Binnenmuur verven: hoe strepen en banen vermijden?

Gepubliceerd op 10 Juni 2022

Zijn je binnenmuren toe aan een nieuwe verflaag? Een frisse lik verf kan wonderen doen, op voorwaarde dat je juist te werk gaat tenminste. Want zeg nu zelf: hoe jammer zou het zijn als er plots strepen of banen verschijnen in je schilderwerk? Ontdek hoe je een streeploos resultaat krijgt en scoor je stappenplan voor het verven van een binnenmuur. Want ja, voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Houd rekening met het weer

Je zou het misschien niet verwachten, maar ook als je binnenshuis gaat verven spelen de weersomstandigheden een rol. Strepen worden meestal veroorzaakt doordat de verf te snel droogt. Maar hoe zorg je ervoor dat de verf de nodige tijd krijgt om te drogen?

  • Bij droog weer plaats je best enkele emmers lauw water in de ruimte, zodat de luchtvochtigheid stijgt en je verf niet op 1, 2, 3 droog is.
  • Tijdens je schilderwerken zorg je voor een tochtvrije omgeving. Houd daarom ramen en deuren gesloten zolang je bezig bent. Pas na het schilderen verlucht je de ruimte.
  • Vermijd om te verven bij hoge temperaturen. De ideale temperatuur om binnen te schilderen ligt tussen de 10°C en 20°C. Wanneer de temperatuur boven de 20°C stijgt, verloopt de droging sneller, wat strepen kan veroorzaken.

Graag advies op maat over de beste aanpak? Vraag raad aan de experten van colora of bezoek een colora winkel in je buurt.

Gebruik een goede primer

Een primer gebruiken is sowieso een goed idee wanneer je gaat schilderen. Die biedt namelijk belangrijke voordelen, waaronder het vermijden van strepen en banen. Dankzij de dekkende grondlaag wordt de verf gelijkmatig over het volledige oppervlak geabsorbeerd.

Zijn je binnenmuren en plafonds in goede staat? Dan wordt Bossprim je beste vriend! Deze primer creëert een isolerende laag op de ondergrond. Zo dringt de verf van je eindlaag minder in de ondergrond en vermijd je dus eenvoudig strepen in je eindresultaat! Handig: je kan je primer makkelijk online bestellen.

Gebruik de juiste verftechniek

Met welke verftechniek vermijd je strepen en banen? Eerst roer je je verf grondig op, om die erna nog eens goed te mengen. Daarna schilder je de randen van de muur met een verfborstel. Zo zorg je voor een kader waarbinnen je zo dadelijk kan werken. Ontdek hier hoe je de juiste verfborstel vindt voor je klus.

Dan is het tijd voor de verfrol. Rol een paar keer over het rooster van het verfbakje, om de verf gelijkmatig te verdelen over de rol. Door te werken in vakken van 1 m² breng je eenvoudig maar gestructureerd de verf aan op je muur. Eerst breng je enkele stroken verf naast elkaar aan, waarbij je voor elke strook nieuwe verf opneemt. Daarna kan je de verf verdelen. Zo schilder je telkens het volgende vlak van 1 m², tot de hele muur klaar is.

Werk je muur altijd af zonder onderbreking. Aan één stuk door schilderen is dus de boodschap. Zo ben je zeker dat je geen roloverlappingen of strepen ziet in je eindresultaat. Zorg dus dat je alles bij de hand hebt voor je van start gaat. Én check of je ladder hoog genoeg is om je muur ononderbroken helemaal tot aan het plafond te kunnen schilderen.

Download hier je gratis stappenplan of bekijk de stap-voor-stap video en schilder je binnenmuur als een pro.

Schilder met de juiste hand

Al eens stilgestaan met welke hand je verft? Je gebruikt best de hand waarmee je normaal gezien schrijft. Maar ook de manier waarop je je verfrol vasthoudt, beïnvloedt het resultaat. De beugel van de rol moet aan dezelfde kant zitten als de hand waarmee je schrijft. Voor rechtshandigen is dat dus rechts, voor linkshandigen links.

Wist je dat de kant van de muur waar je begint te schilderen, bepaald wordt door de hand die je zal gebruiken? Rechtshandigen schilderen van links naar rechts, en linkshandigen net omgekeerd. Je schildert dus steeds weg van de eerder geschilderde strook.

Doordat je de verfrol op de juiste manier vasthoudt, oefen je geen onnodige druk uit op de muur waardoor je makkelijk strepen en banen vermijdt. Zo krijg je precies het resultaat dat je voor ogen had. Wow!

Gebruik genoeg verf

Wil je besparen op verf door er extra zuinig mee om te springen? Think again! Als je te weinig verf gebruikt, droogt de verf sneller. Bijgevolg krijg je sneller strepen in je eindresultaat. Schilder dus voortaan een dikke laag kwaliteitsverf. Zo is een goede dekking gegarandeerd en ben je zeker dat je verf niet droogt tijdens het schilderen. Ontdek alle voordelen van kwaliteitsverf.

Een schilderklus gepland en wil je graag persoonlijk advies? Ga eens langs bij een colora winkel in je buurt of stel je vraag online. De colora coaches helpen je met plezier op weg. Vergeet je infobrochure met praktische verftips niet te downloaden. Veel succes!