Hoe bepleister je een binnenmuur? Volg dit stappenplan voor een puik resultaat!

Gepubliceerd op 14 Augustus 2019

Wil je je onafgewerkte binnenmuren proper afwerken, zodat je ze daarna kunt verven of behangen? Door ze te bepleisteren bekom je de gladde ondergrond die je voor ogen hebt. Ontdek ons handig stappenplan en ga aan de slag!

Voor je begint

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voor je van start gaat dek je de delen van de muur die niet gepleisterd moeten worden goed af. Zo voorkom je extra schoonmaakwerk.

Stap 1: bereid de ondergrond voor

De ondergrond die je gaat bepleisteren moet droog, stof- en vetvrij zijn. Hoe ontdek je of de muur goed droog is? Maak een verfkwast nat, strijk hem over de muur en kijk wat er gebeurt.

Wat met barsten, sleuven en raakvlakken tussen de verschillende materialen die hersteld moeten worden? Breng een wapeningsweefsel aan op twee derde van de totale pleisterdikte aan en bedek het met gipspleister.

Stap 2: maak het gipspleister aan

Gipspoeder moet vermengd worden met water om er gipspleister van te maken. Check de mengverhoudingen op de verpakking. Giet vervolgens de nodige hoeveelheid water in een zuivere kuip. Strooi het gipspoeder erbij en maak een klontvrije massa. Daarvoor gebruik je een mechanische menger. Tip: maak niet meer gips aan dan je kunt verwerken binnen het halfuur, want het overschot zal je niet meer kunnen gebruiken. Niet zeker welke gipspleister jij nodig hebt? Vraag hier je gratis gipswijzer aan of bezoek een verkooppunt voor advies.

Stap 3: plaats de gipsgeleiders

Gipsgeleiders helpen je om het gipspleister mooi egaal en overal even dik af te werken. Snijd ze op maat met een blikschaar. Breng dan op regelmatige afstanden (zo’n 60 cm) klodders gipspleister aan met een truweel. Daarna druk je de gipsgeleiders in het natte gips. Let erop dat je ze loodrecht plaatst. Is het gips hard geworden? Vul dan de bekomen vlakken met gipspleister op en werk af. Je hoeft de profielen nadien niet te verwijderen.

Stap 4: plaats de hoekbeschermers

Hoekprofielen verstevigen de buitenhoeken. Ze doen dienst als geleiders en zorgen voor een strak resultaat. Plaats de hoekprofielen in verse klodders gipspleister. Let erop dat je ze loodrecht plaatst.

Stap 5: breng het gipspleister aan

Gebruik een plakspaan om het gipspleister in een gelijkmatige dikte aan te brengen. Hanteer een gemiddelde laagdikte van 10 mm en maximum laagdikte van 20 mm. Je kan meerdere lagen aanbrengen door elke voorgaande laag met een gipskam horizontaal ruw te maken.

Stap 6: rij het gips af

Verdeel het gipspleister met een stukadoorslat. Ga hierbij zowel in de horizontale als verticale richting te werk. Verwijder het teveel aan gipspleister door de rei over de gipsgeleiders te schuiven. Vul de oneffenheden op en rij opnieuw af als dat nodig is. Is het gips wat opgesteven? Strijk dan de resterende ruwe zones met de stukadoorslat effen en sluit ze.

Stap 7: schuur het gipspleister op

Schuur het hard geworden gipspleister op met een plakspaan met schuurspons. Maak hierbij cirkelvormige bewegingen tot je geen oneffenheden meer ziet. Wacht niet langer dan één uur om het gipspleister op te schuren, want het moet nog een beetje vochtig zijn.

Stap 8: werk af tot een glad resultaat

Gebruik een metalen plakspaan om de oppervlakte glad af te werken. Dit doe je meteen na het opschuren. Wrijf de plakspaan met grote strijkbewegingen over de licht vochtige pleisterlaag voor een superglad resultaat. Ventileer de ruimte tijdens en na de pleisterwerken, op die manier is het pleister sneller droog. Een barst gespot? Ontdek hier hoe je barsten in het pleisterwerk herstelt. Na twee maanden kun je de gepleisterde muren schilderen of behangen.

Nog vragen over het bepleisteren van binnenmuren? Lees de online doe-het-zelfgidscheck de rubriek veelgestelde vragen of bezoek een verkooppunt voor advies. Benieuwd naar meer? Op het online platform Atelier Knauf ontdek je professionele tutorials voor uiteenlopende klussen. Dankzij de handige zoekfunctie vind je snel een stappenplan met video’s voor je klus.