Nieuw bij Wienerberger: Porotherm binnenmuur lijmsteen PSL Newton krijgt breder broertje

28/11/2023

Snel, eenvoudig en efficiënt binnenmuren optrekken? Daarvoor zijn binnenmuur lijmstenen ideaal. Je kent de PLS Newton van Wienerberger als de binnenmuur lijmsteen die erg hoge constructies mogelijk maakt. Tot wel 6 bouwlagen kan hij aan. Op algemene aanvraag lanceerde Wienerberger nu ook een bredere variant. Ontdek wat jij als vakman te winnen hebt.

Binnenmuur lijmsteen krijgt breder broertje

De PSL Newton binnenmuur lijmsteen van Wienerberger kreeg er een breder broertje bij. De nieuwe variant is 19 cm dik en heeft een formaat van 300 x 188 x 249 mm. De 19 cm dikke Porotherm binnenmuur lijmstenen hebben een hoge druksterkte en extreme muurdruksterkte. Je kan ze makkelijk verwerken en hun prestaties zijn uitvoerig bewezen.
Download hier je brochure.

Voordelen van een dikkere binnenmuur lijmsteen

Er is al een Porotherm binnenmuur lijmsteen PLS Newton van 14 cm dik: een grootformaat lijmsteen met goed verhandelbaar gewicht (16 kg/steen). Waarom lanceert Wienerberger een 19 cm dikke variant?

  • Dikkere lijmstenen kunnen een grotere lijnlast (= kracht per lopende meter) opnemen. Die kan zelfs oplopen tot meer dan 35%.
  • Een dikkere steen helpt de slankheid beperken wanneer je hoge muren optrekt.
  • Met dikkere stenen bekom je een hogere massa per m², wat soms gevraagd wordt in het kader van akoestiek.
  • Ontwerpers krijgen nog meer vrijheid bij het toepassen van keramische bouwblokken voor hoge constructies.

Hoge druksterkte: tot 6 bouwlagen mogelijk

Hoe komt het dat de Porotherm binnenmuur lijmsteen PLS Newton zo’n succes is? Wel, een gelijmde muur uit deze innovatieve bouwblokken haalt een extreme muurdruksterkte. Hierdoor kan je met deze steen appartementen en utiliteitsgebouwen tot wel zes bouwlagen hoog realiseren. Bekijk hier het filmpje over de realisatie van een appartementsgebouw in Deinze.

Het geheim van deze snelbouwsteen? De PLS Newton heeft een optimale kleisamenstelling en een doordacht perforatiepatroon. De kleisamenstelling zorgt voor de grote blokdruksterkte, terwijl het patroon leidt tot een beter contactoppervlak tussen de gestapelde stenen.

Wist je dat de muurdruksterktes die de PLS Newton in de praktijk behaalt, nog hoger zijn dan de uitkomst van de theoretische berekening? Dat bevestigen interne en externe laboratoriumproeven.

Behoud van thermische eigenschappen

Mooi meegenomen: de hogere muurdruksterktes van de PLS Newton gaan niet ten koste van de thermische performantie. De PLS Newton heeft dezelfde lambdawaarde als de gekende PLS 500 binnenmuur lijmstenen en kan uitpakken met een uitstekende verhouding tussen druksterkte en lambdawaarde.

Comfortabele verwerking

Voor het plaatsen van de PLS Newton gebruik je het Porotherm Lijm-Systeem of Porotherm Dryfix. In de ATG van Porotherm Dryfix is ook de PLS Newton opgenomen. Zo ben je bij het verwerken van de innovatieve PLS Newton met Porotherm Dryfix zeker van de betrouwbaarheid en hoogwaardige productkwaliteit van dit ATG-gecertificeerd lijmsysteem met Dryfix.

Verder staat het gewicht van ca 13 kilo per stuk van de 19 cm dikke PLS Newton nog altijd garant voor een comfortabele en gemakkelijke verwerking. Dat gewicht blijft beperkt door de lengte van 300 mm, in tegenstelling tot een lengte van 500 mm voor de dunnere PLS Newton variant. Die keuze zorgt voor meer plaatsingsgemak en een betere ergonomie. Het volledige PLS Newton gamma is bovendien minder zwaar dan vergelijkbare bouwblokken met eenzelfde muursterkte.

Tot slot zijn de PLS Newton lijmstenen compatibel in de hoogte met de andere binnenmuurstenen uit de Porotherm lijm-serie en bieden ze dezelfde troeven: je kan ze gemakkelijk verzagen of inslijpen en dankzij de vormstabiliteit zijn er geen dilatatievoegen nodig.

Goede ondersteuning

De nieuwe PLS Newton lijmsteen is ook beschikbaar in de NRd-berekeningstool waarmee je de stabiliteit van een verticaal belaste binnenmuur in deze bouwblok kan toetsen. De tool is trouwens bruikbaar voor het volledige Porotherm assortiment. Bereken hier de exacte muurdruksterkte met de PLS Newton binnenmuursteen.

De nieuwe PLS Newton is net als zijn slanke broer BENOR gekeurd, wat ook een voordeel betekent voor de rekenwaarden van de muurdruksterkte.

De kerncijfers:

Gedeclareerde gemiddelde blokdruksterkte fmean 25 N/mm²

Karakteristieke muurdruksterkte fk 8,5 N/mm²

Met de binnenmuur lijmsteen PLS Newton van Wienerberger verkrijg je extreem hoge muurdruksterktes. Je kan er bouwprojecten tot 6 bouwlagen mee realiseren. Naast de 14 cm dikke binnenmuursteen is er nu ook een 19 cm dikke variant. Benieuwd naar de vele mogelijkheden met PLS Newton? Maak dan hier een afspraak aan met een commercieel adviseur van Wienerberger.

Goed om te weten: Wienerberger kan gratis begeleiding voorzien bij het opstarten van je werf als je PLS Newton gebruikt. Doe hier je aanvraag.

In samenwerking met Wienerberger NV

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.