Hoe je schilderwerken goed voorbereiden?

Gepubliceerd op 25 August 2021

Nadat je de juiste verf gekozen hebt om aan je schilderwerken te beginnen, is het tijd om te zorgen voor een goede voorbereiding. Bescherm jezelf en de ruimte, zorg dat de ondergrond vast, droog en proper is en maak de ondergrond egaal.

1. Bescherm jezelf en de ruimte

Je schilderwerken beginnen bij het afplakken van de ruimte. Dek de vloer, meubels, ramen en deuren goed af, zodat je achteraf geen verfspatten moet wegschrobben.

Om de vloer af te dekken is een goed afdekkarton onmisbaar. Afdekkarton is verf- en waterbestendig en kan je gemakkelijk stofzuigen tussen je schilderwerken door. Dit karton is licht en snel te plaatsen. Gebruik brede tape om de naden tussen 2 stukken vast te kleven.

Radiators en andere moeilijk te bereiken ondergronden afdekken? Gebruik Coverit. Dit is een stevig, zelfklevend afplakkarton waarmee je moeiteloos buizen, trapleuningen, plinten en andere lastigere oppervlakken mee kan beschermen.

Om ramen en deuren af te plakken, raden we Tape & Cover aan. Deze plasticfolie is al voorzien van een hoogwaardige schilderstape en statisch geladen film, wat het afplakken een stuk gemakkelijker maakt.

Kies de juiste afplakband. Is het je al opgevallen dat afplaktape in verschillende kleuren bestaat? Elke kleur heeft z’n specifieke eigenschappen. Groene tape is bijvoorbeeld ideaal om je buitenmuren mee af te plakken. Voor de meeste schilderwerken zit je altijd goed met de Boss & Relax Gold. Raadpleeg onze handige tips om mooi af te plakken.

Bescherm ook jezelf! Werk je met afbijtmiddelen of sterke producten? Gebruik dan zeker handschoenen. Heb je nog heel wat schuurwerk voor de boeg? Gebruik dan een goed stofmasker en een veiligheidsbril.

2. Bereid de ondergrond voor

Muren voorbereiden

Zorg dat de ondergrond goed droog is. Vers pleisterwerk of metselwerk moet voldoende lang uitdrogen. Heb je last van permanent vochtige muren? Ga dan langs in je colora-winkel voor goed advies en een duurzame oplossing.

Maak je ondergrond vast en egaal.

  • Verwijder uitstekende of loszittende stukken pleister. Afbladderende verf haal je best volledig weg.
  • Vul gaatjes en barsten op met plamuur met een kant-en-klaar vulmiddel.
  • Veeg eens met je hand over de muur. Is je hand wit? Dan zal je het verpoederde pleisterwerk eerst moeten behandelen met een fixeermiddel.

Maak je ondergrond stofvrij. Reinig de ondergrond met een ontvetter, zoals Formule MC of Formule MC neutral en neem het stof weg met een doek.

Schrijnwerk voorbereiden

Ook deuren, ramen of ander houtwerk vraagt een hele voorbereiding voor je begint te schilderen. Is het hout al geschilderd? Verwijder dan losse delen met een verfschraper of een steekmes. Om de volledige verflaag af te krijgen, kan je deze met korrel 60 schuurpapier afschuren of een afbijtmiddel gebruiken.

Reinig het oppervlak met Formule MC Neutral en spoel met zuiver water. Zorg dat de ondergrond voldoende kan drogen voor je begint te schilderen. Vetsporen kan je best verwijderen met white spirit.

Schuur daarna nog met een fijnere korrel (100-120) om het oppervlak glad en egaal te maken. Tussen de verschillende verflagen kan je nog even naschuren met schuurpapier korrel 150-180.

Klaar om aan je schilderwerken te beginnen? Download onze stappenplannen en ga als een echte pro aan de slag!

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan