tijd beter zijn kleur.

Er bestaan diverse soorten watergedragen verf, zoals latexverf en acrylverf. Elke soort heeft specifieke eigenschappen en toepassingen. Voor bijna elke toepassing, zowel binnen als buiten, is er een geschikte watergedragen verf beschikbaar. Vind de geschikte watergedragen verf voor je klus.

Waarvoor wordt watergedragen verf doorgaans gebruikt? 

Watergedragen verf is een favoriet voor binnenshuis schilderwerk, omdat die verf minder fel ruikt. Het is perfect voor het verfraaien van muren, plafonds, en deuren. Maar wist je dat het ook geschikt is voor buiten? Interessant genoeg behoudt watergedragen verf daar zelfs langer zijn kleur en glans dan solventgedragen verf. Het vraagt ook minder onderhoud en zorgt voor een duurzaam verfresultaat. Vraag hier technisch advies voor jouw klus aan.

Solventgedragen verf: sterk en weerbestendig

Waarom zou je kiezen voor verf op solventbasis? Enkele voordelen zijn:

 • Krasvastheid: over het algemeen is solventgedragen verf krasbestendiger dan watergedragen verf.
 • Eenvoudig een mooi resultaat: de verwerkingstijd is langer bij solventgedragen verven waardoor het makkelijker is om een mooi resultaat te bekomen, vooral buiten. Bij watergedragen verven zijn de weersomstandigheden veel meer doorslaggevend (vochtigheid, temperatuur, wind) voor de droging van de verf.

Waarvoor wordt solventgedragen verf gebruikt?

Solventgedragen verf is over het algemeen een goede keuze voor de volgende toepassingen:

 • Op houten ramen, deuren... Omdat deze verven vlot verwerken en minder afhankelijk zijn van temperatuur, vochtigheid en wind ten opzichte van watergedragen verven.
 • Toepassingen waar een sterke fixatie nodig is, zoals bijvoorbeeld op verweerde verf of verpoederde ondergrond.
 • Toepassingen waar een zeer hoge glans nodig is. Met solventgedragen verven kan een hogere glans worden bereikt dan met watergedragen verven.
 • Toepassingen waarbij een krasvaste lakafwerking gewenst is, vooral op houten oppervlakken.
 • Voor toepassing op houten meubels en deuren kan je beter solventgedragen lak gebruiken: krasvast en extra duurzaam.
 • Industriële toepassingen, zoals het schilderen van vloeren, machines en metalen constructies. Solventgedragen verf is sterker dan verf op waterbasis.
 • Op ondergronden met oude vlekken: met een specifieke solventgedragen primer voorkom je dat bepaalde vlekken (bv. oude vochtplekken of nicotinevlekken) doordringen in de eindlaag.
 • Ook op watergevoelige ondergronden, zoals mdf, gebruik je beter een solventgedragen primer.

Droogtijd: watergedragen vs. solventgedragen verf

De droogtijd van je verf hangt af van verschillende factoren. Watergedragen verf droogt sneller dan solventgedragen verf, omdat water nu eenmaal sneller verdampt dan solvent. Begin je 's ochtends vroeg met watergedragen verf? Dan kan je zelfs diezelfde dag nog een tweede laag aanbrengen. Lekker efficiënt, toch? Vraag hier je gratis verfgids aan, boordevol praktische tips.

Hieronder leer je meer over de droogtijd per type verf. Hou er rekening mee dat droogtijd niet hetzelfde is als uithardingstijd. Droogtijd vertelt je wanneer je de volgende laag kan aanbrengen, terwijl uithardingstijd aangeeft wanneer jouw verf volledig belastbaar en uitgehard is.

 • Watergedragen verf voelt snel droog aan, meestal na 1 à 2 uur. Maar dat betekent niet dat je al een nieuwe verflaag mag aanbrengen. Volg altijd de droogtijd zoals op de verfpot staat. De meeste watergedragen verven zijn overschilderbaar na 6 tot 18 uur en echt uitgehard na 9 à 10 dagen. Onthoud wel: dit hangt af van de omstandigheden zoals luchtvochtigheid en temperatuur.
 • Solventgedragen verf heeft meer tijd nodig. Het is stofdroog na 2 à 4 uur, overschilderbaar na 8 à 24 uur, en volledig uitgehard na 7 tot 14 dagen. Relax en wacht tot je meesterwerk zijn ultieme vorm bereikt. Droog- en uithardingstijden kunnen sterk verschillen, dus check altijd de info op je verfpot.

Tip: Als je solventgedragen verf buiten aanbrengt, kan je de droogtijd versnellen door de verf bloot te stellen aan direct zonlicht. Als je solventgedragen verf binnen aanbrengt, kan dit door de ruimte goed te verluchten en kunstmatig licht te gebruiken.

Verflucht: watergedragen vs. solventgedragen verf 

Een ander aspect om te overwegen is de geur. Solventgedragen verf kan tijdens het droogproces een sterke geur afgeven, voornamelijk veroorzaakt door het verdampen van het oplosmiddel. Deze geur kan als onaangenaam worden ervaren en is minder gezond, vooral in afgesloten ruimtes.

Bij watergedragen verven vermijd je die nare verflucht. Omdat het oplosmiddel bij deze verven water is, zijn ze zo goed als geurloos en veel minder schadelijk. Ideaal voor het schilderen van gevoelige ruimtes zoals een babykamer of slaapkamer.

Hoe kan je zien of oude verflagen op waterbasis of op solventbasis zijn? 

Wil je weten of oude verflagen watergedragen of solventgedragen zijn? Voer een eenvoudige test uit:

 • Drenk een doekje in cellulose thinner en wrijf ermee op de de verflaag: Een solventgedragen lakverf zal oplossen, een watergedragen verf zal kauwgom-achtig worden.
 • Doe dezelfde test met alcohol (methanol): Bij een solventgedragen lakverf gebeurt er niets. Een watergedragen verf zal traag oplossen, waardoor de kleur afgaat.

Twijfel je welke verf je nodig hebt? Gebruik de verfwijzer om de juiste verf en benodigdheden te vinden voor jouw project. Of bezoek een colora-winkel voor deskundig advies. 

In samenwerking met colora de verfwinkel

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.