Verfklus? Maak zelf een kleurenplan

Gepubliceerd op 19 April 2016

Welke kleuren kies je voor muren, ramen en deuren? Maak een persoonlijk kleurenplan en je hebt nog lang plezier van je keuze. Ontdek hoe je te werk gaat. 

Hoe maak je een persoonlijk kleurenplan?

Kijk goed naar de kleuren van je vloer, meubels, gordijnen en spullen. Welke kleuren passen daarbij of liggen in het verlengde daarvan? Maak foto’s van je interieur en van de blikvangers.

Welke kleuren of kleurcombinaties spreken je aan? Verzamel foto’s uit tijdschriften. Maak een wandeling en fotografeer bloemen, bomen, gevels van huizen, reclameborden en auto’s in je favoriete kleuren. Bezoek een museum en fotografeer het schilderij dat je mooi vindt. Ook actuele trends kunnen je inspireren.

Maak van al je foto’s en stalen een kleurenplakbord.

Vraag advies

Je verfspeciaalzaak heeft kleurenkaarten. Neem ze mee naar huis en bekijk ze bij kunstlicht en op verschillende momenten van de dag. Daglicht is ’s morgens weer anders dan ’s middags. Ga vervolgens met je kleurenplakbord naar de verfspeciaalzaak en laat je adviseren.

Proef op de som

Het is lastig om de kleur van een staal te vertalen naar een groot vlak. Beschilder daarom een stuk behang in de kleur die je mooi vindt. Houd het papier tegen de muur op verschillende tijden van de dag. Vind je de kleur in alle dagdelen mooi?

Tips voor een kleurkeuze

Kleur kan ruimten met elkaar verbinden of juist scheiden. Schilder je een kamer en suite in een lichte en in een donkere kleur, dan beleef je de kamers als twee aparte ruimten. Wil je één geheel, kies dan voor eenzelfde kleur.

Je kunt ook één ruimte creëren met verschillende kleuren. Kies dan voor kleuren in dezelfde zwart-en-witgradaties. Of gebruik in beide ruimtes dezelfde lichte of donkere accenten. Koele kleuren met blauw hebben een wijkend effect waardoor een ruimte groter lijkt.

  • Een donkere wand maakt een ruimte korter.
  • Een donker plafond maakt een ruimte lager.
  • Tegenoverliggende lange wanden in een donkere kleur suggereren een smalle ruimte.
  • Kleur heeft effect op je gevoel. Ontdek de effecten van de diverse kleuren.

 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan