Hoe afplakken voor je begint te schilderen? Check onze toptips!

Gepubliceerd op 09 Juni 2020

Ga je een muur schilderen, plak dan zeker de hoeken die niet mee mogen worden geschilderd zorgvuldig af. Een tijdrovende klus, maar cruciaal voor een mooi resultaat. Ontdek onze beste afplaktips en ga te werk als een echte pro!

First things first: voor je begint

Wil je een reeds geschilderde muur aanpakken? Dan moet je deze eerst afwassen en ontvetten. Een deur moet je eerst opschuren en afstoffen voor je aan de slag kan. Klaar? Dan kun je beginnen afplakken. Ontdek hoe je dit best aanpakt.

Afplakken voor het schilderen van een binnenmuur

Voor het schilderen van binnenmuren is het belangrijk dat je de stopcontacten, de rand van het plafond en de vloerplint niet mee schildert. Plak de vlakken die je wil beschermen af met geschikte verftape die tegelijk breed genoeg is (< 38mm). Ontdek hier welke afplaktape jij best kiest. Druk de tape steeds goed aan tegen de ondergrond. Graag meer info? Vraag hier je stappenplan aan voor het schilderen van een binnenmuur.

Afplakken voor het schilderen van ramen

Bij het schilderen van ramen ontstof je best eerst het oppervlak. Zorg ervoor dat je tussen de afplaktape en het hout nog een stukje van het glas ziet, zodat de hechting van de verf optimaal is. Zit er een streep silicone tussen het hout en het glas, dan mag je de silicone nooit overschilderen. De silicone snijd je best eerst uit. Daarna kleef je de plakband minimum 3mm van het houtwerk, zodat je voldoende ruimte hebt om het glas opnieuw te kitten. Dit kan je bijvoorbeeld met Bostokit (binnenramen) of Renokit (buitenramen). Daarna kun je de primer zetten en afwerken.

Afplakken voor het schilderen van binnendeuren

Voor het schilderen van binnendeuren is het eenvoudiger verven als je de hele deur demonteert. Door de deur eruit te halen, kun je de boven- en onderkant makkelijk meeschilderen. Kun je de deur niet uithalen, bescherm dan de deurklink en de deurlijst met afplaktape tijdens het verven. Een vraag bij je klus? Stel jouw vraag online en een colora coach geeft je snel advies.

Afplakken voor het schilderen van een plafond

Bij het schilderen van je plafond is het belangrijk dat je de muren onaangeroerd laat. Kies daarom steeds voor een brede tape (< 50mm). Merk je bij het afplakken van het plafond dat de naad met de muur niet echt recht is? Plak de schilderstape dan nog enkele millimeters lager op de muur, weg van de scheiding en creëer een perfecte naad tussen het plafond en de muur door deze te kitten. Verwijder de verftape onmiddellijk na het schilderen. Zo bekom je de mooiste scheiding tussen de kleur van het plafond en de muren en vermijd je een gekartelde lijn. Vraag hier je stappenplan aan voor het schilderen van een plafond.

Let op: de juiste afplaktape kiezen is belangrijk

Bij het kiezen van de juiste afplaktape is het belangrijk om deze af te stemmen op de ondergrond van het schildervlak. Voor een mooi resultaat bij het afplakken van een te verven muur, houten tafel of een metalen deur gebruik je telkens een andere afplaktape. Ontdek hier de juiste afplaktape voor je ondergrond.  

Benieuwd naar technisch advies op maat van jouw schilderklus?Stel je vraag online en de colora coach geeft je professioneel advies. Vraag alvast je brochure met schildertips aan en gebruik de verfwijzer om de juiste producten te vinden voor je klus. Succes!

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan