Hoe een gyproc wand schilderen? Volg dit stappenplan van experts.

01/08/2023

Door je gyproc wand te schilderen, geef je die een afgewerkte look die goed bij jouw interieurstijl past. Maar hoe krijg je die gedroomde gladde afwerking zonder imperfecties? Ontdek een helder stappenplan voor het schilderen van gyproc, opgesteld door de experts van colora. Daarmee transformeer je vlot zelf jouw gyproc wanden, ook als je geen ervaring hebt. Van het afwerken van de gyproc voegen tot het egaal schilderen van je gipsplaten muur. We leggen alles haarfijn uit, zodat jij goed geïnformeerd aan de slag kan.  

Je gyproc wand verven = instant sfeer 

Wanneer je gyproc wand is geplaatst, is het tijd voor de afwerking. Gyproc bouwplaten zijn ontworpen om gemakkelijk te worden afgewerkt, wat betekent dat je ze vrijwel direct kan schilderen nadat ze zijn geïnstalleerd. Door je gyproc wand te verven, voeg je gemakkelijk de gewenste kleuren en stijlen toe. Eerst werk je de gyproc voegen af, vervolgens kan je een primer en een eindlaag aanbrengen.

Of je nu een levendig en energiek gevoel wil met heldere kleuren, of een rustige en serene sfeer wil creëren met zachte pastelkleuren: verf biedt enorm veel mogelijkheden. In één moeite kan je kleine onvolkomenheden camoufleren, waardoor je een naadloos en strak oppervlak krijgt. Kies je voor een afwasbare verf, dan profiteer je bovendien van een onderhoudsvriendelijk resultaat. Redenen te over dus om je gyproc muur te schilderen!

Nog geen idee welke kleur je wil? Vraag gratis je colora-magazine aan en laat je inspireren, of kies voor kleuradvies aan huis door een ervaren colora-coach. 

Zelf gyproc schilderen: het stappenplan 

Een wand in gipskartonplaten schilderen is een klus die je gerust zelf kan doen. Hieronder vind je een waterdicht stappenplan van de experts van colora. Daarmee ben je zeker van de juiste aanpak.

Belangrijk: Voordat je begint met schilderen, moet je ervoor zorgen dat schroefgaten en naden zijn opgevuld en dat de wandoppervlakken glad en egaal zijn. Geen stress, want dit maakt deel uit van het stappenplan. Ready, set, go!

Stap 1: verzamel de nodige producten en materialen 

Een geslaagde klus begint met goed materiaal. Haal dus eerst de juiste producten en benodigdheden in huis.

Zeker zijn dat je niets vergeet? Bezoek een colora-winkel in je buurt en laat je adviseren over de geschikte producten voor het schilderen van gyproc.

Stap 2: werk de gyproc voegen af

De gyproc voegen afwerken is een must voor een glad resultaat. Hoe ga je te werk?

 1. Vul de schroefgaten op met vulmiddel. Breng vervolgens zelfklevende voegband aan op de voeg.
 2. Vlak de voeg uit met vulmiddel. Breng het vulmiddel met een breed plamuurmes aan over de voegband en strijk hierbij zoveel mogelijk over het plaatvlak.
 3. Verwijder het overtollige vulmiddel aan beide zijden van de voeg. Werk de hoeken af met speciale hoekprofielen of speciale voegbanden.
 4. Laat het vulmiddel drogen. Verwijder eventuele korrels met een steekmes.
 5. Plamuur de voeg verder uit met de kant-en-klare plamuur.
 6. Controleer met een lat of de voeg helemaal glad is. Zo niet, herhaal dan stap 5.
 7. Laat alles goed drogen en schuur de plamuur bij met schuurgaas om de voegen glad te maken en een naadloos oppervlak te krijgen. Schuur enkel op de plamuur. Veeg het stof af met een licht vochtige doek.

Stap 3: breng de grondlaag aan

We raden aan om een grondlaag (primer) aan te brengen voor je gaat schilderen. Dit verbetert de hechting van de verf en zorgt voor een betere afwerking. Shop je standaard primer (Bossprim) online, of bezoek een colora-winkel in je buurt

Bossprim is een algemene grondlaag en hechtprimer die geschikt is voor gebruik op poreuze ondergronden zoals gyproc platen. Als je een standaard ondergrond hebt zonder specifieke problemen van vlekken of doorslag, dan is deze primer meestal een prima keuze voor een gyproc wand. Tip: Laat Bossprim aankleuren in de kleur van de eindlaag, zo kan je in veel gevallen een extra eindlaag uitsparen. 

Hoe ga je aan de slag?

 1. Plak alle niet te schilderen delen af met geschikte afplaktape.
 2. Roer de primer (Bossprim) grondig op.
 3. Schilder eerst de randen en hoeken met een kwast en daarna de grote vlakken met een rol. Breng enkele verticale stroken verf naast elkaar aan en verdeel die door te kruisen (horizontaal rollen en dan weer verticaal). Werk in vlakken van ongeveer 1 m² en rol steeds uit in het vorige geschilderde vlak.
 4. Ventileer de ruimte na het schilderen.
 5. Laat deze grondlaag minstens 6 uur drogen voor je de eindlaag aanbrengt. 

Stap 4: breng de eindlaag aan

Tijd voor de eindlaag! Die bestaat uit één of twee lagen Bossflow Silk-verf in jouw favoriete kleur. Met Bossflow Silk kan je je gyproc wand mooi en strak afwerken, bovendien is deze verf een plezier om mee aan de slag te gaan. Hij laat zich vlot uitschilderen zonder zichtbare overlappingen en dekt bijzonder goed. Mooi meegenomen: de meeste vervuilingen op de muren kan je eenvoudig afwassen zonder sporen na te laten.

 1. Roer de Bossflow Silk-verf grondig met een verfstok of roerhout. Dit zorgt ervoor dat de pigmenten gelijkmatig worden verdeeld.
 2. Voor het schilderen gebruik je een verfroller van geschikte grootte voor het oppervlak van de gyproc wand. Begin bij een hoek van de wand en werk in rechte banen naar beneden. Rol de verf gelijkmatig uit, overlappend met de vorige strook voor een consistente dekking. Zorg ervoor dat je geen verfdruppels achterlaat. Werk in secties totdat je de hele wand hebt geverfd.
 3. Afhankelijk van de dekkracht van de verf en de gewenste afwerking, kan het nodig zijn om een tweede laag aan te brengen. Wacht tot de eerste laag goed is opgedroogd volgens de instructies op de verpakking voordat je de tweede laag aanbrengt.
 4. Laat de verf volledig drogen en uitharden volgens de aanbevelingen op de verpakking.
 5. Reinig alle verfkwasten, verfrollers en ander schildermateriaal onmiddellijk na gebruik om te voorkomen dat de verf opdroogt op de gereedschappen.
 6. Mission accomplished! Geniet van je fancy muur en de gekozen sfeer in de ruimte.

Heb je nog vragen over het verven van gyproc? Spring eens binnen in je dichtstbijzijnde colora-winkel. De colora-coaches adviseren je graag. Of volg de workshop 'Schilderen, hoe begin ik eraan?' en leer de basisprincipes van het schilderen. Doen!

In samenwerking met colora de verfwinkel

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.