Spanplafonds: welke verlichting kan ik kiezen?

Gepubliceerd op 04 Juni 2020

Je plafond renoveren of verlagen lukt al in één dag door een spanplafond te laten plaatsen. Maar met welke verlichting kun je dit combineren? Goed nieuws, vrijwel elke soort verlichting komt in aanmerking. Ontdek de mogelijkheden en krijg advies op maat. 

De juiste verlichting voor het gewenste effect

Met een spanplafond kun je zo goed als alle plafondproblemen oplossen. Overweeg je om zo’n vals plafond te plaatsen? Denk dan ook eens na over de verlichting die je gaat installeren. Die bepaalt immers voor een groot stuk de sfeer in de ruimte. Het is belangrijk om te weten welk effect je wil bekomen. Wil je de ruimte gelijkmatig verlichten, of net bepaalde zones in de kijker zetten? Mogen de lichtbronnen zichtbaar zijn, of wil je ze verbergen in het plafond? We zetten de mogelijkheden op een rijtje, zodat jij kunt beoordelen welk verlichtingsconcept best geschikt is voor jouw project. 

1. Plafondverlichting zonder gaten

Bij een verlicht plafond komen de lichtbronnen tussen het oorspronkelijke plafond en het spanplafond te zitten. Het licht schijnt door het plafond. Interessant voordeel: omdat je geen hanglampen of inbouwspots ziet, lijkt de ruimte groter. Dat oog stijlvol, bovendien hoef je zo geen gaten te maken in je spanplafond. Ga je voor een dimmer, dan kun je de lichtsterkte op elk moment aanpassen. En door ledlampen in verschillende kleuren te laten installeren, kun je sfeer in de ruimte laten variëren. The sky is the limit.

2. Verlichting met lichtpunten onder het plafond

Natuurlijk kun je ook een lamp naar keuze laten bevestigen aan je plafond. Men monteert dan eerst een onderconstructie, waar men vervolgens je lamp aan vastmaakt. Dit lukt met elk type lamp, van hanglamp tot kroonluchter en plafondlamp. Je kunt zelfs je oude verlichting hergebruiken. De specialist beoordeelt of je luster, lichtpunt of spots geschikt zijn, voor hij/zij ermee aan de slag gaat.

3. Ingebouwde spots voor spanplafonds

Wanneer je kiest voor inbouwspots hangen er geen lampen aan het plafond, wat een strak resultaat oplevert. Er zijn ook lage varianten verkrijgbaar, maar de inbouw ledspots zijn het populairst. Let wel op, sommige spots kunnen verkleuring veroorzaken of stof verbranden. Met beweegbare spots met een brede afstand (+/- 8 mm) voorkom je dit probleem. 

4. LED flexsstrips

LED flexstrips kun je aan de zijkant van het spanplafond laten installeren en ze zijn prima geschikt voor indirecte verlichting. Zowel in slaapkamers en woonkamers als in vochtige ruimtes zoals keukens en badkamers spelen ze hun troeven uit. Verder zijn ze ook geschikt voor gangen waar geen volledige verlichting nodig is, maar wel genoeg licht om je veilig te bewegen. Dankzij de indirecte lichtbron kun je op heel wat manieren een speciale sfeer creëren. 

5. Classy met Swarovski-verlichting

Mag het iets meer zijn? Met Swarovski-lichten creëer je een luxueuze maar gezellige sfeer. De kristallen laten je spanplafond schitteren en door de reflectie van het plafond bekom je een uniek effect. Je kunt je plafond zelfs de allure van een sterrenhemel geven, voor een resultaat om bij weg te dromen.

Goed om te weten: welke oplossing je ook verkiest, het is steeds mogelijk om nieuwe schakelaars te voorzien, dimmers te plaatsen en extra lichtkringen bij te trekken.

Interesse in een spanplafond en benieuwd naar de mogelijkheden?Neem contact op met een specialist voor advies en een gratis offerte. Hij/zij plaatst je spanplafond met verlichting volgens de regels van de kunst.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan