Verfklus plannen: hoeveel lagen primer heb ik nodig?

Gepubliceerd op

Ga je schilderen? Vergeet dan je primer niet. Die zorgt voor een goede hechting van de verf, een egale afwerking en bescherming van de ondergrond. Over het algemeen is primeren een must, wil je een mooi verfresultaat krijgen. Het aantal primerlagen dat je nodig hebt, hangt af van het type primer en de staat van de ondergrond. In sommige gevallen is één laag niet genoeg. Ontdek hoeveel lagen primer jij het beste aanbrengt voor een prachtig verfresultaat.

Waarom een kwalitatieve primer gebruiken? 

Een grondverf, ook wel primer genoemd, is de essentiële basis voor je verfprojecten. Een primer zorgt ervoor dat je uiteindelijke verflaag stevig hecht aan het oppervlak en voorkomt afbladderen. Daarnaast camoufleert het vlekken en onvolkomenheden, zoals opgedroogde vochtplekken, waardoor die niet meer zichtbaar zijn door de verf. Op die manier krijg je een glad en gelijkmatig oppervlak.

Met een kwalitatieve primer bekom je niet alleen een strak resultaat, maar bespaar je ook tijd en kosten doordat de verf beter dekt en je dus minder verf nodig hebt. Bovendien zal je verfresultaat langer mooi blijven, waardoor je minder gauw opnieuw moet schilderen. 

Bij colora vind je de juiste hoogwaardige primer voor elke klus. Bovendien kan je primer worden aangepast naar de gewenste kleur, waardoor je minder lagen nodig hebt voor een perfecte dekking. Met slechts één laag primer en één afwerkingslaag behaal je al een uitstekend resultaat. Ontdek advies voor je keuze.

In sommige gevallen moet je niet primeren

Moet je altijd primeren voor je kan gaan schilderen? Niet altijd. Soms kan je direct aan de slag met de afwerklaag, bijvoorbeeld wanneer de muur al eerder is geschilderd en in goede staat verkeert, of wanneer de muur bedekt is met vliesbehang en de verflaag nog intact is. Vraag gerust om hulp in je colora-winkel om te bepalen of jij best start met een primer of niet.

Kies de juiste primer voor de ondergrond

In de meeste gevallen is er echter een primer nodig. Daarbij is het cruciaal dat je de juiste primer kiest voor jouw specifieke ondergrond. Hiermee kan je eventuele problemen gericht aanpakken en later gemakkelijker de eindlaag aanbrengen.

Er zijn verschillende soorten primers voor verschillende ondergronden, elk met hun eigen functie. Om de juiste primer te kiezen, let je op het type ondergrond en de staat ervan.

 • Welke soort ondergrond wil je aanpakken? Voor pleisterwerk, gipsplaten en bakstenen binnenmuren is een standaard primer zoals Bossprim meestal voldoende. Voor hout in huis is Elastoprim Hydro goede keuze, geschikt voor zowel onbehandeld als behandeld hout.
 • Wat is de staat van de ondergrond? Een schone ondergrond in goede staat heeft doorgaans genoeg aan een isolatieprimer, terwijl een poederige ondergrond een fixatieprimer zoals Hydrofix Gel of Epofix nodig heeft. Voor specifieke problemen zijn er specifieke oplossingen, zoals isolatieprimers voor oude vochtplekken, nicotinevlekken of roetvlekken.

Ontdek hieronder hoe je de juiste keuze maakt voor je primer, en hoeveel lagen je best aanbrengt.

Aantal lagen primer voor een propere ondergrond

Is de ondergrond schoon, in goede staat en niet verpoederd? Gebruik dan een isolatieprimer zoals Bossprim. Als je de ondergrond goed voorbereidt, is één laag isolatieprimer meestal voldoende. Ontdek hier hoe je de ondergrond correct kan voorbereiden voor het aanbrengen van de primer.

Aantal lagen primer voor een poederige ondergrond

Wrijf eens met je hand over het oppervlak dat je wil schilderen. Komen er kleine stukjes stof of poeder? Dan heb je te maken met een poederige ondergrond. Gebruik in dat geval een fixatieprimer zoals Hydrofix Gel of Epofix om een stabiel en stofvrij oppervlak te krijgen. Eén laag primer is meestal voldoende. Wel heb je mogelijk twee afwerklagen nodig omdat je een kleurloze primer gebruikt. 

Komen er stukjes steen of pleister los? Dan plamuur je best het oppervlak voor je de grondlaag aanbrengt. Voor advies op maat kan je terecht in een colora-winkel.

Een primer voor elk probleem 

Hou er rekening mee: specifieke problemen vragen om aangepaste primers.

 • Zitten er oude vochtplekken, nicotinevlekken of roetvlekken op je muur? Gebruik dan een isolatieprimer zoals Bisol om te vermijden dat de vlekken het eindresultaat beïnvloeden.
 • Wil je een gelijkmatig resultaat zonder strepen of vlekken? Kies dan een isolatieprimer. Hiermee wordt de verf gelijkmatig geabsorbeerd over het hele oppervlak. Bossprim is een goede keuze voor binnenmuren en plafonds die in goede staat zijn.
 • Heeft je muur oude vlekken en is het oppervlak poederig? Ga dan voor een isolatie- en fixatieprimer in één, zoals Epomur, die hardnekkige vlekken isoleert en verpoederde oppervlakken fixeert. Ook met Bisol klaar je de klus. Bisol zorgt voor een isolerende laag tussen de muur en de eindlaag waardoor je ook op probleemondergronden perfect kan schilderen.
 • Komt de muur regelmatig in aanraking met vocht? Kies dan voor Epomur, een waterbestendige primer.
 • Wil je een erg glad oppervlak schilderen? Kies een hechtingsprimer zoals Omniprim Extreme. Dit werkt goed op materialen zoals tegels, aluminium, zink, inox, pvc, polyester en gladde meubelpanelen.

Als je niet zeker weet welke primer je nodig hebt, lees dan de verftip ‘Welke primer gebruiken?’ of vraag advies in je colora-winkel.

Primeren en afwerken tegelijk? Supermakkelijk!

Is de ondergrond vrij proper en in goede staat? Dan is een primer en eindlaag in één pot een handige oplossing. Kies mat of half mat, afhankelijk van het gewenste resultaat. Breng twee lagen aan van dit één-potsysteem, en klaar! Dat is niet alleen superefficiënt, je houdt ook minder overschotten over.

Opgelet: bij een ondergrond die vlekken of onregelmatige inzuiging vertoont (bijvoorbeeld door herstellingen) of bij verpoederde ondergronden kies je nog steeds voor een specifieke primer.

Ga voor twee verflagen: één grondlaag en één afwerklaag

Is jouw onbehandelde binnenmuur in goede staat? Dan kan je kiezen voor de primer Bossprim die je aanpast aan de kleur van je afwerklaag. Dit staat bekend als het 1+1-systeem, waarbij je één grondlaag en één eindlaag aanbrengt. Voor binnenmuren kan je kiezen uit Bossflow Mat (mat), Bossflow Silk (halfmat) of Bossflow Satin (zijdeglanzend) als afwerking. De kleur van je gekozen afwerklaag bepaalt mee of dit 1+1-systeem genoeg is voor jouw project. Vergrijsde tinten dekken beter dan zuivere kleuren. Felle kleuren zoals fel oranje, geel of rood hebben waarschijnlijk meerdere eindlagen nodig. Vraag hier technisch advies.

Met de juiste primertechniek spaar je verf uit 

Hoe beter je de laag primer aanbrengt, hoe minder eindlagen er nodig zijn voor de afwerking. Een besparing van energie en geld. Ontdek handige tips voor de juiste dosering en de beste schildertechniek:

 • Gebruik genoeg primer. Velen maken de fout om in te dunne lagen te schilderen. Dat is geen besparing, omdat het effect van de primer dan afneemt. Volg het advies van de colora-winkel of check het productetiket voor de juiste dosering. Zo weet je zeker dat je genoeg primer gebruikt.
  Met Bossprim kan je bijvoorbeeld 8 à 12 m² schilderen met 1 liter. Heb je meer vierkante meters geschilderd met 1 liter? Dan moet je je manier van schilderen aanpassen en de verf minder uitstrijken.
 • Gebruik de juiste verftechniek. Bekijk de video ‘Hoe schilder je een muur’ voor tips over het aanbrengen van de primer. Zo leg je een goede basis voor een prima eindresultaat. Graag advies op maat over de beste aanpak? Vraag raad aan de experts van colora of bezoek een colora winkel in je buurt.
 • Laat de grondlaag lang genoeg drogen. Als je te snel begint met de afwerklaag, kan de primer gaan bobbelen, waardoor het lastiger wordt om de verf goed aan te brengen. Hierdoor kunnen er plekken ontstaan in je eindresultaat. Te mijden dus!

Meer handige verftips vind je in deze gratis verfgids.

Zin om aan de slag te gaan? Met de online verfwijzer vind je in enkele stappen de juiste primer en andere must-haves voor jouw verfproject. Twijfel je nog, of heb je vragen over de juiste verftechniek? Laat je adviseren in een colora-winkel in je buurt en neem een vliegende start. 

   

standaard