Leg kleurrijke accenten in je interieur. Ontdek tips om een accentmuur te creëren.

Gepubliceerd op

Er wordt steeds vaker voor een accentmuur gekozen. Een donkere accentkleur achter de tv, een structuurverf boven de schouw of een kleurrijk accent in de slaapkamer. Een accentmuur geeft je interieur diepgang en extra pit. Hoe pak je het nu eigenlijk best aan? Welke muur leent zich er het best toe om in een accentkleur geschilderd te worden? En hoe kan je een accent aanbrengen op de muur? Deze tips helpen je op weg.

Accenten in alle vormen en maten

Accentmuur met verf

Met verf kan je alle kanten uit. Vaak wordt een volledige muur in een accentkleur geschilderd. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. In kinderkamers zijn valse lambriseringen een goed idee. Schilder onderaan bijvoorbeeld een fellere kleur met goed afwasbare verf. Vuile vegen zie je minder snel en kan je dan gemakkelijk afwassen. Laat je creativiteit de vrije loop en teken de lambrisering bijvoorbeeld in een bergpatroon of een city skyline.

Een volledige muur of een hoek van de ruimte in een accentkleur deelt de ruimte op. Zo kan je op een heel leuke manier bijvoorbeeld een scheiding aanbrengen tussen de zitruimte en de keuken.

Wil je je creativiteit aan de dag leggen door middel van accentkleuren? Maak je eigen modern kunstwerk op de muur in de gang of in de woonkamer door geometrische figuren in passende kleuren te combineren. Wie zegt dat een kunstwerk in een kader moet?

Accentmuur met behang

Een accentmuur met behang geeft de kamer meer gezelligheid. Een opvallende print op de muur is een echte eyecatcher. Kies bijvoorbeeld voor een print met horizontale lijnen om de ruimte te verlengen of verticale lijnen om de hoogte te accentueren. Wil je een subtiel accent? Kies dan voor behangpapier in een effen kleur met structuur.

Accentmuur met structuurverf

Structuurverven zijn ook de ideale keuze als je houdt van subtiele, natuurlijke accenten. Bij colora vind je structuurverven zoals streepverf, kalkverf of metallic verf. Deze verven kan je gemakkelijk zelf op de muren zetten. Daarnaast zijn er gespecialiseerde verftechnieken die je best door een geoefend vakman laat plaatsen, zoals kleistuc of kalkstuc.

Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van een accentmuur?

Lichtinval

Hou rekening met de lichtinval. Kies je voor een donkere accentkleur? Schilder die dan op de muur die het meeste licht krijgt. Muren waarop weinig licht valt, zet je best in een lichter kleur. Ben je niet zeker? Haal dan eerst een kleurtester en probeer de kleur even uit op een stukje van de muur.

Begeleidende verfkleuren

Je accentmuur komt het beste tot zijn recht als je de verfkleur van de andere muren er mooi op afstemt. Kies bijvoorbeeld voor witte tinten of dezelfde kleur van je accentmuur maar een paar tinten lichter. Zo creëer je genoeg rust in je interieur.

Grootte accentmuur

Stem de accentkleur af op de grootte van de muur. De gouden regel is: hoe groter het oppervlak, hoe lichter de kleur. Kleine muren kunnen best wel een opvallend accent verdragen. Wil je slechts een deel van de muur een accent geven? Gebruik dan ook een of meerdere, complementaire felle kleuren.

Ga langs bij je colora winkel voor meer advies bij je kleurkeuze. Of vraag een kleuradvies bij je thuis aan. Zo ben je zeker van je keuze.

Sta je helemaal te popelen om er zelf aan te beginnen? Ontdek hier hoe je een perfecte rechte lijn schildert

Graag nog meer schilderadvies? Download de brochure met praktische verftips.