Je garagepoort schilderen? Niet zonder dit stappenplan!

Gepubliceerd op 20 Juli 2021

Wil je je oude garagepoort een frisse look geven? Met een nieuwe verflaag ziet er poort er snel weer up-to-date uit. Wij tippen je graag de juiste werkwijze. Vind je juiste producten voor je klus via deze handige verfwijzer en ga aan de slag met onderstaand stappenplan.

Voor je begint: haal de juiste verfproducten in huis

Garagepoorten kunnen mettertijd verkleuren en hun verflaag verliezen. Gelukkig kun je daar wat aan doen. Wil jij je garagepoort verwennen met nieuw laagje verf? Een puik plan, want zo ga je voor een snelle make-over. Voor deze klus gebruik je kwaliteitsverf, want daarmee geniet je extra lang van een mooi resultaat. Bestellen kan makkelijk online, of in een colora-winkel.

Een garagepoort schilderen: welke producten heb ik nodig?

Onderzoek eerst uit welk materiaal de garagepoort gemaakt is (bijvoorbeeld pvc, staal of aluminium) en bekijk de staat van de ondergrond. Check vervolgens met deze verfwijzer welke producten je nodig hebt voor jouw project. Je hebt een garagepoort in kunststof? Wees gerust, ook bij een ondergrond in pvc kun je een egaal resultaat bekomen. Ontdek tips voor het schilderen van buitenschrijnwerk in pvc.

Stap 1: bereid je garagepoort voor

Alle benodigdheden in huis? Dan bereid je eerst je klus voor. Doe dit nauwkeurig voor het beste resultaat.

 • Is het aluminium of pvc van je garagepoort in slechte staat? Ontstof en reinig dan het oppervlak met een schuurspons en een krachtige ontvetter, en spoel grondig na met water. Zorg ervoor dat je alle kieren behandelt, en vergeet ook de onderkant en zijkanten van de garagepoort niet. Droog de ondergrond vervolgens af met een propere vod.
 • Plak de randen van je poort af met afplaktape. Je garagevloer kun je afdekken met afdekplastic of afdekkarton.

Stap 2: breng een grondlaag aan

Mogelijk is je poort eerder al eens geverfd. Is dat het geval, wrijf dan eens over de oude verflaag. Blijft er een fijn laagje verfstof achter op je hand? Dan is de verflaag verpoederd. Voor het beste resultaat breng je een roestwerende primer aan.

Is de ondergrond echter glad, en niet verpoederd? Breng dan één laag primer voor gladde ondergronden aan. Op een aluminium poort buiten breng je best 2 lagen van deze primer aan. 

 • Schilder eerst de randen van de poort met een kwast.
 • Rol daarna de verf goed uit met een microvezel verfrol voor een egaal resultaat.
 • Laat drogen volgens de vermelde droogtijd op het etiket.  

Stap 3: breng de eindlaag aan

 • Roer de verf grondig op voor een homogeen kleurresultaat (verf voor aluminium poort binnen,​ of​ verf voor aluminium poort buiten). Goed om te weten: voor een pvc-garagepoort kun je een product uit het gamma SatineauMatineauElastogloss of Elastosatin One gebruiken.
 • Breng de verf aan met een​ verfrol en verdeel door eerst verticaal en dan horizontaal te rollen. Als je te weinig verf aanbrengt dekt de verf niet goed, maar als je te veel verf gebruikt krijg je druipers.
 • Gebruik zoveel mogelijk een rol en neem enkel een kwast voor dieper gelegen delen. 
 • Werk steeds een vlak af zonder tijdsonderbreking.
 • Vergeet de zijkanten en de bovenkant van de garagepoort niet te schilderen. Doe de onderkant van je poort het laatst. Op die manier kun je de garagepoort goed vasthouden tijdens je klus.
 • Verwijder de afplaktape terwijl de verf nog nat is.
 • Laat voldoende drogen, en klaar!

Hoe je geverfde garagepoort onderhouden?

Geef je garagepoort zo’n vier keer per jaar een onderhoud door ze te wassen met een zachte doek en een neutraal reinigingsmiddel. Gebruik nooit een hogedrukreiniger, want daarmee kun je de verf beschadigen.

Plannen om je garagepoort te verven? Voor de juiste verf en advies op maat, kun je terecht bij een colora-winkel bij jou in de buurt. Tip: check online via de verfwijzer welke producten je allemaal nodig hebt voor je klus. Je ontdekt meteen hoeveel verf je zal nodig hebben. Tip: vraag hier je inspiratiemagazine aan en ontdek de verftrends van het moment.