Duurzaam teak meubelen oliën? Dat doe je zo!

Gepubliceerd op 25 July 2022

Met de zomerzon in het land is er niets leuker dan gezellig luieren in je tuinmeubilair. Wil je zorgen dat je teak tuinmeubelen mooi blijven en niet vergrijzen door de zon? Dan hebben wij de juiste raad voor jou in petto!

Waarom het belangrijk is om je teak meubelen te oliën

Tuinmeubelen uit teak vergrijzen snel omdat vocht en uv-licht in het meubilair dringt. Wie weet is deze vergrijsde look wel helemaal je ding. Maar wil je liever dat je meubelen er splinternieuw blijven uitzien? Dat kan! Door je teak tuinmeubelen te oliën geef je ze een lang duurzaam leven.

Laat je je teak meubelen toch onbehandeld? Let dan goed op voor vetvlekken. Die worden al snel zichtbaar op je teak. Gelukkig kan je ze vaak eenvoudig verwijderen met bruine zeep. Wens je toch een betere bescherming van je teak meubelen, kies er dan voor om ze te oliën.

Kleurloos of gekleurd mijn teak meubelen oliën?

Je kan ervoor kiezen om je teak meubelen een kleurloze oliebehandeling te geven dankzij de transparante Woca Exterior Oil (kies kleur ‘naturel’). Je geeft je meubels hiermee jaarlijks een opfrisbeurt. Merk je dat er na een jaar nog geen vergrijzing optreedt? Dan nog raden we je aan om een nieuwe laag olie aan te brengen om je tuinmeubelen preventief te beschermen.

Kies je voor een olie in kleur? Dan heb je het voordeel dat je teak langer én beter beschermd zal zijn. Dankzij de kleur in de olie krijgt uv-licht minder de kans om in je tuinmeubelen te dringen en ze aan te tasten. Breng om de 2 à 3 jaar een nieuwe olielaag aan.

PS: bij een gekleurde olie blijft de natuurlijke houtnerf nog steeds zichtbaar!

Hoe mijn teak tuinmeubelen oliën?

Heb je nieuwe teak meubelen, onbehandelde teak die al buiten heeft gestaan of reeds behandelde teak? Voor elk scenario de nodige tips!

Stap 1: Reinig je tuinmeubelen goed voordat je de olie aanbrengt

  • Nieuwe teak meubelen ontvet je met White Spirit. Schuur de meubelen op met schuurpapier korrel 150-180.
  • Onbehandelde teak meubelen die al buiten hebben gestaan, reinig je eerst met water en een harde borstel. Verwijder groenaanslag, mos en vuil met Woodmask Cleaner of met verdund bleekwater (1/10 deel bleekwater). Woodmask Cleaner laat je een kwartiertje intrekken. Daarna schrob je het vuil af met een harde nylonborstel. Spoel na met water en laat het hout drogen. Kies je voor bleekwater? Laat dit enkele uren intrekken. Daarna kan je het losgeweekte vuil verwijderen. Spoel na met water en laat het hout drogen. Heb je nog hardnekkige vlekken? Schuur ze grondig op tot het hout een gelijkmatig uitzicht krijgt.
  • Reeds behandelde teak meubelen reinig je met water als de kleur overal nog gelijk is. Zie je hier en daar de kleur van het natuurlijke hout? Dan schuur je de volledige laag weg met grof schuurpapier korrel 60-80. Als je op het natuurlijk hout komt, schuur je nog even na met fijner schuurpapier korrel 150-180.

Stap 2: in 1-2-3 je teak meubelen oliën

Plak eerst alle delen af die je niet zal oliën. Roer dan je kleurloze of gekleurde olie grondig op. Klaar? Volg dan onderstaande stappen:

  • Breng de olie aan met een platte verfkwast en strijk open in de richting van de houtvezel.
  • Laat de olie goed drogen. Respecteer hierbij de vermelde droogtijd op het etiket.
  • Breng een tweede laag olie aan.

Tijdens het drogen van de olie, verwijder je de afplaktape. En klaar is kees!

Zijn jouw tuinmeubelen gemaakt uit een andere houtsoort? Ontdek hier hoe je je tuinmeubel reinigt, beschermt én een nieuw leven inblaast! Of ga langs in je dichtstbijzijnde colora-winkel voor advies.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan