Houten plafond opfrissen: hoe planchetten schilderen?

Gepubliceerd op 29 November 2022

Oogt jouw plafond met planchetten niet zo strak als je zou willen, en wil je daar wat aan doen? Of ben je helemaal uitgekeken op die houten latjes boven je hoofd, en wil je afrekenen met die chalet vibe? Dat kan zonder te hoeven verbouwen. Door je houten plafond te schilderen, geef je de ruimte een volledig nieuwe look. Ga aan de slag met onze tips en bewonder in no time je nieuwe plafond!

Maak eerst je plafond schilderklaar

Houten plafondlatjes verven, hoe pak je dat best aan? Voor je aan de slag gaat met verf en kwast, maak je eerst je plafond schilderklaar. Zo ben je zeker dat de verf goed zal hechten, een must voor een mooi resultaat. Schuur en ontvet het plafond in één bewerking met een harde schuurspons en een krachtige ontvetter. Vervolgens ventileer je de ruimte grondig. Was daarna het plafond af met water en laat het drogen.

Tijd voor het afplakwerk

Terwijl je wacht tot het plafond droog is, kan je starten met het afplakwerk. Om te vermijden dat ook je muren onbedoeld een lik verf krijgen, gebruik je best een brede afplaktape. Ook het type afplaktape is niet onbelangrijk. Dit bepaal je naargelang de ondergrond:

  • Zijn de muren die je moet afplakken net geschilderd? Reken dan op de lichte kleefkracht van Tape & Relax Purple.
  • Voor een muur met behang of ongeschilderd vlies, kies je de lichtere kleefkracht van Tape & Relax Blue.
  • Een muur van beton of baksteen? Dan is Tape & Relax Green jouw partner in crime. Die biedt een sterkere kleefkracht, wat ideaal is voor deze ondergrond.

Vergeet je primer niet

Is het plafond goed droog? Dan is het tijd voor de grondlaag! Kijk uit naar een primer voor gladde ondergronden. Daarmee krijgt je plafond een eerste beschermlaag voor je aan de slag gaat met de verf van je keuze. Breng de primer eerst aan op de randen met behulp van een ronde verfkwast. Vervolgens schilder je het hele oppervlak met een lakrol.

Klaar met de grondlaag? Laat je plafond dan 6 tot 12 uur drogen voor je start met de eindlaag. Ontdek met de handige verfwijzer welke verf je best gebruikt.

Breng de eindlaag aan

Wanneer de grondlaag droog is, is het tijd voor de afwerking. Zie je geelbruine vlekken in je grondlaag? Dan zijn er stoffen uit het hout doorgebloed in de verffilm. Dit los je eenvoudig op door een tweede laag solventgedragen grondverf aan te brengen, of meteen af te werken met een solventgedragen lak.

Zie je geen vlekken? Dan kan je aan de slag met een matte, watergedragen afwerklak voor binnen. Het is belangrijk dat je de juiste verfborstel kiest. Check hier welke verfborstel je best gebruikt voor je klus.

Nog niet 100% zeker van je kleurkeuze? Laat je gidsen door deze handige tool  of laat je adviseren door de experts van colora.

Begin je binnenkort met schilderen, en wil je graag persoonlijk advies? Ga dan langs in een colora winkel bij jou in de buurt. De colora coaches helpen je met veel plezier op weg. Download ook de gratis infobrochure met algemene verftips. Veel succes!