Knauf InTherm Pur plaatsen

Voorzetwand of verlaagd plafond plaatsen: tips & tricks

24/05/2018

Wil je een hobbykamer maken of je zolder in kleinere ruimten opdelen? Zijn die leidingen of kabels tegen je plafond een doorn in het oog? Een voorzetwand of een verlaagd plafond is zo geplaatst. Je optimaliseert er niet alleen je interieur mee, ook op het vlak van isolatie doe je een goede zaak.

Draagstructuur in hout of metaal

Het plan van aanpak voor een  voorzetwand lijkt sterk op dat van een verlaagd plafond. Beide bevestig je op een draagstructuur, die tegen de bestaande muur of zoldering komt. Deze onderstructuur is opgebouwd uit hout of metaal. Houten gordingen combineren het best met een afwerking in hout. Een frame in metaal geniet de voorkeur als je opteert voor gipskarton of plafondtegels. Metaal is immers altijd haaks en gemakkelijk om mee te werken. Waak erover dat de draagstructuur waterpas hangt of loodrecht staat. Dit bespaart je achteraf het nodige kunst- en vliegwerk.

Diverse afwerkingsmaterialen

De draagstructuur van voorzetwanden en verlaagde plafonds kan je afwerken met verschillende materialen. Kies je voor hout dan zijn planken met een tand- en groefsysteem erg handig. Belangrijk is dat je het hout eerst laat acclimatiseren voordat je aan de slag gaat. Kunststof staat bekend als een goedkoop en een onderhoudsvriendelijk materiaal. Je kan je keuze maken uit een gigantisch groot aanbod. Want de markt is overspoeld met plastic panelen in de meest uitlopende afmetingen, uitvoeringen, dessins en kleuren. Aluminium lamellen scoren dan weer hoog op het vlak van vochtbestendigheid en vragen nauwelijks om onderhoud. Ook hier zijn verschillende breedtes beschikbaar en is het kleurenpalet zeer uitgebreid.

Voordelen van gipsplaten

Vooral de afwerking met gipsplaten is een kolfje naar de hand van doe-het-zelvers. Een zoldering afwerken, een ruimte in twee delen of een voorzetwand plaatsen met gipsplaten vereist relatief weinig fingerspitzengefühl. Gipsplaten zijn geliefd om hun droge afwerkingsmethode. Na de plaatsing kan je ze meteen beschilderen of behangen. Op die manier verander je bijvoorbeeld een ruwe, onafgewerkte muur in een mum van tijd in een prachtige effen wand. Wil je nog een versnelling hoger gaan? Gebruik dan voorgeschilderde gipsplaten waarop al een grondlaag is aangebracht. Bij renovaties zijn gipsplaten bij uitstek geschikt om grote oneffenheden en leidingen snel en efficiënt te verbergen. Wie een verbouwing op het oog heeft, kan een aanzienlijke hoeveelheid energie besparen door gipsplaten met isolatie te voorzien. En dat voel je in je portemonnee!

Zware voorwerpen ophangen

Omdat gipsplaten een lichte structuur hebben is het geen peulenschil om een zwaar voorwerp aan een voorzetwand of een verlaagd plafond te hangen. Mits de nodige voorzorgen en extra verstevigingen kan een gipsplaat een gewicht van meer dan 25 kilogram dragen. Middelzware voorwerpen bevestig je aan holle pluggen, die in het plafond tot 10 kilogram en in de wand tot zelfs 30 kilogram kunnen torsen.

Welk type van gipsplaat je ook kiest, volg bij de plaatsing altijd de richtlijnen van de fabrikant op. Zo ben je er zeker van dat je tijdens dit klusje op de juiste wijze te werk gaat.

Knauf InTherm Pur plaatsen
Knauf InTherm Pur plaatsen
In samenwerking met Knauf

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.