Hoe mdf schilderen als een pro? Volg dit stappenplan.


Wil je je mdf-keukenkastjes opfrissen of je mdf-binnendeur een trendy kleur geven? Ontdek dan gauw de beste aanpak voor het schilderen van mdf. Met ons handige stappenplan krijg je ook zonder ervaring een goed resultaat. Laat die complimentjes maar komen!
Wat is mdf en hoe herken je het?
Mdf is een gladde plaat, gemaakt van fijngemalen houtvezels gemengd met kunstharslijm. Mdf staat voor Medium Density Fibreboard, wat vezelplaat met gemiddelde dichtheid betekent. Mdf splintert niet en is gemakkelijk te bewerken. Zagen, frezen, boren en schuren gaan haast moeiteloos. Daarom gebruikt men mdf-platen veel voor interieurtoepassingen, zoals kasten, plinten, bedden, nachtkastjes en meer. Zelfs op maat gemaakte keukens en badkamers kunnen met mdf gerealiseerd worden. Het oppervlak van mdf is mooi glad, waardoor je het eenvoudig kan schilderen of lakken.
Je herkent mdf aan de gladde textuur, lichtbruine kleur en dichte structuur van kleine houtvezels. Voor vochtige ruimtes binnen worden vochtwerende mdf-platen gebruikt, te herkennen aan hun groene kleur.
Verzamel de benodigde producten en materialen
Een geslaagde klus begint met goed materiaal. Haal dus eerst de juiste producten en benodigdheden in huis. Denk aan afdekplastic, borstelplamuur, schuurpapier, geschikte verfborstels en verfrollen, watergedragen primer en lak op basis van je keuze (solventbasis of waterbasis, mat of zijdeglans). Vergeet vooral je primer niet, want die is cruciaal om een mooi, strak en vlekkeloos eindresultaat te bekomen.
Bezoek een colora-winkel in je buurt en laat je adviseren over de geschikte producten voor het schilderen van mdf.
Welke lak kiezen: lak op solventbasis of lak op waterbasis?
Lakverf zorgt voor een glad resultaat en is gemakkelijk schoon te maken. Het verbergt de kleur en het reliëf van het hout. Maar welke lak is nu de beste keuze voor jouw project: solventgedragen lak of watergedragen lak? Het hangt allemaal af van jouw specifieke behoeften en het gewenste resultaat.
- Solventgedragen lak is beter reinigbaar na droging (huidvet ed.) en heeft een langere verwerkingstijd (droogt dus trager). Het is krasvast en bestand tegen vet, waardoor het ideaal is voor gezinnen met kinderen. Hou er wel rekening mee dat solventgedragen lakverf geurhinder kan veroorzaken en dat je je materiaal achteraf zal moeten uitwassen met white spirit. Denk eraan dat wit en lichte kleuren op termijn vergelen. Bestel jouw solventgedragen lak eenvoudig online.
- Watergedragen lakverf is geschikt voor lichte keukens zonder geurhinder en vergeling, maar iets minder bestand tegen vettige handen en krassen. Watergedragen lak droogt snel, is milieuvriendelijk en gemakkelijk schoon te maken. Ontdek matte of zijdeglanzende watergedragen lakverf in de webshop van colora.
Goed om te weten: zowel bij watergedragen als bij solventgedragen lakken kan je zelf de glansgraad kiezen. Wist je dat er een rechtstreeks verband is tussen glans en reinigbaarheid? De algemene regel is: hoe hoger de glans, hoe beter reinigbaar de verf is.
Benieuwd naar de ideale lakverf voor jouw project? Steek je licht op in een colora-winkel en laat je adviseren.
Stappenplan voor het schilderen van mdf
Hoe schilder je mdf? Volg dit stappenplan voor een perfect resultaat:
- Vul eventuele gaatjes eerst op met het vulmiddel Multifill. Schuur na droging op en ontstof de mdf met een kleefdoekje. Zorg altijd dat de mdf-platen stofvrij zijn alvorens je start met schilderen.
- Maak de ruimte volledig stofvrij en bescherm alles met een plastic zeil om verfspatten te voorkomen.
- Plak de randen van de mdf af met tape.
- Breng twee grondlagen aan met Elastoprim Hydro, een watergedragen grondlaag die snel droogt door zijn specifieke samenstelling. Deze grondlaag isoleert mogelijke inhoudstoffen of kleurstoffen uit de mdf, waardoor die niet ‘doorslaan’ in de eindlaag.
- Schuur het oppervlak tussen elke laag lichtjes met schuurpapier (korrel 220). Hou het oppervlak stofvrij en wacht 6 uur voordat je de volgende grondlaag aanbrengt.
- Werk de mdf-plaat af met één à twee lagen watergedragen lak, zoals Hybride PU Mat of Hybride PU Satin. Schuur goed tussen de verflagen en verwijder stof.
Je kan ook solventgedragen lak, zoals Premium Satin XS, gebruiken. In dat geval is één grondlaag Elastoprim Hydro meestal voldoende.
Extra tips voor het verven van mdf
We doen er enkele handige tips voor het verven van mdf bovenop:
- Schilder mdf steeds aan beide zijden om kromtrekken te voorkomen.
- Zijn er nog steeds vlekken te zien na de tweede grondlaag? Kies dan voor een afwerking met solventgedragen lak om de vlekken te verbergen.
- Ga je aan de slag met watergedragen lak? Gebruik dan verfborstels en verfrollen die geschikt zijn voor lak op waterbasis.
- Behandel de kopse kanten en uitgefreesde delen van de mdf-plaat vooraf met één of enkele laagjes Brushfiller die je na droging effen schuurt voor een nette uitstraling.
- Ga je mdf-keukenkasten verven? Ontdek hier een volledig stappenplan voor het schilderen van keukenkasten in mdf.
Heb je nog vragen over het verven van mdf? Spring eens binnen in je dichtstbijzijnde colora-winkel. De colora-coaches adviseren je graag. Vergeet je gratis inspiratiemagazine niet aan te vragen, want daarin vind je tal van leuke verfideeën.