Verwijder groene aanslag en bescherm je tuinmeubels

Gepubliceerd op 13 Mei 2022

De eerste lentezon geeft je al snel zin om volop te genieten van je tuin. Maar hebben je tuinmeubelen tijdens de vochtige wintermaanden een groen jasje van algen en mossen gekregen? Geen paniek! Wij helpen jou om je tuinmeubilair snel summerproof te maken.

Weg met groene aanslag

Dankzij Woodmask Cleaner en Sealer geef je groen geen kans meer! Vóór je met het Woodmaskduo start, verwijder je eerst groenaanslag en vuil. Besproei het hout met water. Zo droogt het reinigingsproduct, Woodmask Cleaner, minder snel op en kan het lang genoeg inwerken.

Tip: gebruik een tuinslang om het hout nat te maken. Sterke stralen van een hogedrukreiniger beschadigen de houtstructuur, waardoor vuil zich nog dieper in de nerven ophoopt.

Je hout reinigen met Woodmask Cleaner

Nu je tuinmeubel nat is, breng je de Woodmask Cleaner aan. Dit is een zuur detergent op waterbasis dat diep inwerkt om de houtvezels te reinigen. Het product verwijdert al het vuil en geeft het hout z’n oorspronkelijke look terug.  

  • Breng het reinigingsproduct Woodmask Cleaner royaal aan met een platte kwast of een rol en laat een kwartier inwerken.
  • Schrob het vuil nu af met een harde nylonborstel.  
  • Spoel na met de tuinslag en laat 48 uur drogen voordat je aan de slag gaat met Woodmask Sealer.

Gouden tip: Plaats houten tuinmeubilair zoveel mogelijk binnen tijdens de wintermaanden. Reinigen met water en goed laten uitdrogen, zal dan meestal volstaan.  

Waterafstotend hout dankzij Woodmask Sealer  

Met het water- en olieafstotend impregnatiemiddel Woodmask Sealer bescherm je het hout in één laag. Het kleurloze product op solventbasis zorgt voor een mooie, egale houtvergrijzing. Het lijkt zelfs alsof het hout niet behandeld is. Maar... als het regent, zal je zien dat het water niet in het hout trekt.  

  • Bescherm de vloer tegen spatten en druppels. Dit is een belangrijke stap! Als je dit niet doet, wordt je vloer – waar je product hebt gemorst – waterafstotend.
  • Breng de Woodmask Sealer royaal aan op droog hout met een kwast of een rol.
  • Verwijder eventuele plassen en druppels op het hout.
  • Na 1 laag is het hout beschermd. Laat 24 uur drogen voordat je het behandelde hout blootstelt aan regen.

Behandel jaarlijks jouw tuinmeubel met Woodmask Sealer en je bent voorgoed verlost van groenaanslag. Zélfs in ons Belgisch klimaat! 

Liever halftransparant gekleurd hout?

Wil je liever je hout halftransparant kleuren en niet-filmvormend beschermen? Dan gebruik je deze solventgedragen olie in plaats van de Woodmask Sealer. Deze olie dringt diep in het hout en laat de houtkleur en houtstructuur deels zichtbaar. Om de 2 à 3 jaar breng je de olie opnieuw aan.

Tip: heb je cederhout in je tuin of op je terras staan? Ook dan behandel je het met deze solventgedragen olie. Bij voorkeur gebruik je een witte of vergrijsde tint wegens de specifieke verkleuring van ceder.

Of liever je tuinmeubel in een volledig nieuwe, frisse kleur?

Heb je zin om jouw houten tuinmeubilair op te fleuren en er een kleurrijk laagje verf op te plaatsen? Ook dat kan uiteraard!

Ga voor de perfecte combinatie van esthetiek én bescherming. Deze dekkende beits geeft een mooi dekkend kleurresultaat waarbij de houtstructuur zichtbaar blijft. En dat terwijl het jouw tuinmeubels uitstekend beschermt. De beits is heel makkelijk aan te brengen en verkrijgbaar in alle kleuren.  

Voor je de beits op jouw houten meubels plaatst, bereid je ze zorgvuldig voor:

  • Zorg dat het hout mosvrij is. Behandel groenaanslag of eventuele schimmels met Woodmask Cleaner of met verdund bleekwater
  • Schuur daarna licht verweerd hout grondig op met korrel 120. Gebruik hiervoor een schuurmachine. Bij nieuw en glad hout is licht opschuren voldoende.

Daarna breng je de dekkende beits aan in 2 lagen op je tuinmeubel. Afhankelijk van de kleur van de beits en de blootstelling aan de zon, zien je tuinmeubels er de komende 2 à 5 jaar als nieuw uit.

Benieuwd naar meer doe-het-zelf advies? Neem een kijkje op colora.be.