Hoe voorkom je zichtbare naden van je gipsplaten bij het verven?

Gepubliceerd op 30 Maart 2021

Na het plaatsen van je gipsplaten wil je je huis of appartement natuurlijk een eigen touch geven. Verven is daarvoor een ideaal begin. Maar, hoe schilder je je muren en plafonds zonder dat je de naden blijft zien? Met dit stappenplan verloopt deze klus als een fluitje van een cent.

Stap 1: werk oneffenheden weg

Voor je begint te schilderen is het aangeraden dat alle naden van de gipsplaten en de schroefgaatjes na het opvullen helemaal glad zijn. Wanneer dit niet het geval is, zie je ook na het schilderen deze oneffenheden nog enorm, zeker bij lichtinval. Hoe voorkom je dit? Plak vooraf de naden af met wapeningsgaas. Vul de schroefgaten, uitsparingen en plaatnaden op met gipsplaatvuller en breng met een spatel voegenfinisher aan op de gipsplaat.

Wanneer je deze voegenfiller en -finisher met de juiste techniek aanbrengt, hoef je zelfs niet te schuren. Gebruik een voegband en een jointfiller voor de eerste laag. Voor de tweede laag maak je gebruik van een jointfinisher. Met een plamuurmes strijk je in een schuine hoek over de naad. Zit er minder filler op het plamuurmes? Hou het dan steeds platter tegen de muur. Maak je mes proper en verwijder de filler aan de randen. Hoe? Oefen druk uit op de kanten van het plamuurmes waar de filler verwijderd moet worden. Strijk vervolgens, bijna haaks op de muur, voorzichtig over het teveel aan filler van het midden van de strook. Is de eerste laag filler droog? Herhaal dezelfde stappen met de finisher. Als er belletjes ontstaan, stop je best, want dan is de filler nog niet volledig droog. Ontdek in deze video’s meer over het afwerken van de voegen tussen gipsplaten.

Stap 2: kurkdroge gipsplaten

Je gipsplaten zijn geplaatst. Dan begin je best zo snel mogelijk met de afwerking, want je wil natuurlijk voorkomen dat je platen gaan verkleuren. Maar, zorg wel dat je gipsplaten voldoende droog zijn. 2 à 3 dagen na het invoegen van je platen controleer je of ze volledig droog zijn, hard aanvoelen en een witte kleur hebben. Na het schoon en stofvrij maken van de gipsplaten, kan je aan de volgende stap beginnen.

Stap 3: gebruik altijd een primer

Gipsplaten absorberen heel goed. Om tegen te gaan dat je verf bij het schilderen van je gipsplaten verdwijnt in je muur of plafond is een primer superbelangrijk. Leng de primer aan met wat water. De hoeveelheid water bepaal je naar gelang de temperatuur in de kamer. Hoe warmer het is, des te sneller droogt de primer. Hierdoor riskeer je lelijke bobbels op je muur of plafond doordat bepaalde plekken een extra laag op een reeds gedroogde laag krijgen. Breng de primer aan met een verfrol, rol dun genoeg uit en laat het volledig drogen. Een primer zorgt er niet alleen voor dat het zuigend vermogen van het gips verdwijnt, maar dankzij deze laag zal de verf die je nadien aanbrengt ook beter hechten.

Stap 4: personaliseer met verf

De droogtijd van de primer hangt af van die wat je gebruikt, maar gemiddeld duurt dit 5 uur. Is de primer goed droog? Dan kan het schilderen beginnen! Zorg ervoor dat je alle benodigdheden in huis hebt. Voor deze klus heb je een verfborstel, verfrol, verfbakje en schildersplakband nodig.

Gebruik de verfborstel voor het schilderen van de hoeken en de randen. Vervolgens zet je eerst een aantal verticale strepen op de gipsmuur of het -plafond die je daarna horizontaal uitrolt met je verfrol. Verf er daarna nog eens verticaal over. Op die manier wordt de verf goed verdeeld en krijg je een egaal resultaat. Is je eerste laag droog? Begin dan met de tweede laag en breng deze op dezelfde manier aan als de eerste. Zo krijg je uiteindelijk een prachtige dekking.

Deze tips zorgen voor een prachtig resultaat

Voor dekkende en transparante lakken, beitsen en acrylverf gebruik je best kortharig rollers. Dit levert een mooier resultaat op. Gebruik altijd een verfbak met verdeelrooster om de juiste hoeveelheid verf aan te brengen.

Na het schilderen zet je de verfborstels in water, als je het schilderwerk niet in een keer kan afmaken. De dag erna veeg je de borstel gewoon droog met keukenpapier en kan je opnieuw aan de slag! Laat de verf altijd goed drogen en zorg dat de ruimte geventileerd wordt. Verwijder na het schilderen de schilderstape wanneer de verf nog een beetje nat is. Anders loop je het risico dat de verf gaat afbladderen en zo heb je geen strakke lijnen meer.

Ga jij aan de slag met het verven van je gipsmuren en/of -plafond? Ontdek meer tips of vraag raad aan een expert bij jou in de buurt.