Binnen lakken: geef je hout een nieuwe look met lak

02/12/2022

Verdient je houten meubel of trap een nieuwe look, maar heb je nog geen afwerking gekozen? Lakverf geeft een glad resultaat en kan je bovendien goed reinigen. Ontdek welke soorten lak er bestaan en hoe je best te werk gaat. Deze tips helpen jou op weg!

Welke soort lak kiezen?

Er bestaan twee soorten lak: solventgedragen lak en watergedragen lak. Vroeger waren er bijna uitsluitend solventgedragen lakken verkrijgbaar, maar later kwamen er steeds meer watergedragen lakken op de markt. Watergedragen lakken zijn namelijk beter voor het milieu en onze gezondheid. Wel kan je nog steeds voor solventgedragen lak kiezen. We zetten de voor- en nadelen van beide lakken voor je op een rij.

Nog niet beslist welke kleur lak je wil? Ontdek hier advies voor je keuze.

Solventgedragen lakken

Een eerste reden om voor solventgedragen lak te kiezen is de gebruiksvriendelijkheid. Doordat solventgedragen lak trager droogt en je foutjes (zoals aflopende verf) makkelijk kan herstellen, ben je quasi zeker van een perfect resultaat. Ook is dit type lak goed te reinigen en krasbestendig.

Het nadeel is dat solventgedragen lak oplosmiddelen bevat. Die oplosmiddelen verdampen tijdens en na het verven. Daarbij komen vluchtige organische stoffen (VOS) vrij. De dampen van VOS zijn schadelijk voor je gezondheid en het milieu.

Verder is de geur van solventgedragen lak niet zo aangenaam. En nadien moet je het reinigen met een ander solvent of white spirit.

Watergedragen lakken

In tegenstelling tot solventgedragen lak is watergedragen lak bijna geurloos. Ook is dit soort lak beter voor het milieu en je gezondheid. Bovendien droogt deze lak sneller, waardoor je minder lang moet wachten vooraleer je de tweede laag aanbrengt. Daarin schuilt wel het gevaar dat je kleine fouten mogelijk niet snel genoeg opmerkt. Deze lak is wat moeilijker om mee te werken, maar met de tips van de colora coaches tover je zo een prachtig resultaat tevoorschijn.

Hoogglanzende, zijdeglanzende of matte lakverf?

Zodra je hebt gekozen tussen solventgedragen en watergedragen lak, bepaal je de glansgraad. Ga je voor hoogglanzende, zijdeglanzende of halfmatte of matte lakverf? Om een goede keuze te maken, is het belangrijk dat je weet wat je van welke lak mag verwachten. Daarom geven we jou hun eigenschappen mee.

Niet zeker welke lak je best kiest? Laat je gidsen door de handige verfwijzer.

Hoogglanzende lak

Graag een glanzende finish voor je hout? Dan is hoogglanzende lak jouw partner in crime! Deze lak glanst sterk en geeft diepte aan het oppervlak.

Let wel: om met hoogglanzende lak een mooi resultaat te krijgen moet de ondergrond glad zijn. Verf je met hoogglanslak op een oneffen ondergrond, dan valt elke kleine oneffenheid extra op. Maar misschien is dat net het effect dat je wil creëren? De keuze is aan jou.

Zijdeglanzende of halfmatte lak

Is het vooral belangrijk voor jou dat je de lak makkelijk kan reinigen? Dan is zijdeglanzende of halfmatte lak jouw ideale match. Zijdeglans lak is makkelijker schoon te maken dan matte verf. Verder levert het een warme uitstraling op en hoeft het oppervlak niet super egaal te zijn om een prachtig subtiel glanzend resultaat te krijgen.

Matte lak

Matte lakverven komen niet zoveel voor. Matte lak is wat lastiger schoon te maken dan glanzende lakken. Verder is het resultaat nooit zo mat als bij muur- of plafondverven. De eisen voor een matte lakverf liggen namelijk hoger - zo moet die reinigbaar blijven - waardoor er altijd een heel lichte glans zichtbaar blijft.

Wanneer je hout wil lakken, zoals bijvoorbeeld oude meubels, kies je beter voor zijdeglanzende lak. Daarmee krijg je een uitstekend resultaat zonder extra veel glans.

Bereid eerst de ondergrond voor

Onbeschilderd hout voorbereiden

Ga je onbeschilderd hout lakken? Verwijder dan eerst vuil, vet en andere onzuiverheden van het oppervlak. Met een ontvetter reinig je het hout snel en makkelijk, waarna je spoelt met water. Zorg er daarna voor dat het hout droog is vooraleer je verdergaat met schilderen.

Is het hout nog niet glad? Schuur het dan effen met schuurpapier. Vervolgens breng je een solventgedragen grondlaag of watergedragen grondlaag aan.

Wil je mdf lakken? Breng dan eerst een watergedragen grondlaag aan en laat die 6 uur drogen. Vervolgens schuur je lichtjes en breng je een tweede grondlaag aan. Is deze laag droog? Dan kan je beginnen lakken!

Geschilderd hout voorbereiden

Ga je geschilderd hout lakken? Dan moet je daarbij rekening houden met de staat van het hout.

  • Bij geschilderd hout in goede staat, hoef je de intacte verflagen niet te verwijderen. Kijk wel even na of de hechting van de verf nog goed is. Hoe je dat doet? Kras een raster met vierkantjes van ongeveer 2 millimeter op het hout. Daarover kleef je transparante tape die je goed aandrukt.
    • Komen er geen vierkantjes verf los? Dan is je geschilderd hout nog in goede staat. Het is belangrijk dat vuil, vet en stof eerst verwijderd worden. Reinig en/of ontvet het hout en schuur het op. Let erop dat je niet door de verflaag heen schuurt. Na het schuren moet het oppervlak glad zijn. Verwijder de resten met een natte doek en laat het hout goed opdrogen. Vervolgens kan je je hout afwerken met één of twee eindlagen lak.
    • Komen er toch vierkantjes los? Dan is de hechting niet meer in orde en is je hout toch niet in goede staat.
  • Bij geschilderd hout in een slechte staat moet je de verflagen eerst verwijderen. Ontvet goed en steek loszittende verf af met een steekmes. Of je schuurt de verflagen grof en grondig, liefst met een schuurmachine. Alle loszittende delen moeten verwijderd worden. Ontdek hier een handig stappenplan voor het verwijderen van een oude verflaag. Klaar met de voorbereiding? Dan kan je ook op dit hout een grondlaag aanbrengen.

Het echte werk: de lak aanbrengen

Tot slot is het tijd om de lak aan te brengen. Kies altijd voor kwaliteitskwasten en -rollen, want die leveren het beste resultaat op. Een ronde kwast is het meest geschikt om een dik product zoals lak aan te brengen. Platte kwasten gebruik je eerder voor dunnere producten zoals vernis of beits. Gebruik een verfrol voor de grote oppervlakken en een kwast voor de randen, ramen, deuren of lijsten. Niet zeker welke verfrol je best gebruikt? Ontdek hier welke verfrol bij jouw klus past.

Breng de lak aan in twee onverdunde lagen. Probeer een vlak steeds af te werken zonder tijdsonderbreking, zodat je een egaal geheel krijgt. Heb je voor watergedragen lak gekozen? Wacht dan minstens 6 uur vooraleer je de tweede laag aanbrengt. Gebruik je solventgedragen lak, dan moet je langer wachten: 16 à 24 uur.

Wil je hout lakken in huis en ben je benieuwd naar persoonlijk advies? Ga langs bij een colora winkel in je buurt. De colora coaches helpen je met veel plezier op weg en in één moeite scoor je al je benodigdheden. Download ook de gratis infobrochure met praktische verftips. Veel succes!

In samenwerking met colora de verfwinkel

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.