Een houten schutting schilderen? Dat doe je zo!

Gepubliceerd op 31 March 2022

Met de lentekriebels in het land wordt het wel eens tijd om onze handen uit de mouwen te steken. Heb jij recent een houten schutting of tuinhek aangeschaft, of wil je jouw vergrijsd tuinhek een nieuw leven inblazen? Wij helpen jou op weg!

Een nieuw tuinhek schilderen, moet dat?

Een nieuw, onbehandeld tuinhek kan je best eerst schilderen. De levensduur van onbehandeld hout zal namelijk altijd korter zijn dan die van behandeld hout. Nadat jouw tuinhek of schutting werd geplaatst, wacht je dus best niet te lang met schilderen. Zo geef je het hout geen tijd om te verweren.

First things first: voorbereiden maar

Wanneer je aan jouw schilderwerken wil starten, moet het hout eerst goed droog staan. Pas daarna kan je met jouw voorbereidingswerken starten.

Schuur het houten tuinhek lichtjes op in de richting van de houtvezel. Aangezien het hier over nieuw, onbehandeld hout gaat, hoef je enkel licht op te schuren. Ontstof daarna grondig met behulp van een zachte borstel of een kleefdoekje.

Tijd voor een primer

Wanneer je jouw hek of schutting lichtjes hebt opgeschuurd, staat het hout schilderklaar en kan je een grondlaag aanbrengen. Hierbij kan je voor een watergedragen of een solventgedragen primer kiezen. Watergedragen verven leiden nauwelijks tot geurhinder, zijn minder milieubelastend en behouden langer hun glans, souplesse en kleur. Daartegenover zorgt solventgedragen verf voor een hardere en sterkere verffilm.  

Tip: schilder je jouw schutting in het wit? Dan kies je best voor een watergedragen verf, aangezien solvent sneller vergeelt.

De keuze van jouw borstel hangt af van de verf. Koos je voor een watergedragen verf? Dan gebruik je best deze kwalitatieve platte verfkwast. Deze kwast laat minder borstelstrepen achter dankzij de zachte haren. Daarnaast zorgt de gebalanceerde mix van rechte en gekrulde haren dat er meer verf kan opgenomen worden. Koos je voor een solventgedragen verf? Dan raden wij jou deze platte verniskwast aan die ook perfect geschikt is om hout te schilderen. 

Eens je jouw kwast hebt gekozen, verdeel je de verf met de borstel in de lengterichting van de houten planken. Laat drogen volgens de vermelde droogtijd op de verfpot.

Werk duurzaam af met een geschikte eindlaag

Eens de grondlaag voldoende droog is, schuur je deze laag lichtjes op met schuurpapier. Hiervoor gebruik je best korrel 220-240. Daarna breng je 1 à 2 lagen duurzame lakverf aan voor hout buiten. Dit doe je op dezelfde manier als de grondlaag: verdeel de verf met je kwast in de lengterichting van de houten planken. Laat drogen volgens de vermelde droogtijd op de verfpot.

Wat als mijn schutting of hek al verweerd is?

Plaatste je al een tijd geleden een houten schutting of tuinhek, maar heb je het niet onmiddellijk geschilderd? Dan heeft het hout ondertussen wellicht een grijze en vezelige schijn gekregen door de zon en regen. Elke houtsoort heeft hier last van, maar hoe lichter de houtsoort (zoals ceder, grenen of dennen), hoe sneller het hout verweert.

Niet getreurd. Ook al is het hout verweerd, je kan jouw schutting of hek nog steeds schilderen.

Schuren maar

Het grote verschil tussen het schilderen van een nieuwe houten schutting en een reeds verweerde houten schutting, is de voorbereiding. Bij vergrijsd hout is het heel belangrijk om zoveel mogelijk verweerd hout weg te schuren. Hiervoor gebruik je best grof schuurpapier korrel 60 of 80. Je blijft schuren totdat de natuurlijke houtkleur terug zichtbaar wordt. Indien mogelijk, gebruik je hierbij een schuurmachine.

Na het grof schuren herhaal je de behandeling met fijner schuurpapier korrel 150 of 180.

Duurzaam afwerken

Bij verweerd hout raden we jou aan om de schutting half dekkend te schilderen met de solventgedragen Woodcolor Classic of watergedragen Woodcolor Hydro.

Met jouw platte borstel breng je een eerste laag aan op de voorbereide ondergrond. Eens de verflaag voldoende droog is, schuur je die lichtjes op. Daarna breng je een tweede laag aan. Jouw houten schutting of tuinhek ziet er opnieuw pico bello uit en kan nu enkele jaren tegen een stootje!

Benieuwd naar technisch advies op maat van jouw schilderklus? Stel je vraag online en de colora coach geeft je professioneel advies. Vraag alvast je brochure met schildertips aan en gebruik de verfwijzer om de juiste producten te vinden voor je klus. Succes!

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan