Gipsplaten plaatsen: hiermee ga je te werk

Gepubliceerd op 02 December 2020

Ben je aan het (ver)bouwen? Dan is de kans groot dat je gipsplaten zal plaatsen. Hiermee werk je binnenwanden en plafonds van je woning gemakkelijk en mooi af. Wanneer kies je welke gipsplaat? En welke tools kun je gebruiken om ze te plaatsen? Kom het hier te weten.

Wat is gipsplaat?

Een gipsplaat is eigenlijk een gipskartonplaat met een kern van gips (zorgt voor de hardheid) omgeven door karton (zorgt voor de stabiliteit). Je kan er bijvoorbeeld snel voorzet- en scheidingswanden mee maken of je plafonds mee bekleden. Hierna werk je de platen af door ze bijvoorbeeld te schilderen. Ga je de slag met gipsplaten? Druk de checklist af gedetailleerde informatie om een perfect resultaat te bekomen.

Kies de juiste gipsplaten

Standaardgipsplaten

Deze platen zijn minder stootvast en kunnen niet zo goed tegen vocht. In een badkamer of keuken bijvoorbeeld plaats je dus beter vochtwerende gipsplaten.

Specifieke gipsplaten

Naast de standaardgipsplaten vind je ook brandwerende (met glasvezels in de gipskern) of onbrandbare gipsplaten (met glasvlies onder het oppervlak, zonder karton). Eveneens vind je ook luchtzuiverende gipsplaten, voor wanneer je het binnenklimaat wilt verbeteren, geluiddempende gipsplaten, om een kamer akoestisch te isoleren, en extra stootvaste gipsplaten.

Twee manieren om gipsplaten te plaatsen

Rechtstreeks tegen een wand

Plaats de gipsplaten altijd op een stabiele ondergrond, om barsten te voorkomen. Je kan ze eventueel rechtstreeks tegen een muur aanbrengen, maar dan moet die wel in goede staat zijn, zonder oneffenheden. In dat geval zal je de gipsplaten met kleefgips plaatsen, die je in dotten op de muur aanbrengt.

Tegen een frame

Vaak is het een beter idee om gipsplaten te plaatsen tegen een houten (bv. tegen een geïsoleerde zolderwand) of metalen regelwerk (bv. een vals plafond). Bevestig ze met gipsplaatschroeven of -spijkers. Zeker als je de platen onder aan een dakconstructie aanbrengt, is dit een must, om spanningen en uitzettingen op te vangen.

De gipsplaten correct afwerken

Breng eerst een zelfklevende voegband aan over de naden tussen de platen. Voeg er daarover over met een voegspaan. Je kan de gipswand op allerlei manieren afwerken. Bijvoorbeeld met tegels, in de badkamer. Ga je schilderen of behangen? Breng dan zeker een primer of een grondlaag aan. Lees hier meer over het schilderen van muren.

Gebruik het juiste gereedschap voor de klus

Lengtes snijden

Gipsplaten snijd je normaalgezien op maat met een cutter. Alleen als je de plaat niet over de hele lengte moet snijden, doe je dit nauwkeuriger met een handzaag. Ontdek het gepaste handgereedschap van Kreator.

Uitsparingen

Uitsparingen voor een contactdoos of schakelaar maak je met een schroefboormachine met een klokboor. Ook een decoupeerzaag kan hierbij van pas komen. Met de boormachine zal je de gipsplaten ook vastschroeven, tijdens het plaatsen.

Waarom je voor de decoupeerzaag van Dual Power zou kiezen? Je zaag ermee tot 80 mm in hout, 12 mm in kunststof en 10 mm in staal. Bovendien heeft het toestel een ingebouwde laser en zijgeleider voor een precieze en rechte zaagsnede, stofafzuiging (gezond!) en bovenal: geen snoer. Je werkt dus in alle vrijheid.

Vastschroeven

Het gat voor een contactdoos/schakelaar boren of gipsplaten vastschroeven lukt prima met een schroefboormachine op accu. Voor het lichte werk volstaat een accu van 12 V, maar beter kies je meteen een model op 18 of 20 V. Zoals het toestel van Dual Power.

Druk de checklist af gedetailleerde informatie om een perfect resultaat te bekomen.

Ben je op zoek naar het juiste gereedschap voor je klus? Ga aan de slag met de juiste tools van Powerplus. Ontdek ze in een verkooppunt in je buurt.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan