Past een spanplafond binnen jouw budget?

Gepubliceerd op 13 August 2019

Een spanplafond heeft heel wat voordelen: snel geplaatst zonder breekwerken, strak resultaat, onderhoudsvriendelijk, … Maar hoeveel kost het eigenlijk? En wat bepaalt de prijs van een spanplafond? Kun je het ook zelf plaatsen?

Waarom een spanplafond kiezen?

Een spanplafond is een doek uit pvc dat onzichtbaar aan profielen tussen muren gespannen wordt. Zo krijgt je plafond een strakke, hedendaagse uitstraling. Zowel voor nieuwbouw en renovatie is dit interessant. Het plafond is snel geplaatst en breekwerken zijn niet nodig. Je oude plafond, als dat er is, kun je gewoon laten zitten. Wist je dat je de leidingen en buizen van je elektriciteit, ventilatie en sanitair mooi kunt wegwerken boven je spanplafond? 

Verlichting en geluidsinstallatie

De keuze van je verlichting is al even belangrijk als het plafond zelf. Het bepaalt namelijk mee de sfeer van je ruimte. Wil je inbouwspots, opbouwverlichting, lichtpunten, lusters, led-strips? De keuzemogelijkheden zijn heel uitgebreid. Ook luidsprekers kunnen vlot in je spanplafond geïntegreerd worden. 

Wat bepaalt het kostenplaatje?

Een spanplafond plaatsen vraagt niet zoveel werk, en de kostprijs is relatief laag. De prijs wordt berekend per vierkante meter. Hoe groter de oppervlakte van het plafond, hoe goedkoper. Andere elementen die mee de prijs bepalen zijn isolatie, de gewenste afwerking, de vorm, het aantal lichtpunten en het aantal hoeken dat het plafond telt. Hoe ingewikkelder, hoe duurder dus. Over het algemeen schommelt de prijs van de standaard matte pvc-spanplafonds tussen 70 à 90 euro per vierkante meter, inclusief levering en plaatsing, exclusief btw.

Spanplafond zelf plaatsen?

Wil je zelf je spanplafond plaatsen om de kosten te beperken? Dat is niet zo’n goed idee. Je laat de plaatsing beter over aan vakmannen. Dankzij hun ervaring schiet deze klus snel op. Vlak voor de plaatsing van je pvc-spanplafond wordt het doek opgewarmd. Hierna wordt de folie 10% uitgerekt om het strak en egaal te kunnen opspannen. Professionele plaatsers installeren het plafond vlot in één dag. Ze kunnen ook verlichting en luidsprekers in het plafond integreren.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan