Wand en Plafond: Warm Spanplafond

Koud of warm spanplafond? Dit zijn de verschillen!

24/05/2018

Wil je zonder veel moeite je plafond vernieuwen? Overweeg dan een spanplafond. Naar aanleiding van de buzz op ons forum: graag je aandacht voor de verschillen tussen een koud en een warm spanplafond. Zo maak je van meet af aan de juiste keuze voor jouw project. 

Strak doek

Kies je voor een spanplafond, dan komt er een doek uit pvc of polyester onder je bestaande plafond. Zo zorg je zonder breekwerken voor een strak en egaal resultaat. In een moeite los je plafondproblemen op. Maar kies je nu best voor een warm of een koud spanplafond? Wij helpen je de knoop doorhakken.

Pvc vs. polyester

Het warm spanplafond heeft zijn naam niet gestolen. Om het goed te kunnen opspannen, warmt men het op met een hittekanon. Daarbij wordt het niet warmer dan 45 graden, dus je interieur loopt geen gevaar. Dit plafond uit pvc wordt al in de fabriek op maat gemaakt. Niet bij een koud spanplafond. Dat bestaat uit polyester en de installateur snijdt het ter plaatse op maat.

Snelle toegang

Eerlijk? Een warm spanplafond heeft zo zijn voordelen. Moet je je plafond demonteren (bv. vanwege een waterlek of omdat je een extra kabel wil trekken), dan kan dat. Een spanplafond uit pvc kan je weghalen en makkelijk terugplaatsen. Verder blijft het mooi gespannen hangen, of het nu 3 of 30 graden is in de kamer.

Onderhoudsvriendelijk

Verwacht geen stappenplan voor het onderhoud. Je kan een warm spanplafond snel afwassen. Sneller dan een koud spanplafond, want pvc laat geen vocht door. Je hebt nodig: water met een scheut detergent (ontvetter) erin en een doek. Geen beschermend pak dus. Spanplafonds zijn niet schadelijk voor je gezondheid. En garde!

Lasnaden

Toch een bemerking bij het warm spanplafond. Het is verkrijgbaar in breedtes tot 2m20. Je kamer is vast breder, je blijft dan ook subtiele lasnaden zien. Daarvoor moet je al goed speuren, dus dit hoeft geen nadeel te zijn. Er zit trouwens een bredere versie van het warm spanplafond in de pijplijn, dus hou onze nieuwsrubriek in de gaten.

Extrabreed

Met een koud spanplafond overspan je tot 5m zonder naden. Breder kan je wel niet gaan, want de banden zijn niet tegen elkaar te lassen.

Kies je stijl

Voor de afwerking kan je alle kanten uit, welk type spanplafond je ook kiest. Trendy kleurtje, opdruk of hoogglans? Anything goes. Ook het inwerken van luidsprekers en verlichting. Van ledstrips tot lusters. Of je recupereert je huidige verlichting. 

Het verdict

Wil je zo min mogelijk energie stoppen in onderhoud, kies dan voor een warm spanplafond. Het is een duurzame totaaloplossing. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Dit type is gewoonlijk goedkoper dan zijn broertje uit polyester. Reken op 70 à 90 euro/m voor een spanplafond uit pvc. De plaatsing is wel wat complexer. Kijk dus uit naar een ervaren installateur.

Wand en Plafond: Warm Spanplafond Wand en Plafond: Warm Spanplafond Wand en Plafond: Warm Spanplafond Wand en Plafond: Warm Spanplafond Wand en Plafond: Warm Spanplafond

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief