Een oude muur afwerken: hoe gyproc platen lijmen?

Gepubliceerd op

Een oude muur op een nette manier afwerken, dat kan je ook zelf. Je kan natuurlijk een gyproc voorzetwand met profielen plaatsen. Maar het is veel eenvoudiger om de gipslaten rechtsreeks op de muur te bevestigen. Dat gaat sneller én je verliest geen plaats. Ontdek hoe je aan de slag gaat en welke lijm je best gebruikt.

Gyproc platen lijmen bespaart geld en tijd

Gyproc plaatsen kan op verschillende manieren. Zo kan je de gipsplaten monteren op een houten lattenstructuur of op een metalen frame. Maar je kan je gipsplaten ook lijmen, een snel en goedkoop alternatief. Bij het lijmen van gyproc heb je geen onderstructuur nodig. Zo bespaar je tijd en geld. Ook verlies je minder plaats dan wanneer je een onderstructuur gebruikt. Als je een beetje handig bent, kan je gerust zelf je gipsplaten lijmen. Wij tippen je de juiste producten (FoamTack of X-Tack) en een helder stappenplan.

Tip: is de wand waarop je gyproc verlijmt niet geïsoleerd, overweeg dan om geïsoleerde gipsplaten te gebruiken.

Welke lijm gebruiken voor gipsplaten?

Heb je er al eens over nagedacht met welk product je je gipsplaten gaat lijmen? Welke lijm of montagekit je best kiest, hangt van de situatie af. Het lijmen van een gipskarton voorzetwand doe je best met FoamTack van Tec7. Ga je echter gipsplaten verlijmen op schuine muren, of plafondplaten kleven? Dan ga je beter voor de directe hechtkracht van X-Tack. Ontdek deze producten bij een verdeler in je buurt en lijm je gipsplaten als een pro dankzij het handige stappenplan.

FoamTack voor eenvoudig en krachtig verlijmen

Een voorzetwand met gipsplaten lijmen gaat snel met FoamTack, een all-season lijmschuim voor alle grote oppervlakken. Handig, want zo hoef je geen zware zakken poederlijm in huis te halen. Bovendien komt FoamTack bij nog meer klussen van pas. Naast het lijmen en afdichten van gipsplaten, kan je er ook houten plaatmateriaal, cellenbetonblokken en tuinmuurtjes mee aanpakken. Telkens ben je zeker van een prima hechting en een sterke consistentie of cohesie. Ontdek hoe je Foamtack correct gebruikt en vind een verdeler in je buurt.

X-Tack voor extreem monteren zonder ondersteunen

Gyproc platen kleven op schuine muren of plafondplaten verlijmen lukt het best met X-Tack. Deze montagekit biedt zowel een zeer hoge (aanvangs)hechting als afschuifkracht. In veel gevallen kan je een constructie lijmen en direct doorwerken, zonder boren of klemmen. De kit is zeer geschikt voor stijve constructies en vangt hoogte- en dikteverschillen op (tot 2 cm). Leer hoe je aan de slag gaat met X-Tack en vind een verdeler in je buurt.

Stappenplan voor het verlijmen van gyproc platen

Stap 1: bereid je klus voor

  • De ondergrond moet vrij vlak, droog en proper zijn voor je kan beginnen. Ontvet en reinig de ondergrond met HP Clean van Tec7. Deze krachtige reiniger met dieptewerking pakt natuurlijke vervuiling aan en is veilig te gebruiken op allerlei materialen. Hij bevat geen solventen en irriteert de huid niet.  
  • Laat het product enkele seconden intrekken en spoel na met water.
  • Verwijder het stof van de gipsplaat met een borstel of een stofzuiger.

Stap 2: lijm de gipskartonplaat 

  • Breng elke 50 cm een verticale baan FoamTack aan op het gipskarton. Wacht even tot de pasta kleverig wordt. Werk bij voorkeur van boven naar beneden. Zo kan de lijmbaan meer kracht dragen en kan eventueel condensvocht weglopen.
  • Als je X-Tack gebruikt: zet de spuitmond recht op de ondergrond, zodat er een driehoekige lijmbaan ontstaat. Zo krijg je een perfecte verdeling van de lijm. Breng elke 50 cm een verticale baan X-Tack aan. Monteer de gipsplaat meteen om te voorkomen dat de buitenkant van de kit hard wordt bij het drogen.
  • Breng de gipskartonplaat aan. Je hoeft hierbij geen permanente druk uit te oefenen.

Stap 3: werk af

  • Verwijder resten FoamTack met behulp van de PUR Cleaner van Tec7.
  • Verwijder resten X-Tack met Powerwipes doekjes.
  • Reinig je gereedschappen met Tec7 Cleaner. Deze universele reiniger en ontvetter is veilig te gebruiken op alle oppervlakken en verwijdert allerlei chemische vervuiling. Hij laat geen vette film na en veroorzaakt geen oxidelaag op lichte metalen.

Na het plaatsen van de gyproc platen zal je de voegen moeten opvullen. Daarvoor gebruik je zelfklevende voegband of papieren voegband. 

Op zoek naar kwalitatieve oplossingen voor montage of afdichting? Ontdek jouw match op de website van Tec7 en vind een verdeler in je buurt. We hebben bovendien gouden tips van professionals voor jou! Download je infogids ‘lijmen en kitten’ en ga zelfverzekerd aan de slag.