Verfkwesties: waarom primer gebruiken?

Gepubliceerd op

Primer speelt een belangrijke rol bij het schilderen, dat weten we allemaal. Maar waarom? En wat zijn de risico’s als je geen primer gebruikt? Ontdek waarom primer gebruiken een must is en vergeet nooit nog die belangrijke grondlaag aan te brengen.

De grondlaag skippen? Slecht plan, en wel hierom!

Het aanbrengen van een primer overslaan, doe je niet ongestraft. Naast hechtings- en duurzaamheidsproblemen riskeer je matte plekken, glansverschillen, lasvorming of rolbanen (waarbij je de overlappingen van je rol in de muur ziet staan) en wanneer je buiten aan de slag gaat: het afbladderen van de verf. Liever trots op je resultaat? Dan is die primer een must-have. Ontdek hier de ideale primer voor jouw klus.

Voor een duurzaam en kwalitatief resultaat

Je blijft twijfelen aan het nut van een primer? How dare you! Een primer biedt immers belangrijke voordelen die je niet wil missen. Vooreerst zorgt een primer ervoor dat je met een stabiele ondergrond kunt starten. Ook heeft hij twee belangrijke eigenschappen die afwerkverven niet, of in veel mindere mate, hebben. Enerzijds zal de ondergrond geen verf opzuigen, anderzijds zullen vuile deeltjes niet in de afwerklaag doordringen. Jouw garantie voor een kwalitatief en duurzaam resultaat. Bestel hier de geschikte primer voor jouw klus

Geen lelijke rolbanen te bespeuren

Wanneer je een bepleisterde muur wil schilderen en je er meteen een afwerklaag op aanbrengt, dan wordt die afwerklaag heel sterk in de pleister gezogen. Het resultaat is allesbehalve picture perfect, en dikwijls zie je ook nog eens de ‘overlappingen’ van de rolbanen. Niet mooi! Dit kun je voorkomen door een primer te gebruiken. Daarmee is er immers geen sprake van inzuiging. Dit geldt voor tal van ondergronden. Je kunt een primer gebruiken voor pleisterwerk, gipsplaten of de juiste grondlaag voor bakstenen. Bestel hier makkelijk je primer online.

Primer voorkomt het doorslaan van vuile deeltjes

Stel, je kinderen hebben met alcoholstift op een bepleisterde muur getekend. Die kan dus een nieuw laagje verf gebruiken. Als je die strepen meteen overschildert met een afwerkverf, dan zullen ze ‘doorslaan’ in de afwerklaag. Hetzelfde geldt bij het overschilderen van vochtplekken. Een grondverf is speciaal gemaakt om zulke scenario’s te vermijden. Primers isoleren plaatselijke vuile deeltjes en voorkomen dat ze doordringen in de afwerklaag. Er zijn primers verkrijgbaar voor elke toepassing, zelfs voor heel sterk vervuilde ondergronden. 

Gebruik een aangepaste primer voor je ondergrond

Een goed advies: let erop dat je de juiste primer uitkiest voor je klus. Afhankelijk van de ondergrond en de toestand waarin deze zich bevindt, kies je een aangepaste primer. Ontdek hieronder de verschillende soorten primers. Niet zeker welke grondverf jij nodig hebt? Neem dan gauw even contact op voor gratis verfadvies.

Fixatieprimers voor een stabiele, stofvrije ondergrond

Stof is een grote vijand wanneer je gaat schilderen. Hoe kun je testen of de ondergrond waar jij op gaat schilderen poederig is? Simpel, wrijf er eens met je hand over. Bij een poederige ondergrond korrelt de steen of de verf wat af. In dat geval heb je een fixatieprimer nodig om de ondergrond vast te zetten, zodat die stabiel en stofvrij is en je erover kunt gaan schilderen. Net wat je nodig hebt? Ontdek dan de kwalitatieve fixatieprimers Epofix en Hydrofix.

Isolatieprimers voor een vlekkeloos resultaat

Voor de meeste toepassingen is een isolatieprimer prima geschikt. Daarmee vermijd je een ongelijkmatige inzuiging van de verf en zorg je ervoor dat bijvoorbeeld vochtvlekken of nicotinevlekken niet kunnen ‘doorbloeden’. Een isolatieprimer dringt iets minder in de ondergrond, maar ligt er meer bovenop. Zo vormt hij een goeie basis om op verder te werken. Tip: met Bossprim bekom je een mooie verdeling van de verf zonder glansverschillen.

Hechtingsprimers voor een goede hechting op een gladde ondergrond

Een hechtingsprimer is dan weer ideaal om op heel gladde ondergronden een goede hechting te bekomen. Voor gladde keuken- of badkamerkasten gebruik je Omniprim Extreme als hechtingsprimer.

Primer met een kleurtje: maar één afwerklaag nodig

Goed om te weten: tegenwoordig kun je je primer laten aankleuren naar de kleur van je eindlaag. In de meeste gevallen volstaat dan één afwerkingslaag en spaar je dus een laag uit. Dat scheelt in hoeveelheid verf, tijd én werk. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag advies aan een colora coach, da’s meteen de kortste weg naar een geslaagd resultaat.

Nog vragen over primers, of nog niet overtuigd waarom je primer zou kopen? Kom vanaf 11/5 langs in je dichtstbijzijnde colora winkel. De colora coach geeft je graag meer argumenten en helpt je om de juiste grondverf te kiezen. Vraag ook de gratis brochure met schildertips aan en schilder als een pro!