Bang voor het blanke canvas
Woon je pas in je nieuwbouwwoning of verbouwde woning? Dan loop je misschien - zoals zoveel nieuwe bewoners - aan tegen witte binnenmuren. Enerzijds is het wel leuk dat je woning er nagelnieuw uitziet, maar anderzijds stralen deze wanden weinig persoonlijkheid en gezelligheid uit. Laat het typische ‘witte vlak’ je niet afschrikken, maar probeer je muren in te kleden met kleur, print en textuur. En valt het resultaat tegen? Dan pas je het gewoon aan. Toch? We geven je alvast enkele handvaten waarmee je aan de slag kunt gaan.
Start met de basis: een goede ondergrond
Vooraleer je je muren gaat decoreren, is het belangrijk dat je weet uit waaruit je muren bestaan en in welke staat de ondergrond waarop je gaat werken zich bevindt. Meestal werk je op pleisterwerk of gipswanden.
Droog, egaal pleisterwerk
Zijn je muren nog niet zo lang geleden bepleisterd, controleer dan of deze voldoende droog zijn. Zo voorkom je drama’s zoals, schimmels, afbladderde verf en krimpende gordijnen. Je kunt eventueel het droogproces versnellen met bouwdrogers. Doe je dit niet, wacht dan best een half jaar tot een jaar om je binnenmuren te decoreren. Wil je zeker zijn? Meet dan de vochtigheid met een vochtigheidsmeter. Bedraagt het vochtgehalte minder dan 2 %, dan is het oké om te schilderen of behangen.
Controleer ook of de muren egaal zijn en herstel barsten en putjes met een vulmiddel. Heb je (oude) muren die behoorlijk oneffen zijn? Creëer terug vlakke wanden met een renovatievliesbehang.
Lees ook: Hoe bepleister je een binnenmuur? Volg dit stappenplan voor een puik resultaat.
Gipskartonnen wanden
Wanden gemaakt uit gipskarton, of in de volksmond beter bekend onder de merknaam 'Gyproc', moeten ook goed afgewerkt zijn voor je er je ‘styling skills’ tegenaan gooit. Zijn je gipswanden goed geplaatst en afgewerkt, dan zijn de naden niet zichtbaar bij het schilderen. Houd rekening met het zuigend vermogen van gipskarton en weet ook dat je speciale schroeven nodig hebt om hier iets aan op te hangen (of OSB-platen achter de wand die zorgen voor stevigheid).
Een likje verf doet wonderen
Met muurverf kun je gemakkelijk en snel een ruimte transformeren. En je kunt hier zeer veel mee: een intiemere sfeer creëren, het ruimtegevoel vergroten, verschillende gebieden afbakenen, een accentmuur of lambrisering schilderen, decoratieve elementen aanbrengen, … Laat je fantasie maar de vrije loop.
Schilderen doe je volgens de kunst: met de juiste voorbereiding, professioneel advies, de juiste verf, een goed voorbereide ondergrond, het juiste materiaal en de correcte techniek.
Start to paint: zet de juiste stappen voor je verfklus.
Verf- en kleuradvies voor doe-het-zelvers.
Stroken behang
Ben je eerder fan van een mooi behangpapiertje met een toffe print? Ook hier kun je je creativiteit op botvieren: met een kleine inspanning geniet je van een snelle transformatie. Er bestaan veel soorten behangpapier met verschillende prints en kwaliteiten. Van goedkoop en eenvoudig tot de meest uitgesproken luxe-uitvoeringen, alles is mogelijk. Ontdek de mogelijkheden van vliesbehang.
Ook hiermee kun je een accentmuur of -strook creëren. Wil je graag een statementwand creëren? Dan is fotobehang misschien iets voor jou. Wil je niet te veel behang gebruiken? Dan is een ingekaderd stukje tussen sierlijsten misschien wel jouw ding? Of wat dacht je van magneetbehang om kattenbelletjes en kinderkunstwerken tegen te hangen?
Houd bij het behangen rekening met het type behang, de manier van plaatsing, de print die eventueel moet aansluiten, het juiste materiaal, de juiste behangerslijm, enzovoort.
Houten wandbekleding: de natuur in je interieur
Hout brengt warmte in je interieur. Tegenwoordig is houten wandbekleding verfijnder dan die we van de nineties kennen. Denk maar aan of gefineerde tegels, decoratieve balkjes en houten lambriseringen en sierlijsten. Bovendien zorgt zo' n wand voor een snelle, gemakkelijke en stijlvolle afwerking van je interieur. Houten wandbekleding is trouwens niet alleen decoratief, sommige wandbekleding kan ook de akoestiek in een ruimte stijlvol verbeteren.
Tegels, stenen en gipsornamenten
Wandtegels bestaan in verschillende vormen en kleuren. Hiermee kun je een sfeervolle decoratieve en waterdichte wand creëren. Keramische wandtegels bijvoorbeeld zijn dan ook zeer gegeerd voor de natte ruimtes. Dit wil echter niet zeggen dat je alleen in je keuken, badkamer, toilet of wasruimte een plaatsje kunnen krijgen. Betegel bijvoorbeeld je strakke schouw, bureau of maak een lambrisering van tegels. Zo speel je met textuur en creëer je een leuke eyecatcher voor je huis. Ook leuk is een wand met steenstrippen om natuurlijke elementen en extra textuur toe te voegen. Fan van een industriële look? Kap een stukje pleisterwerk af zodat je zicht krijgt op de ruwe bakstenen binnenmuur.
Lees ook: Zelf wandtegels plaatsen in de keuken: tips en stappenplan.
Decoratieve spullen
Kun je geen afstand doen van je witte muren? Dan zijn er nog tal van andere mogelijkheden om je ruimtes op te vrolijken. Met (kleurrijke) decoratie bijvoorbeeld. Het voordeel hiervan is dat je regelmatig de setting kunt veranderen.
Decoratie hoef je trouwens niet altijd letterlijk te interpreteren als beeldjes, kaarsen of andere hebbedingetjes. Een boekenkast met mooie kaften en ruggen of een verzameling vinylhoezen kunnen ook een leuke decoratieve elementen zijn. Het belangrijkste misschien is dat de items die je plaatst passen bij de persoonlijkheid van de bewoners.
Nog inspiratie nodig voor het inkleden van je interieur? Lees meer interessante artikels over inrichting.