Plafond renoveren: Gyproc of een spanplafond?

Gepubliceerd op 04 Juni 2020

Plannen om je plafond te renoveren, of te verlagen? Dan kun je natuurlijk voor gipsplaten kiezen, maar je kunt ook voor een spanplafond gaan. We zetten beide mogelijkheden tegenover elkaar, zodat jij de juiste keuze kunt maken. Gyproc vs. spanplafond: the game is on!

Twee soorten spanplafonds

Misschien heb je nog niet eerder over het spanplafond gehoord. We leggen even uit wat het is. Een spanplafond is een vals plafond van strak gespannen kunststofdoek dat op maat wordt gemaakt. Dit doek maakt men vast aan het oude plafond met behulp van systeemprofielen. Er zijn twee soorten spanplafonds: het spanplafond van polyester en het spanplafond van pvc-folie. Het spanplafond van pvc-folie komt het meest voor. Het is ook goedkoper dan eentje van polyester. Benieuwd hoe een spanplafond eruitziet, en wat er zoal mogelijk is? Ontdek hier inspirerende realisaties.

Het spanplafond: voor- en nadelen

Met een spanplafond bekom je een strak en naadloos resultaat, en dat gaat snel. In één dag tijd is je plafond geplaatst. Omdat er daarbij geen stof vrijkomt, hoef je de ruimte vooraf niet volledig leeg te maken. Je kiest tussen een mat of een glanzend doek, dat je kunt laten bedrukken met een print naar keuze. Ook heb je heel wat mogelijkheden om lichtpunten te integreren, voor een sfeervol resultaat. Je kunt zelfs kiezen voor een lichtdoorlatend spanplafond, waarbij je het volledige plafond gelijkmatig kunt verlichten. Met een akoestisch spanplafond kun je de akoestiek in de ruimte verbeteren en een galm-effect voorkomen. Verder is een spanplafond demonteerbaar, een pluspunt als je de bekabeling of verlichting wil aanpassen. Daartegenover staat dat een spanplafond gevoelig is voor beschadigingen. Ook kan het op termijn gaan verkleuren, zeker als er veel gerookt wordt in de ruimte.

De prijs van een spanplafond

Een spanplafond van pvc kost je gemiddeld tussen de 70 en 100 euro per vierkante meter. Voor een spanplafond van polyester betaal je gemiddeld tussen de 60 en 90 euro. Een geprint spanplafond komt op zo’n 100 euro. Dit telkens exclusief btw en inclusief plaatsingskosten. Benieuwd hoeveel jouw nieuwe spanplafond zou kosten? Vraag hier je gratis offerte aan.

Het Gyproc-plafond: voor- en nadelen  

Het Gyproc-plafond is een klassieker. De geschilderde gipsplaten worden bevestigd aan een houten of metalen structuur, die is vastgemaakt aan het bestaande plafond. Als handige klusser kun je makkelijk zelf je Gyproc-plafond plaatsen, waarbij je eventueel van binnenuit isolatie aanbrengt. Helaas kost het plaatsen van Gyproc wel wat tijd. Zeker als je lichtpunten in je plafond wil, moet je heel wat stappen doorlopen voor je plafond klaar is. Na het voorzien van de nodige elektrische leidingen moet je een houten of metalen structuur plaatsen, de Gyproc-platen bevestigen, de naden pleisteren en het plafond afwerken. Zo neemt je project al snel meerdere dagen in beslag. En hoe goed je je plafond ook afwerkt, je zal altijd naden en schilderwerk blijven zien. En het onderhoud? Een Gyproc-plafond moet je na een tijdje opnieuw verven, terwijl je een spanplafond makkelijk kunt afwassen met water en detergent.

De prijs van een Gyproc-plafond

Het plaatsen van een Gyproc-plafond kost tussen de 45 en 75 euro per vierkante meter, exclusief btw. Je moet het dan wel nog verder afwerken, bijvoorbeeld met een laag verf. Laat je deze klus over aan een vakman, dan kost je dit al gauw zo’n 40 euro per uur.

Gyproc of spanplafond: het besluit

Eerlijk is eerlijk: een spanplafond biedt interessante voordelen. Het is sneller te plaatsen dan een Gyproc-plafond, het heeft een strakke, naadloze look en het is verkrijgbaar in verschillende designs. Ook is het altijd mooier afgewerkt dan een Gyproc-plafond. Voor het prijskaartje hoef je het niet te laten, want een spanplafond kost ongeveer evenveel als een afgewerkt Gyproc-plafond.

Interesse in een spanplafond en benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag je gratis inspiratiebrochure aan en neem contact op met een specialist voor een gratis offerte.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan