Hoe houten ramen en deuren schilderen? Ontdek een stappenplan van verfexperts!

Gepubliceerd op 02 Februari 2023

Door je ramen en deuren te schilderen, kan je ze precies de kleur geven die je wil. In één moeite zien er als nieuw uit en geef je ze een duurzame beschermlaag. Of het nu gaat over onbehandeld of al geverfd hout, of je nu binnen of buiten aan de slag gaat: we hebben een stappenplan van verfexperts voor jou! Dat is geen overbodige luxe, want een houten raam of deur schilderen is heel wat anders dan een muur verven. Ontdek de juiste aanpak en producten voor je klus en neem een vliegende start!

1. Buiten schilderen op nieuw en onbehandeld hout: stappenplan

Is het hout van je nieuwe ramen of deuren nog niet behandeld? Dan moet je het eerst opschuren en vervolgens een grondlaag aanbrengen voor je kan gaan afwerken. Voor de afwerking heb je de keuze: dekkend, halfdekkend of transparant. Hieronder ontdek je een volledig stappenplan voor jouw verfproject. De nodige producten en benodigdheden bestel je eenvoudig vanuit je zetel in de webshop van colora.

1.1. First things first: de voorbereiding

Stel het schilderen van je nieuwe houten ramen en deuren niet uit. Anders wordt het hout grijs en heb je veel meer schuurwerk. Beginnen doe je met een goede voorbereiding:

 • Check of het hout droog genoeg is. Dit kan je testen met een vochtmeter.
 • Zie je harsuitbloedingen op het hout? Verwijder ze met white spirit.

1.2. Je ramen en deuren opschuren

Je raam of deur opschuren is nodig om te kunnen schilderen op een vlakke ondergrond zonder uitstekende houtvezels. Een must dus.

 1. Gebruik schuurpapier met een korrel 120 tot 150 (fijn) en schuur het hout op in de richting van de houtvezel. Vermijd ronddraaiende bewegingen.
 2. Rond scherpe hoeken en kanten af met schuurpapier. Hierdoor zal je overal voldoende laagdikte kunnen voorzien.
 3. Ontstof het oppervlak grondig en plak afplaktape (voor gladde, egale ondergronden) op het raam. Tussen de tape en het hout laat je een stukje van het glas vrij, zodat de verf straks optimaal kan hechten. 

1.3. De grondlaag aanbrengen

Na het afschuren en ontstoffen is je houten raam schilderklaar! Tijd om de grondlaag aan te brengen.  Hierbij kan je kiezen: een watergedragen primer (bv. Elastoprim Hydro) of een solventgedragen primer (bv. Elastoprim).

 1. Breng de grondlaag aan.
 2. Schuur de grondlaag vervolgens op met een fijnere korrel (180).
 3. Kit daarna verstekken, voegen en spleetjes op met Elastokit.

Let op: Sommige houtsoorten (zoals merbau, afzelia en tal van donkere tropische houtsoorten) bevatten kleurstoffen die in water oplosbaar zijn. Bij het schilderen met watergedragen producten kunnen deze stoffen vlekken veroorzaken in het schilderwerk. Plaats in zo’n geval altijd 2 grondlagen Elastoprim.

1.4. Houten ramen en deuren schilderen: afwerking

Houten deuren en ramen afwerken kan op 3 manieren: dekkend, halfdekkend en transparant.

Dekkend afwerken

Bij dekkend afwerken schilder je je houten ramen in elke kleur die je maar wil. Hierbij wordt de houtstructuur quasi volledig bedekt en krijg je een strak, egaal eindresultaat.

Je kan kiezen tussen watergedragen en solventgedragen afwerken:

 • Lakken op waterbasis zoals Satineau behouden langer hun kleur en glans. Ze zullen minder snel verpoederen in vergelijking met solventgedragen lakken. Zeker bij frequente blootstelling aan de zon is dit een troef.
 • Solventgedragen lakken zoals Elastosatin One zijn een stuk eenvoudiger aan te brengen, want je bent minder afhankelijk van temperatuur, vochtigheid en wind.

In beide gevallen breng je twee lagen aan om af te werken. Schuur tussendoor met korrel 180.

Halfdekkend afwerken

Bij halfdekkend afwerken kan je haast alle kleuren kiezen én je blijft de structuur van je hout zien. Je hebt geen grondlaag nodig, want je gebruikt een systeem dat twee lagen in één combineert. De solventgedragen beits Woodcolor Classic is ideaal, en zorgt ervoor dat de houtstructuur zichtbaar blijft. Of ga voor de watergedragen variant: Woodcolor Hydro.

Transparant afwerken

Bij een transparante afwerking gebruik je een kleurloze grondlaag zoals Woodair primer. Daarna breng je twee kleurloze eindlagen Woodair Classic aan. Maar je kan ook voor een (transparant) aangekleurde variant van Woodair gaan.

Welke houtverf jij best kiest? Ontdek tips voor het kiezen van de juiste houtverf voor buiten of laat je adviseren door de verfexperts van colora.

De ideale weersomstandigheden om te schilderen

Om buiten te schilderen moet het minstens 5°C zijn. Maar eigenlijk schilder je beter niet buiten als het kouder dan 10°C is. Bij te hoge temperaturen zal de verf dan weer te snel drogen. De ideale temperatuur ligt tussen de 15 en 20 graden. Je schildert best in de schaduw nadat de zon gepasseerd is. Bij mist, felle wind of regenweer stel je je klus beter uit. Lees meer over de ideale omstandigheden om te schilderen.

2. Buiten herschilderen van houten ramen of deuren: stappenplan

Ga je buiten houten ramen en deuren schilderen die al geverfd zijn? Controleer dan eerst of de bestaande verflaag nog intact is. Je kan het visueel vaststellen, als de verf loskomt, of je kan het nagaan met de cross-cut test.

2.1. Check je hout met de cross cut test

 1. Neem een cuttermes en snijd oppervlakkig 5 horizontale en 5 verticale streepjes (zodat ze elkaar kruisen) op het raam of de deur.
 2. Breng afplaktape aan op de streepjes.
 3. Trek de tape eraf.

Blijft de verf aan de tape kleven? Dan is de hechting van de bestaande verflaag niet goed. In dat geval moet je alle verf verwijderen met bijvoorbeeld een afbijtmiddel. Vervolgens kan je aan de slag met onderstaand stappenplan.

2.2. Voorbereiding

Oppervlakkig vuil verwijder je met water of Formule MC Neutral. Zitten er algen, mossen of schimmels op het hout? Gebruik dan een gepast product om ze te verwijderen en spoel grondig af met water.

2.3. Geschilderde ramen of deuren schuren

 • Schuur je ramen op met schuurpapier korrel 150-180. Intacte verflagen hoef je niet te verwijderen, maar wel grondig op te schuren om een goede hechting van de nieuwe laag te verzekeren.
 • Ontstof de ramen grondig.

2.4. Schilderen van houten ramen of deuren: grondlaag en afwerking

Zijn de verflagen in goede staat (niet afbladderend of verpoederd)? Dan kan je ze na het opschuren rechtstreeks overschilderen met een eindlaag zoals MatineauSatineau (watergedragen) of Elastosatin One  (solventgedragen). Maar zijn de verflagen in slechte staat, dan moet je ze verwijderen. Is de bovenste verflaag wat verweerd, afgebleekt en eventueel verpoederd, dan breng je best een solventgedragen grondlaag Elastoprim Next aan.

3. Binnen schilderen van houten ramen: stappenplan  

Wil je de houten ramen in je woning een kleurtje geven? Dan ga je op een andere manier te werk dan bij het schilderen van je muren. Ook heb je aangepaste producten nodig om een goede hechting te krijgen. Zijn je houten ramen al behandeld? Dan is een aangepast verfsysteem helemaal een must.

3.1 Voorbereiding

Bereid eerst je klus voor:

Werkwijze voor behandeld hout

Werkwijze voor onbehandeld hout

3.2 Kies de juiste aanpak voor je situatie

Werkwijze voor behandeld hout

Werkwijze voor onbehandeld hout

Goed om te weten: Al deze primers en afwerklakken zijn aankleurbaar. Je kan je houten schrijnwerk dus mooi afstemmen op je interieur.

4. Schilderen van houten binnendeuren: stappenplan

Wil je binnen een houten deur schilderen? Dan moet je je deur eerst voorbereiden. Daarna schilder je je binnendeur volgens de regels van de kunst in 5 stappen. Vraag hier jouw stappenplan aan en ontdek hoe je te werk gaat.

Graag technisch advies voor het schilderen van houten ramen of deuren? De colora-coaches beantwoorden graag al je verftechnische vragen. Kies wat jou het beste uitkomt: bezoek een colora-winkel, stel je verfvraag online via de chat of vraag technisch advies aan huis aan (bij complexe problemen).