Schilderwerken buiten: wat is het ideale schilderweer?

Gepubliceerd op 13 Mei 2022

Wil je buiten aan de slag met verf en kwast? Bijvoorbeeld om je gevel op te frissen, of je houten schrijnwerk te beschermen? Een strak plan, maar let wel even op. Niet alle weersomstandigheden zijn geschikt voor schilderwerken buiten. Hou rekening met de zon, de temperatuur, wind en regen, en gebruik de juiste verf voor je klus. Met onze tips haal je het beste uit je schilderwerken!

Vermijd schilderen in de felle zon

Schilderen terwijl de zon volop schijnt, het klinkt aantrekkelijk. Toch is het niet zo’n goed idee. De zon zorgt er namelijk voor dat de verf te snel droogt. Bij houtwerk kan dit leiden tot de vorming van blaasjes. Het is beter om in de schaduw of ‘achter de zon aan’ te schilderen, zodat de ondergrond niet te warm is en de verf de tijd krijgt om te drogen. Wil je toch in de volle zon schilderen? Plaats dan een dekzeil zodat de verf genoeg tijd krijgt om geleidelijk te drogen.

Welke verf kiezen voor je verfklus buiten? Laat je gidsen door de verfwijzer.

Schilder niet bij extreme temperaturen

Schilderen doe je best bij de juiste temperatuur. Bij te hoge temperaturen zie je vaak streepvorming omdat de verf te snel droogt. Bij te lage temperaturen bestaat het risico dat de verf niet goed hecht aan de ondergrond. Idealiter ga je aan de slag bij een temperatuur tussen 10 en 20°C. Wil je buiten toch schilderwerken uitvoeren in de winter? Ga dan zeker even langs bij je dichtstbijzijnde colora winkel voor aangepaste verf.

Hou rekening met de wind

Lijkt een koele bries je wel aangenaam als je buiten aan het schilderen bent? Let dan goed op, want de wind kan het resultaat verpesten als er opvliegend stof in je natte verflaag waait. Te veel wind zorgt er ook voor dat je verf te snel droogt, wat afbreuk doet aan de afwerking. Elke verf heeft namelijk zijn eigen droogtijd, en die moet je respecteren. Benieuwd naar de beste aanpak voor jouw project? Laat je adviseren door een colora-consulent.

Schilder niet als het regent, of als het heel vochtig is

Wordt er regen voorspeld, dan berg je je schilderplannen best even op. Eerst en vooral moet de ondergrond voor de schilderwerken droog genoeg zijn voor een optimaal resultaat en een lange levensduur van het schilderwerk. Je kan de vochtigheidsgraad eenvoudig bepalen met een vochtigheidsmeter. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Daarnaast ontstaat er bij een hoge luchtvochtigheidsgraad condens. Doordat de lucht dan verzadigd is met water, zal de verf niet goed drogen. Ook moet de verf na de werken voldoende tijd hebben om te drogen. Plan je schilderwerken dus zorgvuldig en raadpleeg het weerbericht. Respecteer steeds de droogtijd van de verf zoals aangegeven op de verpakking.

Respecteer de langere droogtijd van lakverf op solventbasis

Wil je aan de slag met solventgedragen lakverf (zoals ElastoglossElastosatin One, …)? Hou dan rekening met de combinatie van bovenstaande weersomstandigheden. Deze lakverf heeft een iets langere droogtijd en vraagt daarom een voldoende hoge temperatuur. Ook licht is zeer belangrijk bij solventgedragen lakverf. Is er niet voldoende belichting? Dan zal de droging zeer traag verlopen.

In ongunstige omstandigheden kan de verf mat worden. Als je een te dikke verflaag aanbrengt, kan de lakverf ook gaan rimpelen doordat de sneller drogende bovenlaag reageert met de nog natte onderste laag. Ga langs bij een colora winkel in je buurt of vraag technisch advies voor een mooi langdurig resultaat.

Extra tips

Graag nog meer inspiratie voor je schilderwerken buiten? Vraag dan hier het colora-magazine aan en doe frisse ideeën op. Liever professioneel advies op maat voor jouw schilderklus? Ontdek hier de mogelijkheden. Ready, set, go!