Buitenmuur schilderen: compleet stappenplan voor een duurzaam resultaat

21/08/2023

Wil je jouw bakstenen buitenmuur een frisse uitstraling geven, of gewoon een nieuwe look creëren voor je gevel? Dan zorgt het verven van je buitenmuur voor een snelle en indrukwekkende make-over. Volg ons stappenplan voor het mooiste én meest duurzame resultaat. Je ontdekt meteen ook waar je terechtkan voor professioneel verftechnisch advies op maat van jouw project. 

Stap 1: plan je schilderklus 

Neem voldoende tijd om je schilderklus voor te bereiden en kies een dag met gunstige weersomstandigheden (weinig wind of buien, een buitentemperatuur tussen 10°C en 20°C). Ontdek hier de ideale omstandigheden om buiten te schilderen. Schilder nooit in volle zon of bij kans op nachtvorst. Graag hulp bij je klus? Schakel dan helpers in om het werk lichter te maken.

Stap 2: zorg voor een goede basis 

Een duurzaam resultaat begint met een droge, schone en stofvrije muur zonder loszittende voegen of andere schade. Ontdek in 4 stappen de toestand van jouw muur en neem meteen de juiste acties:

 1. Controleer het vochtgehalte van de muur: Een te vochtige muur kan ertoe leiden dat de verf niet goed hecht en snel afbladdert. Gebruik een vochtmeter om het vochtpercentage te meten en let op mosgroei en donkere plekken. Geeft de vochtmeter een te hoog vochtgehalte aan? Ga dan op zoek naar de oorzaak van het te hoge vochtgehalte. Pak het vochtprobleem aan en laat de ondergrond drogen voor je verder gaat.

  Opgelet: Een te hoog vochtgehalte komt ook voor bij nieuwbouw of buiten het schilderseizoen. In dat geval stel je de schilderwerken beter uit.
   
 2. Vervang losse of verpoederde voegen: Brokkelige of verpoederde voegen slijp je minimaal 2 cm uit. Herstel ze met een mix van cement en rijnzand of gebruik kant-en-klare voegmortel. Laat de herstelde voegen enkele weken drogen voordat je begint met schilderen. 
   
 3. Behandel zoutuitbloedingen: Een witgrijze waas op de ruwe bakstenen kan wijzen op zoutuitbloedingen. Verwijder deze aanslag met een droge, harde nylon borstel.

  Goed om te weten: Zoutuitbloedingen komen vooral voor bij nieuwbouwwoningen die aan het uitdrogen zijn. Op bestaande woningen kunnen ze wijzen op een achterliggend vochtprobleem. 
   
 4. Controleer de muur op beschadigingen: Borstel de muur grondig af en controleer hem op schade. Herstel eventuele schade voor je gaat schilderen. Vul gaten, spleten en aansluitvoegen op met een voor buiten geschikt vulmiddel of met een afdichtingskit.

Stap 3: kies de juiste verf en verfbenodigdheden

Voor een duurzaam resultaat is het essentieel om de juiste verf en benodigdheden te gebruiken.

Tip: overweeg een gevelverf met kalei-effect

Wil je je buitenmuur extra cachet geven met een karaktervolle, authentieke look? Een gevel afwerken met kalei-uitzicht is helemaal hip. Kies je eindlaag op basis van het gewenste effect: 

 • Graag een typisch levend kalkeffect? Gebruik dan Calime, een matte en gekorrelde kalei-afwerking op basis van kalk. Het kalei-effect komt tot leven naarmate de muur meer of minder vocht opneemt.
 • Liever een mineraal ogend resultaat, zonder de typische kleurschakeringen van een authentieke kaleiverf op kalkbasis? Kies dan voor Pastime.

Mooi meegenomen: De korrelige structuur van kaleiverf kan kleine scheurtjes of oneffenheden in de gevel camoufleren.

Stap 4: bereid je buitenmuur voor

 • Dek de bodem (stoep, terras, gras …) en planten af.
 • Reinig de buitenmuur met water en bleekwater. Spoel de resten af met zuiver water en een grove borstel. De dag erna kan je starten met de schilderwerken.
 • In geval van groenbegroeiing (algen en/of mossen) behandel je de muur met een mosdodend middel en spoel je hem na met een hogedrukreiniger. Laat de muur vervolgens grondig drogen.
 • Bij atmosferische vervuiling (zwarte aanslag) reinig je de muur vooraf door hem in te nevelen met een geschikt reinigingsmiddel en hem daarna af te spuiten met een hogedrukreiniger. Laat de muur daarna grondig drogen.

  Opgelet: Heb je bij het naspoelen een hogedrukreiniger gebruikt, dan kan het tot een week duren vooraleer de muur droog is.

Stap 5: bescherm alles rond je buitenmuur vóór het schilderen

Stap 6: schilder je buitenmuur

 • Roer de grondlaag (primer) goed op en giet de verf over in een verfemmer.
 • Verf eerst de randen van de muur, de aansluitingen met de kozijnen en de moeilijk bereikbare plekken met een verfkwast. Doe dit zorgvuldig, zo gaat het grove schilderwerk een pak vlotter.
 • Schilder de rest van de muur met een gevelrol en werk in vlakken van ongeveer 1 m². Breng de verf aan op het eerste denkbeeldige vlak. Werk eerst van boven naar beneden, en dan van links naar rechts. Werk ‘nat in nat’: laat de vakken overlappen. Op een bakstenen muur is het handig om de vlakken te laten begrenzen door de voeg, zo krijg je geen storende overlappingen. Werk alle grote vlakken in één keer af om kleurverschillen te vermijden.
 • Laat de grondlaag volledig drogen volgens de droogtijd op het etiket.
 • Schilder de buitenmuur vervolgens met een afwerklaag.
 • Laat de afwerklaag volledig drogen volgens de droogtijd op het etiket.
 • Breng de tweede eindlaag aan.
 • Verwijder de afplaktape terwijl de verf nog nat is.
 • Laat de verf drogen, en klaar!

Nog vragen over het schilderen van buitenmuren? De colora-coaches in een colora-verfwinkel in jouw buurt geven het advies dat je nodig hebt om van jouw verfproject een succes te maken. De juiste kwaliteitsverf voor jouw project vind je in een colora-winkel of op colora.be. Vergeet je brochure ‘Praktische verftips’ niet aan te vragen. 

In samenwerking met colora de verfwinkel

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.