Is verflucht schadelijk, en hoe kan je het vermijden (ook in de babykamer)?

Gepubliceerd op

Tijdens het schilderen komen er verschillende stoffen en dampen vrij. Maar hoe weet je nu of het schadelijk is om die in te ademen? En hoe kan je de last van onaangename verflucht vermijden? We sommen de voornaamste oorzaken én oplossingen voor je op.

Solventgedragen of watergedragen verf?

Er is een verschil tussen verf op solventbasis en verf op waterbasis wat betreft het vrijkomen van schadelijke stoffen. Het oplosmiddel in de verf komt vrij tijdens het drogen van de verf en verspreidt zich dan door de ruimte. Bij solventgedragen verf is die stof een solvent, zoals white spirit, die zorgt voor de typisch sterke verfgeur. Wens je zoveel mogelijk verfgeur te vermijden? Dan kan je beter kiezen voor een watergedragen verf. Bij die verven is het oplosmiddel namelijk water, waardoor die verven zo goed als geurloos zijn en veel minder schadelijk. Lees meer over het verschil tussen solventgedragen en watergedragen verf.

Doorloop de verfwijzer en vind de meest geschikte producten om aan de slag te gaan.

Lees altijd het etiket op de verfpot

Op iedere verfpot vind je verschillende labels of waardes terug. Die geven een indicatie mee over de hoeveelheid schadelijke stoffen die vrijkomen tijdens het schilderen met die verf. Je kan hiervoor kijken naar:

  • VOS-waarde: die geeft aan hoeveel vluchtige organische stoffen de pot verf bevat. Volgens de wetgeving moet de waarde tussen 30g/liter en 750g/liter liggen. Hoe lager, hoe minder schadelijk de verflucht is tijdens en na het schilderen. Alle verven in de colora-winkel worden met zo weinig mogelijk schadelijke stoffen geproduceerd.
  • Indoor Air Quality Label (IAQ): dat label geeft aan hoeveel schadelijke stoffen in de lucht vrijkomen door het schilderen, 28 dagen na toepassing. De verf wordt ingedeeld in 4 klassen: van A+, erg lage emissie, tot C, hoge emissie. Niet alle verffabrikanten vermelden die labels, maar ze zijn wel aanwezig op de meeste verfpotten van colora.

Verlucht onmiddellijk na het schilderen

Zelfs bij geurloze verven is het een must om tijdens het droogproces te verluchten. Zet daarom altijd na het schilderen alle ramen en deuren open. Doe dit niet tijdens het schilderen omdat de verf anders te snel droogt. Op die manier zullen de schadelijke stoffen uit de verflucht binnen de 24 à 48 uur verdwijnen uit de ruimte. Zorg er ook voor dat je ventilatie is ingeschakeld.

Hou er wel rekening mee dat verf altijd ruikt. Het is dus niet omdat je tijdens het schilderen een echte verfgeur ruikt, dat die daarom per sé schadelijk is. De typische verfgeur zal je voornamelijk tijdens het schilderen en kort erna nog ruiken, maar verdwijnt na verloop van tijd vanzelf. Dat proces versnel je dus door goed te verluchten.

Bescherm jezelf

Als je verft met solventgedragen verf, kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld handschoenen te dragen. Zo vermijd je alvast aanraking van de verf met je huid. Ben je zwanger en ga je zelf schilderen? Dan draag je bij voorkeur handschoenen of was je best na elke verfbeurt grondig je handen.

Voor elke verf, geur, methode of toepassing bestaan verschillende maskers en tools. Geen idee welke je kan gebruiken? Ga dan langs in een colora-winkel in je buurt en vraag raad om je zo goed mogelijk te beschermen.

Wat met verflucht in de babykamer?

Voor het schilderen van een babykamer kies je idealiter voor een kwalitatieve watergedragen verf als veiligere optie. Schilder en decoreer liefst voor de laatste drie maanden van de zwangerschap. Zo ben je zeker dat eventuele schadelijke stoffen van nieuwe meubels, tapijten en verf uit de kamer zijn voor de baby komt.

Als je bijvoorbeeld houten speelgoed of een houten kinderbedje wil schilderen, gebruik je eveneens best een watergedragen lak. Laat na het schilderen de verf goed drogen in een verluchte ruimte. Was eerst het geschilderde oppervlak nog enkele keren met lauw water voor een eerste gebruik. Wacht minstens één week na het schilderen om je kind in het bedje te leggen of met het speelgoed te laten spelen.

Heb je nog vragen over verflucht? Of heb je nog extra advies nodig over het veilig schilderen van je babykamer? Bezoek dan zeker een colora-winkel in je buurt

   

standaard