Deel een ruimte in zoals jij wil met scheidingswanden

Wil je met een scheidingswand meerdere kamers op zolder maken? Een vlakke muur creëren met een voorzetwand? Je interieur vernieuwen met een mooie accentmuur? Je leefruimte flexibel indelen? Dan komen valse wanden goed van pas. Ontdek welke materialen je zoal kunt gebruiken.
Je ruimtes herbekeken
Je huis evolueert mee met de fases in je leven. Het ene moment verander je de zolder van een opslagruimte naar een hobbyruimte, de andere keer wil je er extra kamers voorzien voor je tienerkinderen. Wil je geen ingrijpende verbouwingswerken doen, dan kun je met lichte valse wanden gemakkelijk nieuwe ruimtes creëren.
Esthetische factor
Valse wanden komen niet alleen van pas om kamers te herverdelen. Ze kunnen ook een esthetische meerwaarde creëren. Zo werk je met een voorzetwand gemakkelijk leidingen weg, kun je een lelijke baksteenmuur verbergen en breng je sfeer in je ruimte.
Vaste valse wanden
Geen zin om een muurtje in cellenbeton, snelbouwsteen of baksteen op te trekken? Dan is een vaste valse wand een mooi alternatief. Deze zijn meestal licht, hebben geen dragende functie wat de stabiliteit van de woning betreft en kunnen snel geplaatst worden. Belangrijk voor zo’n wand is een goede draagstructuur. Die bestaat meestal uit een kader uit hout of metaal met verticale en horizontale verbindingen. Hiertegen plaats je de wand. Welk type draagstructuur je nodig hebt, is afhankelijk van het materiaal van je wand.
Gipskartonnenwanden
De klassieker onder de valse wanden zijn gipskartonwanden of in de volksmond bekend onder de merknaam ‘Gyproc’. Gipswanden zijn platen met een kern van gips en een laag karton rond. Ze worden meestal geschroefd op speciale metal stud profielen. Houten profielen zijn ook mogelijk maar kunnen werken door koude en warmte en zijn niet altijd perfect recht. Je kunt bepaalde gipsplaten ook kleven tegen een bestaande muur.
Zonder al te zware ingrepen kun je gipsplaten gemakkelijk (laten) plaatsen of weghalen en zo je ruimte aanpassen. Bovendien kun je de ruimte gebruiken om je wanden te isoleren. Wil je zware voorwerpen bevestigen zoals een keukenkast, dan kun je de wand best extra verstevigen met bijvoorbeeld OSB-platen.
Spanwanden
Wil je een muur vernieuwen of er een echte eyecatcher van maken? Op zoek naar een materiaal dat weinig ruimte inneemt en meteen een strak resultaat oplevert? Dan is een spanwand misschien jouw ding. Professionele plaatser spannen een doek strak op profielen en creëren zo een egaal vlak. Je kunt de doeken ook laten bedrukken met een mooie afbeelding. Hiermee verkrijg je meteen de gewenste sfeer.
Houten wand
Fan van een interieur met warme uitstraling? Met een natuurlijke houten (scheidings)wand creëer je meteen de juist sfeer. Hout is bovendien een dankbaar materiaal om creatief te zijn. De mogelijkheden zijn uitgebreid. Het kan gaan van een volle wand in steigerhout of planken in tandgroef tot een open roomdivider in horizontale of verticale planken. Wil je hout op een decoratieve manier inzetten dan zijn houtstrips of boomstamslabben misschien iets voor jou. Ga je voor een dichte structuur, dan kun je tussen de profielen en platen isoleren.
Glazen wanden
Wil je graag een wand die verschillende ruimtes afscheidt maar toch licht doorlaat? Met een glazen wand vergroot je het ruimtegevoel. Bovendien houdt glas de warmte vast en dempt het geluid. Helder of gezandstraald, gekleurd of gezuurd met een print of motief, … aan jou de keuze. Ook mooi zijn de industriële glazen wanden met aluminium frame.
Kunststoffen wanden
Wanden in kunststof zijn zowel budget- als onderhoudsvriendelijk. Bovendien zijn ze ook verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, kleuren, designs, afmetingen, zijn ze doorzichtig of niet, enzovoort. Er bestaan bijvoorbeeld panelen in glasvezel, plexiglas, poleythyleen, …
Aluminium wanden
Heb je graag een strakke scheidingswand in je interieur? Dan is een wand in aluminium misschien iets voor jou. Aluminium is bestand tegen vocht en vraagt weinig onderhoud. Ook hierin zijn de mogelijkheden uitgebreid. Zo kan een aluminium wandpaneel een decoratief element worden in de ruimte. Denk bijvoorbeeld aan panelen met patronen die met een laser zijn uitgesneden.
Flexibele indeling dankzij mobiele wanden
De leefruimte is de laatste jaren geëvolueerd naar een multifunctionele plek. Zo is de open keuken er in geïntegreerd, heeft de speelruimte voor de kinderen een plek, bevindt het bureau zich binnen handbereik, … Allemaal fijn, maar soms wil je die ruimtes afbakenen. Dan bieden mobiele wanden een flexibele oplossing. Voor rust en gezelligheid, om rommelhoekjes voor visite te verbergen, om privacy te garanderen,... Tegenwoordig bestaan er verschillende creatieve mobiele roomdividers die al dan wel of niet verplaatsbaar zijn.
Creatieve wanden
Je interieur moet niet altijd serieus zijn. Een goedgevonden, creatieve roomdivider geeft een ruimte extra cachet. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kast of rek als scheidingswand? Een plantenwand? Klimrekken van de lagere school? Een scheidingswand van gerecycleerde plastic flessen? Of simpelweg een gordijn? Je kan het zo gek niet bedenken. Laat je bijvoorbeeld inspireren door Pinterest voor meer creatieve ideeën.
Op de hoogte blijven over interessante artikels? Volg ons op Facebook.