Hoe OSB-platen schilderen? Ontdek de juiste aanpak voor wanden, plafonds en vloeren.

30/08/2023

Garages en zolders doen vaak dienst als opbergruimte. Een praktische indeling is dan zeker een pluspunt. Een grote zolder of garage kan je gemakkelijk in twee ruimtes verdelen met een scheidingswand van OSB-platen. Hoewel deze ruimtes niet zo stijlvol hoeven te ogen, is het toch prettig als de wanden, vloeren en plafonds mooi zijn afgewerkt. Door de OSB-platen te schilderen, geef je ze makkelijk een frisse uitstraling. Ontdek hoe je zelf een wand, plafond of vloer in OSB-platen schildert en ga zelfverzekerd aan de slag. 

De installatie gebeurt eenvoudig met schroeven, spijkers of lijm, afhankelijk van het doel. Voor de afwerking kan je verf, beits, lak of andere materialen gebruiken. Bezoek een colora-winkel in je buurt voor advies over de mogelijke afwerkingsmogelijkheden voor je OSB-platen.

Waarom OSB schilderen?

 • OSB-platen hebben van nature een ruwe en onbewerkte uitstraling. Door ze te verven, creëer je een zachtere, afgewerkte look in de kleur die je wil.
 • OSB-platen kunnen vlekken, krassen of oneffenheden vertonen. Door de platen te verven kan je deze onvolkomenheden verbergen en een uniformer oppervlak creëren.
 • Ongeverfde OSB-platen kunnen vuil en stof vasthouden in de ruwe oppervlakken. Door de platen te verven, wordt het oppervlak gladder en gemakkelijker schoon te maken.

In dit artikel ontdek je hoe je een wand, plafond of vloer in OSB-platen verft in een kleur naar keuze. Je kwaliteitsverf, nodige producten en verfbenodigdheden shop je in een colora-verfwinkel in je buurt. Daar kan je in één moeite advies op maat krijgen, handig!

Schilderen van een OSB-scheidingswand: stappenplan 

Een OSB-scheidingswand schilderen is een klus die je gerust zelf kan doen. Volg deze stappen:

Stap 1: materiaal verzamelen

Stap 2: aanbrengen van de grondlaag

 • Voor je met de grondlaag start, bescherm je de vloer met afdekkarton.
 • Haal stopcontacten en plinten weg. Kan dit niet, plak ze dan af met tape.
 • Breng één laag primer (Elastoprim Hydro) aan en laat deze volledig drogen. Primer zorgt voor een betere hechting van de verf en verbetert de uiteindelijke afwerking. Zie je nog plaatselijk doorbloeding? Breng dan een extra laag aan.

Stap 3: gladschuren van houtvezels

 • Gebruik schuurpapier, een schuurblok of schuurmachine om opstaande houtvezels glad te schuren. Doe dit voorzichtig om te voorkomen dat je te veel materiaal verwijdert.

Stap 4: aanbrengen van eindlagen

 • Breng een eerste eindlaag aan en laat minstens 12 uur drogen.
 • Plaats een tweede eindlaag en laat drogen volgens de droogtijd op het etiket.

Hoe een plafond in OSB-platen verven? 

Een plafond in OSB schilderen kan je ook zelf. Zo geef je het makkelijk een afgewerkte look naar keuze, zonder hoge kosten. Volg dit handige stappenplan:

Stap 1: materiaal verzamelen

Stap 2: randen voorbehandelen, afplakken en schilderen

 • Behandel de randen van het plafond met Epofix. Zo vermijd je dat er verf meekomt wanneer je later de afplaktape verwijdert.
 • Plak de randen op de muur af met brede afplaktape op enkele millimeters van het plafond.
 • Schilder de randen met een ronde kwast en strijk de verf goed uit langs de scheidingslijn.

Stap 3: het plafond in denkbeeldige vlakken verdelen

 • Verdeel het plafond in denkbeeldige vlakken van ongeveer 1 m².

Stap 4: grondlaag aanbrengen

 • Rol de grondlaag in stroken uit op de eerste vierkante meter.
 • Begin te schilderen bij het raam. Schilder altijd weg van de lichtbron en mee met de lengte van het plafond. Kijk in de richting van het licht tijdens het schilderen voor een beter zicht.
 • Gebruik voldoende verf en begin afwisselend voor- en achteraan het vlak.

Stap 5: verf verdelen

 • Verdeel de verf gelijkmatig over het vlak door de stroken eerst in één beweging verticaal en daarna horizontaal te kruisen.

Stap 6: verf nogmaals uitrollen

 • Rol de verf nogmaals uit in de lengterichting van het plafond.

Stap 7: de volgende vierkanten schilderen

 • Overlap het volgende vlak met ongeveer één rolbreedte en ga door met schilderen. Schilder vierkant na vierkant en geef zo ononderbroken het hele plafond een grondlaag. Laat de verf goed drogen.

Stap 8: de eindlaag aanbrengen

 • Herhaal stappen 2 tot 6 om de eindlaag aan te brengen.
 • Verwijder de afplaktape tijdens het drogen van de verf.

Een vloer in OSB-platen schilderen

Wil je snel een eigentijdse vloer leggen? Ook daarvoor kan je OSB-platen gebruiken. Je kiest zelf welke kleur je geeft aan je vloer. Als grondlaag gebruik je Elastoprim Hydro. Qua afwerking heb je keuze uit Durosatin (twee lagen) of Persisto PU (mat of satin) bij een witte kleur.

Let op: Het schilderen van een vloer in OSB-platen vereist een ietwat andere aanpak dan het verven van OSB-wanden. Laat je adviseren in een colora-winkel, of vraag verftechnisch advies aan huis.

Heb je nog vragen over het schilderen van OSB-platen? Spring eens binnen in je dichtstbijzijnde colora-winkel. De colora-coaches adviseren je graag. Of volg de workshop 'Schilderen, hoe begin ik eraan?' en leer de basisprincipes van het schilderen. Doen!

In samenwerking met colora de verfwinkel

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.