Binnenmuren verven: ontdek kalkverf voor een authentiek interieur (met tips!)

Gepubliceerd op 30 Mei 2022

Wil je je binnenmuren een make-over geven, en ben je op zoek naar een origineel effect? Dan is kalkverf een echte aanrader. Deze verf zorgt voor een creatieve look en is ook nog eens goed voor het milieu. Ontdek alle kwaliteiten van kalkverf en krijg tips voor je klus. Wedden dat je op slag verliefd wordt op je karaktervolle muren?

Wat is kalkverf?

Kalkverf is één van de oudst bestaande verfsoorten die, zoals de naam al verklapt, gemaakt wordt op basis van kalk. Kalkverf bestaat vrijwel alleen uit water en gebluste kalk. Doordat kalk veel dekkend wit pigment bevat, moet men maar weinig andere grondstoffen, zoals extra bindmiddel of vulstoffen, toevoegen om tot een goed vloeiende en dekkende verf te komen.

Is kalkverf een goede match voor jouw project? Laat je adviseren door een colora-expert.

Waarom kiezen voor kalkverf?

Een belangrijk pluspunt is dat je met kalkverf geen luchtdichte laag op de muur zet, zoals bij andere verfsoorten vaak het geval is. Bijgevolg zullen er geen vocht- of schimmelplekken ontstaan. Hoe dat kan? Kalk is een enorm ademend materiaal. Daardoor is het een gezond en duurzaam alternatief voor chemische verf.

Kalkverf creëert bovendien een authentiek effect. Hierdoor wordt het nog vaak geassocieerd met landelijke interieurs, maar je kan deze verf ook perfect in een modern interieur gebruiken. De lichte kleuren en de matte, poederachtige droging doen je ruimte meteen groter lijken. Klasse!  

Zelf schilderen met kalkverf

Dat kalkverf weer meer en meer gebruikt wordt, is niet verrassend. De verf biedt namelijk eindeloos creatieve mogelijkheden. Tijd om er zelf een uniek resultaat mee op je muur te toveren! Maar hoe doe je dat precies? We geven je enkele tips, zodat je snel je origineel resultaat kan bewonderen. Ontdek met deze verfwijzer welke producten je nodig hebt.

Optie 1: kalkverf schilderen met kwast en spatel

Een eerste manier om aan de slag te gaan met kalkverf is met een kwast en een spatel. We leggen je uit hoe je precies te werk gaat als je nieuw pleisterwerk als ondergrond gebruikt. Ga je schilderen op een bestaande verflaag? Vraag dan advies in een colora-winkel bij jou in de buurt.

Stap 1: Bereid je verfklus voor

Een geslaagde verfklus begint met een goede voorbereiding. De wand moet namelijk droog en proper zijn voordat je op het nieuwe pleisterwerk kan werken. Hoe je daarvoor zorgt? Heel eenvoudig. Met een wandschaaf kan je uitstekende korreltjes of oneffenheden in het pleisterwerk verwijderen. Gebruik hiervoor geen schuurpapier, want daarmee riskeer je schade. Daarna borstel je vuil, stof en losse delen af, waarna je de laatste restjes stof wegneemt met een vochtige doek. Tot slot plak je de delen die je niet moet schilderen, af met tape.

Stap 2: Breng de grondlaag aan

Je grondlaag kies je best in een vergelijkende kleur van je eindlaag. Zo zullen beide kleuren mooi in elkaar overvloeien. Roer de aangekleurde grondlaag eerst grondig op voordat je begint te schilderen.

Bij kalkverf start je eerst met de randen en hoeken. Hierbij gebruik je een kwast. Daarna pak je de rest van de wand aan met een langharige blokkwast. Vergeet niet om in kriskras bewegingen te schilderen. Zet je grondlaag dik genoeg om strepen in je eindlaag te voorkomen. Na het schilderen ventileer je de ruimte en laat je grondlaag minstens 6 uur drogen. Bekijk de doe-het-zelf video’s voor meer tips.

Stap 3: Breng de eindlaag aan

Roer de Limestone New kalkverf grondig op en breng de eerste laag onverdund aan met een langharige blokkwast. Door korte, grillige bewegingen te maken, creëer je het mooiste effect. Werk je wand af van boven naar onder en van links naar rechts. Strijk de verf steeds goed uit voor een optimaal resultaat.

Na het verven wacht je tot er hier en daar droge, matte plekken verschijnen. Strijk dan met een rubberen witte spatel heel zacht over de matte plekken. Zo zal je hier en daar nog wat verf verplaatsen. Doe dit over de hele muur en zorg ervoor dat de borstelstrepen zichtbaar blijven. Daarna laat je het resultaat 8 tot 24 uur drogen. Nog niet helemaal blij met wat je ziet? Breng dan op dezelfde manier een tweede laag aan.

Stap 4: Breng een beschermlaag aan

Je wil je mooie verfresultaat natuurlijk lange tijd behouden. Daarom is een beschermlaag een goed idee. Schud de Limestone Finish goed voor gebruik en breng die gelijkmatig aan met een blokkwast. Het is belangrijk dat je van onder naar boven werkt en aflopers meteen weghaalt. Tot slot verwijder je de afplaktape terwijl de verf droogt en verlucht je de ruimte.

Optie 2: kalkverf schilderen met een verfrol

Wanneer je kalkverf wil gebruiken voor het schilderen van je muren, kan je ook met een verfrol aan de slag. Ideaal wanneer je geen kwaststrepen wil zien, maar wel het kalkeffect met kleurnuances wil krijgen. Ontdek stap voor stap hoe je kalkverf schildert met een verfrol.

Je binnenmuren op een originele en milieuvriendelijke manier aanpakken? Met kalkverf heb je enorm veel creatieve mogelijkheden. Bovendien kan je makkelijk zelf aan de slag. Bekijk de doe-het-zelf video’s voor extra tips, of ga langs bij een colora-winkel in je buurt voor advies. Inspiratie voor je project vind je in deze gratis brochure. Ready, set, go!