Hoe een plafond met gipsplaten plaatsen op beton?

Gepubliceerd op

Wil jij je betonnen plafond mooi afwerken? Als je gipsplaten gebruikt, kan je alle kanten uit. Je schildert ze immers in de kleur die je wil. Zo kan je elke gewenste look creëren. Vandaag leer je hoe je een plafond met gipsplaten plaatst op beton, met behulp van een metalen structuur. Het volledige stappenplan (met video’s en boodschappenlijst) vind je op Atelierknauf.be. Dat online platform bevat trouwens tutorials voor de meest uiteenlopende klussen, opgesteld door experten. Sla de link alvast op bij je favorieten!

1. Verzamel je materialen en gereedschappen

Een plafond op een betonnen onderstructuur bevestigen, hoe pak je dat aan? We helpen je op weg met een handig stappenplan. Eerst verzamel je alle nodige materialen en gereedschappen voor je klus. Een lijstje maken hoeft niet. Je overloopt gewoon deze kant-en-klare lijst van benodigdheden.

Goed om te weten: Heel wat items, zoals gipsplaten met afgeschuinde kanten, rand- en plafondprofielen, voegmiddel voor gipsplaten en papieren wapeningsband, vind je bij een lokale doe-het-zelfzaak. Vind hier een verkooppunt in je buurt.

2. Duid het laagste niveau van de structuur aan op de muur

Hoe dik is je gipsplaat? En op welke hoogte moet je plafond komen? Maak de som van beide getallen. Zo ontdek je de hoogte waarop het laagste niveau van de structuur zal komen. Teken op die hoogte een lijn op de muur, met behulp van een krijtkoord.

Stel, je gebruikt standaard 13 AK gipsplaten van 12,5 mm dik en je plafond moet op 2600 mm van de grond komen. In dat geval teken je de lijn op 2613 mm van de vloer.

Bekijk hier de instructievideo.

3. Snij de UD-randprofielen 28/27 op de juist maat

Snij nu de UD-randprofielen 28/27 op maat. Hiervoor gebruik je een slijpschijf met een dikte van 0,8 tot 2 mm (aangeraden voor metalen profielen). Belangrijk: doe een veiligheidsbril en veiligheidshandschoenen aan, voor je met een haakse slijper aan de slag gaat.

Klaar met slijpen? Neem dan je breekmes en snij de dichtingsbanden op de juiste lengte. Kleef vervolgens de dichtingsbanden op de rug van de UD-randprofielen.

4. Bevestig de UD-randprofielen 28/27 op de muren

Teken met een potlood de positie van de UD-randprofielen 28/27. Daarna zet je met het waterpastoestel de UD-randprofielen 28/27 volledig pas.
Neem je schroefmachine en schroef de UD-randprofielen 28/27 op de muren. Daarvoor gebruik je pluggen en schroeven die aangepast zijn aan de ondergrond.

5. Maak de afhangers vast in het betonnen plafond

Boor met je boormachine een eerste gat en een laatste gat, telkens op 10 cm van de rand van de muur. Boor vervolgens om de 100 cm vanaf de rand van de muur een gat.

Schroef pluggen aangepast aan de ondergrond in het betonnen plafond en bevestig de Knauf draden met oog aan de plug.

Neem je hamer en klop de pluggen stevig in het betonnen plafond. Trek de Knauf draden met de hand loodrecht. Druk de veer in de regelbare afhangers samen om de regelbare afhangers op de juiste hoogte in te stellen. Knip de overtollige draden af met de kniptang.

6. Klik de CD-profielen in de regelbare afhangers

Neem je slijpschijf en snij de CD-profielen 60/27 op de gewenste lengte. Klik deze profielen vervolgens in de regelbare afhangers. Zet met de waterpas of een laser de CD-profielen 60/27 pas. Schuif daarna met de regelbare afhangers tot de CD-profielen in de juiste positie komen.

7. Bevestig de CD-profielen 60/27 aan de basisprofielen

Plooi de kruisverbinders haaks. Teken met potlood bij het begin en eind van de muur een streep op 10 cm van de rand. Trek vervolgens op het plafond om de 40 cm van de rand een potloodstreep.
Snij met de slijpschijf de CD-profielen 60/27 op maat.
Duw de dwarsprofielen 60/27 haaks in de UD-randprofielen 28/27. Gebruik de aangebrachte potloodstrepen om de CD-profielen 60/27 op de millimeter juist te plaatsen.
Maak de CD-profielen 60/27 met de kruisverbinders vast aan de al gemonteerde CD-profielen 60/27. Check nog even met de plooimeter of de CD-profielen 60/27 op de juiste afstand gemonteerd zijn.

Klaar met stap 7?

Mooi zo! Dan kan je het gipsplatenplafond gaan plaatsen, waarna je de gipsplaten kan opvoegen. Ontdek hier hoe je aan de slag gaat en werk je klus af als een pro.

Tip: Wil je de akoestische isolatie van je plafond verbeteren, overweeg dan om glaswol isolatieplaten te gebruiken.

De smaak te pakken, en wil je nog meer klussen uitvoeren met een handig stappenplan? Bezoek dan het online platform Atelier Knauf en vind er snel een heldere tutorial voor jouw klus. Daarmee ben je zeker van de juiste aanpak en schiet je snel op. Nadien is het genieten van een professioneel resultaat. 

Nog materialen nodig voor je aan de slag gaat? Kijk dan hier voor een Knauf-verkooppunt in je buurt