Hoe gipsplaten plaatsen: handig stappenplan voor een onberispelijk resultaat

Wil je een ruimte opdelen, een plafond of zolder afwerken, of een voorzetwand creëren? Gipsplaten zijn makkelijk en snel te plaatsen. Ontdek een handig stappenplan voor je klus en bekom een onberispelijk resultaat!

Bepaal de toepassing

Op zoek naar tips voor het plaatsen van gipsplaten? Afhankelijk van de toepassing hebben we tips op maat voor jou. Zo kun je gipsplaten gebruiken om een ruimte op te delen, om oneffenheden in de wand mee weg te werken, of om je plafond een strakke look te geven. Maar er zijn nog meer mogelijkheden. Ontdek hier diverse toepassingen met een stappenplan.

Schuine of gebarsten wanden aanpakken

Zijn de wanden van je kelder-, leef- of zolderruimte gebarsten, of staan ze schuin? Door gipsplaten op deze wanden te kleven werk je de oneffenheden weg. Zo realiseer je snel een aangename ruimte. Hoe ga je te werk? Ontdek hier een stappenplan voor het bekleden van metselwerk. Je kunt de gipsplaten nadien behangen, verven, betegelen of voorzien van een pleisterlaag. Jij kiest!

Voorzetwand plaatsen op houten latten

Je kunt de gipsplaten dus rechtstreeks op de wand kleven, maar je kan ook werken met een lattenstructuur die aan de muur wordt vastgemaakt. Maak je gebruik van een houten frame, dan kun je de Knauf gipsplaten makkelijk aan het frame schroeven. Ontdek hier hoe je een voorzetwand plaatst tegen een houten constructie.

Voorzetwand plaatsen op metalen profielen

Verder kun je ook een voorzetwand plaatsen op metalen profielen. Ga je voor een frame uit metaal, dan is je wand extra stevig en zal deze niet uitzetten of krimpen. Voor een gevelmuur niet vergeten een dampscherm en de nodige dichtingsbanden aan te brengen. Ontdek hier onze handige klusvideo. 

Een plafond opfrissen

Wil je je plafond in een nieuw jasje steken? Ook dat kan met gipsplaten. Leer hier hoe je te werk gaat. Kies meteen ook je verlichting, want achteraf verlichting plaatsen is minder evident. Je kan ervoor kiezen om de platen te bevestigen aan de bovenliggende plafondstructuur, of je kunt een vrijdragend plafond plaatsen. De gipsplaten worden dan bevestigd bovenaan de wanden. Ontdek alle tips over het bevestigen van een plafond op houten balken in onze klusvideo. 

Je zolder afwerken

Wil je je zolder als leefruimte gaan gebruiken? Dan kun je deze mooi afwerken met gipsplaten. De dakspanten zijn daarbij de ideale ondergrond voor het bevestigen van houten tegenbelatting of een onderconstructie van metalen profielen. Bekijk hier een stappenplan voor het afwerken van je zolder met gipsplaten

Richtlijnen voor beginnende doe-het-zelvers

Nog nooit met gipsplaten gewerkt en toch wat koudwatervrees? Lees dan hier hoe je gipsplaten verwerkt voor je aan de slag gaat. Verder vind je hier handige richtlijnen per toepassing. Of je nu een dakconstructie wil isoleren, een woonkamer wil renoveren en inrichten, een scheidingswand wil monteren of een verlaagd plafond wil plaatsen, in de online doe-het-zelfgids staat de werkwijze stap voor stap uitgelegd. Succes!  

Nog vragen over het verwerken, plaatsen of afwerken van gipsplaten? Check de online doe-het-zelfgids, ontdek de rubriek veelgestelde vragen of bezoek een verkooppunt voor advies.

In samenwerking met Knauf

Vraag gratis gerelateerde documentatie aan

Meer nieuws van Knauf

Hoe een betonvloer egaliseren?

Je betonnen vloer repareren en egaliseren? Op het eerste zicht een karwei voor professionals.

Hoe een verlaagd plafond plaatsen op houten balken?

Een plafond bevestigen op houten balken? Op het eerste zicht geen makkelijk karwei.

Hoe zelf klinkers plaatsen?

Wil je zelf een tuinpad of een terras aanleggen met klinkers, maar weet je niet hoe je dit best a

Hoe egaliseer je een oneffen vloer? Bekom een vlak resultaat in enkele stappen!

Wil je een nieuwe vloer aanleggen, dan start je best met een egale ondergrond.

GRATIS Nieuwsbrief