Verfklus? Zo bereken je hoeveel verf je nodig hebt

Gepubliceerd op 10 Maart 2020

Je bent eruit, de muren van je eetkamer krijgen een nieuwe lik verf. Nadat je de kleur hebt gekozen (lichtgroen!), is het tijd voor verfkwestie twee. Hoeveel verf heb je nodig? Dat kan je gelukkig snel berekenen.

1. Meet je muren

De hoeveelheid nodige verf berekenen is niet moeilijk. Je hebt nodig: een meetlat (of -lint) en een gewillige huisgenoot. Meet de hoogte en de breedte van de muur die je wil verven en vermenigvuldig beide getallen. Je kent nu het totaal aantal vierkante meter van die muur. Ga je meerdere muren aanpakken, maak deze berekening dan voor elke muur en tel de resultaten op.

2. Hou rekening met ramen en deuren

Meet daarna de ramen en deuren in de ruimte, en bereken hoeveel vierkante meter ze samen in beslag nemen. Trek dit getal af van het totaal aantal vierkante meter muur uit stap 1. Je kent nu het aantal vierkante meter muur dat je gaat verven. Met deze info bij de hand, kan je de juiste verf kiezen. 

3. Verreken het aantal lagen

Bedenk ook hoeveel lagen je gaat aanbrengen. Reken minstens twee lagen voor een egaal resultaat. Vermenigvuldig het aantal vierkante meters dat je uitkwam bij stap 2 met het aantal lagen dat je wil aanbrengen.

4. Check het etiket

Deel het totaal aantal vierkante meter dat je uitkwam bij stap drie, door het aantal vierkante meter per liter dat je met de verf van je keuze kan verven. Die info vind je gewoon op het verfblik.

5. Ga voor kwaliteit

Weet je niet goed hoe je aan je verfklus moet beginnen? Ontdek hier advies voor diverse verfklussen. Zo ben je zeker van de juiste aanpak.

6. Ontdek handige tips

Weet je niet goed hoe je aan je verfklus moet beginnen? Ontdek hier tips om je schilderklus professioneel af te ronden. Zo ben je zeker van de juiste aanpak. 

Na een paar berekeningen ken je het aantal liter verf dat je nodig hebt voor jouw project. En dan, naar de winkel!