Interieurtip: je spanplafond afwerken met sierlijsten

Gepubliceerd op 18 September 2020

Er zijn talrijke decoratiemogelijkheden voor een spanplafond: kleuren, mat of glans, afbeeldingen, niveauverschillen ... Maar wist je dat je je spanplafond ook kan opwaarderen met sierlijsten en rozetten? Of met het inwerken van verlichting? Lees in dit artikel hoe je je spanplafond op een geslaagde manier kan afwerken.

Vervang je oud plafond door een spanplafond

Verknalt je oud pleisterplafond het uitzicht van je interieur? Dan vervang je je oud plafond best door een spanplafond. Een spanplafond, een op maat gespannen kunststofdoek, dekt perfect je oud plafond af. Bovendien geeft de look van een spanplafond je interieur een stevige upgrade. In een vorig artikel kon je al lezen dat een spanplafond dé oplossing is voor problemen met je oud plafond. 

Je spanplafond afwerken naar jouw smaak

Een spanplafond kan je verder opwaarderen met afwerkingsaccenten naar jouw smaak. Met het aanbrengen van sierlijke plafondlijsten wordt je ruimte groter of breder, maar vooral mooier. De veelheid aan stijlen is frappant. Een bijpassend rozet of ander ornament maakt het geheel af. 

Plafondlijsten voor een visueel grotere ruimte

Door plafondlijsten langs de randen van je spanplafond te plaatsen, creëer je visuele effecten. Plaats je de sierlijst met het plafond als grootste raakvlak, dan oogt de kamer breder. Met de muur als grootste raakvlak de plafondlijst als border – duw je het plafond optisch omhoog en lijkt de ruimte groter. Je kan plafondlijsten overschilderen na uitharding van de installatielijm. 

Een breed scala aan kroonlijsten

Een kroonlijst is de “kroon” op je interieur. Met een breed scala aan stijlen, van strak en hypermodern tot uitgebreid bewerkt met moluren, zijn er kroonlijsten voor elk project: een moderne nieuwbouw, een te renoveren hoevewoning of een gloednieuw restaurant. 

Grote of meerdelige rozetten

Je plafondoppervlakte kan je verder inkleden met rozetten. Zorg dat een rozet samengaat met je ruimte. Opteer bij plafonds op grote hoogte voor grote ornamenten, zodat de rozet, ondanks de hoogte, duidelijk te zien is. Bij een lager plafond ga je best voor een kleine rozet. Een rechthoekige ruimte kan je bijvoorbeeld indelen in twee vierkanten. Je plaatst dan per vierkant een rozet. 

Vergis je niet: rozetten ook in hedendaags design

Velen associëren plafondrozetten met een klassiek interieur. Denk bijvoorbeeld aan de gracieuze rozetten type art nouveau of barok. Rozetten duiken echter meer en meer op in hedendaags design. Ze kleden je plafond charmant aan en vestigen op een sierlijke, decoratieve manier de aandacht op lampen, kroonluchters of een plafondventilator. 

Inbouwspotjes in je spanplafond: vooraf bepalen!

Je kan de verlichting van je keuze eenvoudig integreren in je spanplafond. Je oude luster terughangen? Het kan perfect. Een modernere afwerkingsoptie is het verwerken van inbouwspotjes. Een spanplafond en inbouwspotjes zijn een geweldige match. Let er wel op dat je de locatie van de inbouwspotjes vooraf bepaalt. Met name vóór de opmeting en bevestiging van het spanplafond. 

Lichteffecten dankzij verlichting boven het doek

Naast inbouwspotjes heb je de mogelijkheid om verlichting te plaatsen boven het doek. Met de verlichting die door het doek schijnt, creëer je een egaal, sfeervol licht en verminder je het probleem van schaduwvorming. Bovendien hoef je met deze indirecte spanplafondverlichting geen gaten in het doek te maken. Knappe lichteffecten of inbouwspotjes combineren met je spanplafond? 

Je spanplafond afwerken met een passende kroonlijst, rozetten en verlichting geeft je interieur een meerwaarde. Overtuigd om je spanplafond decoratief af te werken? Ga dan zeker eens langs bij een spanplafondinstallateur in je regio.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan