Inspecteer de staat van de oude verflaag
De kogel is door de kerk: je gaat een oude verflaag opfrissen, of er een nieuwe kleur over schilderen. Voor je enthousiast je verfborstel erbij haalt, check je eerst de toestand van oude verflaag. Zodra je weet hoe het gesteld is met de ondergrond, kan je die op de juiste manier gaan voorbereiden. Een must voor een egaal resultaat dat lang mooi blijft.
- Is de oude verflaag nog in goede staat? Dan hoef je het oppervlak enkel te reinigen voor je kan gaan schilderen.
- Is de oude verflaag verpoederd? Dan moet je eerst een fixeerlaag aanbrengen, voor je kan gaan verven.
- Bladdert de oude verflaag af? Dan zal je de oude verf moeten verwijderen. Hieronder ontdek je hoe je dit best aanpakt.
Is de verf afgebladderd? Dan moet je die eerst verwijderen.
Oude verf die afgebladderd is, moet je eerst verwijderen. Want als je gewoon de oude verflaag overschildert, zal het resultaat niet top zijn. Bovendien riskeer je om opnieuw te moeten beginnen, en dat wil je vast vermijden.
Goed om te weten: Er is een groot verschil tussen schilderwerk binnen en buiten.
- Binnen zal een verflaag zelden afpellen of afbladderen, tenzij er een vochtprobleem is of de verf op een verpoederde ondergrond is geschilderd. Je kan in deze situatie Paint’off gebruiken, maar meestal lukt het om gewoon de afbladderende verf af te steken met een steekmes.
- Buiten kan de verf wel afbladderen, meestal door vochtproblemen, fixatieproblemen, of ouderdom. Afgebladderde verf moet je sowieso verwijderen.
Tip: Bezoek een colora-winkel in jouw buurt en vraag advies op maat. Hun verfspecialisten vertellen jou hoe je best aan de slag gaat en geven handige tips. Succes gegarandeerd!
Oude verf verwijderen: een stappenplan
Hieronder kan je nalezen hoe je oude verf verwijdert van hout of een metalen ondergrond, zoals een houten tuinhuis of een tafel in metaal. Deze klus kan je makkelijk zelf. Moet je echter een oude verflaag verwijderen van een bakstenen ondergrond? Dan schakel je beter een professional in. Want als je zelf aan de slag moet met een afsteekmes, ben je dagen in de weer. Ook mogelijk: vraag advies in een colora-winkel in je buurt.
Voor je zelf oude verf gaat verwijderen, haal je het nodige materiaal en de juiste producten in huis.
Voor deze klus heb je nodig: afdekplastic, afbijtmiddel (Paint'off Classic, of Paint'off Instant wanneer het snel moet gaan), een afsteekmes en eventueel white spirit (voor houten ondergronden). Denk ook aan beschermende kledij, een emmer en enkele vodden.
Alles bij de hand? Dan kan je van start!
Stap 1: bereid je klus voor
- Dek vloeren en muren die je niet gaat behandelen, goed af met afdekplastic.
- Doe beschermende kledij (rubberen handschoenen en een veiligheidsbril) aan om je huid en je ogen te beschermen.
- Schud goed met de bus Paint'off Classic of Paint'off Instant voor je ermee aan de slag gaat.
- Ga je Paint'off Classic aanbrengen op een baksteen, of andere steenachtige ondergrond? Bevochtig de ondergrond dan eerst met water voor je de oude verflagen verwijdert. Voor grotere projecten schakel je best een vakman in.
Stap 2: verwijder de oude verflagen in 6 stappen
- Pak je verfborstel erbij en breng een dikke laag afbijtmiddel aan op het te behandelen oppervlak. Reken op zo’n 2 tot 4 liter afbijtmiddel per m².
- Wacht tot het product ingewerkt is. De inwerktijd varieert van een halfuur tot 24 uur, afhankelijk van het product. Zo zal Paint'off Instant sneller ingewerkt zijn dan Paint’off Classic.
- Droogt het oppervlak op, breng dan meteen een nieuwe laag Paint’off Classic of Paint’off Instant aan. Het afbijtmiddel moet namelijk nat blijven. Tip: Dek het afbijtmiddel af met plastic om het oppervlak nat te houden.
- Haal aangetaste verflagen weg met een afsteekmes. Voor moeilijke plekken kan je een verfkrabber, een harde verfkwast of staalwol gebruiken.
- Reinig het oppervlak met water.
Een oppervlak in hout? Dan gebruik je beter white spirit, want daarmee zal de houtvezel niet opzwellen. Laat het hout drogen en geef het vervolgens een grondige schuurbeurt. - Vang de restjes verf, water en white spirit op in een emmer en breng ze, samen met het afdekzeil en de vodden, naar het containerpark.
Tip: vraag gratis advies op maat in een colora-winkel in jouw buurt, zo ben je zeker van de juiste aanpak voor jouw situatie.
Tijd voor het echte werk!
Zodra je de oude verflaag verwijderd hebt, is het tijd voor het echte werk: het voorbereiden van de ondergrond en het schilderen. Ontdek via de handige verfwijzer welke verf, verfbenodigdheden en producten je nodig hebt voor je schilderproject. Je leert meteen ook hoeveel verf je nodig hebt voor je klus en hoe je best van start gaat. De experten van colora adviseren je graag, online of in de colora winkels. Ontdek hier hoe je technisch advies of kleuradvies krijgt van hun verfexperts.
Goed om te weten: hoe verfspatten verwijderen?
Het kan iedereen overkomen. Je bent aan het verven, let even niet op en hopla: er belandt onbedoeld een verfspat op je meubel, plint, muur, raam of vloer. Niet leuk! Wat nu?
- Zitten de verfspatten op een glad oppervlak (bv. een stenen vloer of een venster)? Dan mag je de verfspat laten opdrogen. Daarna schraap je de verfspatten weg met een scherp mesje en glasreiniger.
- Bij alle andere oppervlakken verwijder je best meteen de verfspatten of vlekken. Hoe je dat best aanpakt, hangt af van het type verf dat je gebruikt. Kijk op het etiket van je verfpot. Gaat het om een watergedragen of een solventgedragen verf?
- Voor watergedragen verf gebruik je een oude doek met water.
- Voor de meeste solventgedragen verven gebruik je een oude doek met white spirit.
Naast het type verf, hou je rekening met de ondergrond waarop je gemorst hebt. Ontdek hier de beste aanpak voor jouw type ondergrond: metaal, baksteen, glas, hout, laminaat of tegels. Je leert meteen ook hoe je verfvlekken uit je kleren krijgt.
Graag professioneel advies voor jouw verfproject? Ontdek hoe jij kan verven vol vertrouwen met kleuradvies of technisch advies van verfexperts bij colora. Ga langs in je dichtstbijzijnde colora-winkel of vraag een gratis infobrochure aan met praktische verftips.