Pvc verven: hoe je pvc-ramen, -garagepoort of -regenpijp schilderen?

Gepubliceerd op 20 Juli 2022
Pvc garagepoort schilderen
Pvc garagepoort schilderen
Resultaat schilderwerken
Resultaat schilderwerken
Pvc garagepoort voorbereiden
Pvc garagepoort voorbereiden

Zijn je pvc-ramen verkleurd door de zon? Wil je je garagepoort met pvc-panelen een frisse verflaag geven? Of je regenpijp uit harde pvc minder laten opvallen? Haal dan gerust je verfborstel boven, want pvc schilderen kan wel degelijk. Met de juiste aanpak en producten kan ook jij een goed resultaat krijgen. Ontdek hoe je aan de slag gaat en waar je de juiste verf inslaat. 

Pvc schilderen dankzij de juiste aanpak en producten

Je pvc-ramen hadden oorspronkelijk een witte kleur, maar zien er tegenwoordig eerder geel uit? Daar is een eenvoudige verklaring voor. Oppervlakken in pvc kunnen mettertijd verkleuren onder invloed van de zon. Zonde van de kleur die je misschien ooit met zorg hebt uitgekozen. Gelukkig kan je je pvc-ramen, -garagepoort of -regenpijp makkelijk weer een frisse look geven, zonder dat je ze moet vervangen. Het enige wat daarvoor nodig is, is een verfbeurt met de juiste producten.

Voor een resultaat zonder strepen dat lang mooi blijft, gebruik je kwaliteitsverf die geschikt is voor jouw toepassing. Laat je gidsen door de online verfwijzer en ontdek welke verf jij best kiest.

Pvc-ramen verven? Doe eerst deze test.

Wil je je pvc-ramen verven? Check dan eerst of de afdichting tussen het glas en het raamkozijn overschilderbaar is. Dat doe je door een klein stukje van de afdichting te verven. Is de dichting niet overschilderbaar? Dan zal de verf in ‘visogen’ trekken of kan je de verf er na droging zo weer afhalen. Op siliconenkit is dit altijd het geval, zelfs bij zogenaamd overschilderbare silicone. Een mooi resultaat zal je zo dus nooit bekomen. Verwijder daarom eerst de siliconekit met een cuttermes of een voegensnijder uit de raamkozijnen.

Daarna kan je aan de slag met het stappenplan hieronder. Voor het beste resultaat gebruik je een Anza-viltrolletje bij het verven. Voor de hoeken kan je een Anza-platinumborstel gebruiken.

Pvc-raam of garagepoort verven: een handig stappenplan

Volgend stappenplan kan je gebruiken voor het verven van je pvc-schrijnwerk (ramen en deuren) of een garagepoort in pvc:

 1. Haal de nodige producten in huis voor je klus: universele ontvetter (Formule MC), primer (Omniprim Extreme) en kwaliteitsverf (SatineauMatineauElastogloss of Elastosatin One).
 2. Reinig je raamkozijnen of garagepoort grondig met een schuursponsje en Formule MC. Spoel vervolgens goed af met water.
 3. Droog de ondergrond met een propere doek. Behandel vervolgens de ramen of garagepoort met Omniprim Extreme. Deze primer is geschikt voor gladde ondergronden als pvc.
 4. Laat de primer minimum zes uur drogen.
 5. Breng de afwerklaag aan die je hebt gekozen uit het ruime gamma van BOSS paints. 
  Verf je een garagepoort? Werk dan in verschillende stukken om overlappingen te vermijden. Gebruik zoveel mogelijk een rol en neem enkel een kwast voor de dieper gelegen delen. Voor het mooiste resultaat werk je de poort in een keer af.
 6. Na 6 à 24 uur, afhankelijk van de soort verf, breng je een tweede laag aan.

Graag meer tips voor het schilderen van je garagepoort? Lees dan ook het uitgebreide stappenplan.

Je pvc-regenpijp verven in 5 stappen

Wil je je saaie, grijze regenpijpen dezelfde kleur geven als de kleur van je muur? Als je regenpijpen uit harde pvc bestaan, kan je ze gerust een schilderbeurt geven. Zo krijgt je woning meteen een mooiere en meer harmonieuze look. Schilder je pvc-regenpijp volgens onderstaand stappenplan:

 1. Shop de juiste producten voor je klus: universele ontvetter (Formule MC), primer (Omniprim Extreme), en afwerklaag (Sublimat).
 2.  Ontvet de pvc al schurend met Formule MC en een schuurspons.
 3. Spoel goed na met water en laat drogen.
 4. Breng een grondlaag Omniprim Extreme aan.
 5. Werk af met de verf die je voor je gevel gebruikte (bv. Sublimat) in 1 à 2 lagen.

Tip: Zijn je regenpijpen nog maar net geplaatst? Dan wacht je best enkele maanden voor je ze gaat schilderen. Want regenpijpen in pvc die al een tijd zijn geïnstalleerd, zijn beter overschilderbaar dan nieuwe pvc.

Met bovenstaande tips en de juiste producten uit het gamma van colora ben je klaar om je pvc-schrijnwerk aan te pakken, je garagepoort op te frissen en je regenpijp te laten passen bij je gevels. Toch nog een vraag? Bezoek een colora winkel in je buurt voor advies, stel je vraag online of vraag technisch advies aan huis.

Zin gekregen in nog meer verfprojecten? Doe inspiratie op met het colora magazine en ontdek hier handige stappenplannen