Je muurtegels schilderen voor een frisse uitstraling? Volg dit handige stappenplan

Wil je de wandtegels in je badkamer, toilet of keuken vernieuwen zonder breekwerken? Dan doet een likje verf wonderen. Schilder zelf je tegels met een handig stappenplan voor een vlekkeloos resultaat.

Tegels schilderen

Wand- of faiencetegels kunnen je badkamer, toilet of keuken een unieke uitstraling geven. Maar wat als je de tegeltjes na enkele jaren beu bent? Of als je een woning kocht met wandtegels die niet overeenkomen met jouw persoonlijke smaak? Dan hoef je niet per se de grove sloopmiddelen in te zetten. Je kunt je tegels ook perfect schilderen!

Benodigdheden om tegels te schilderen

Om tegels te schilderen heb je niet zoveel nodig: een goede ontvetter, een kwalitatieve verfrol en -borstel, de geschikte primer en de juiste afwerkingsverf. Geen idee welke kleur je moet kiezen? Vraag je kleuradvies aan. Benieuwd welke verf of benodigdheden je specifiek nodig hebt bij jouw schilderklus? Gebruik de verfwijzer of vraag verfadvies aan een expert.

Tegels schilderen: stappenplan

Klaar om erin te vliegen? Volg deze 5 stappen voor een geslaagd resultaat:

1. Reinig en ontvet de tegels

Start met een schoon oppervlak zodat de verf goed kan hechten en er geen deeltjes stof en vuil in blijven kleven. Reinig grondig met een spons en ontvetter en spoel daarna af met overvloedig zuiver water. Droog het oppervlak (tegels met voegen).

2. Plak de randen af

Om te voorkomen dat je buiten de lijntjes schildert, plak je deze delen af met een afplaktape voor gladde oppervlakten.

3. Voorzie een grondlaag

Heb je alles goed afgeplakt, dan kun je de grondlaag schilderen. Verdeel het oppervlak denkbeeldig in vlakken van 1 m2 en schilder eerst de voegen en randen met een ronde verfkwast. Breng daarna de verf in horizontale stroken aan en verdeel de verf daarna met de verfrol in kruisbeweging verticaal erover. Rol daarna nog eens in de horizontale richting.

4. Laat drogen

Laat de grondlaag voldoende lang drogen, raadpleeg de droogtijd op het etiket van de primer.

5. Schilder de eindlaag

Schilder de tegels nu met een gekozen krasvaste, afwasbare verf. Schilder indien gewenst drie lagen. Verwijder de afplaktape terwijl je verf nog aan het drogen is.

Heb je graag een gedetailleerd stappenplan bij de hand? Download hier je meeneemexemplaar. Bekijk de stappen ook in de handige doe-het-zelf video.

Heb je graag persoonlijk advies voor je schilderklus? Contacteer je dichtstbijzijnde colora- winkel. De colora-coach geeft je graag het antwoord op al je vragen. De juiste kwaliteitsverf en benodigdheden voor je klus kun je ook bestellen op colora.be.

In samenwerking met colora de verfwinkel

Meer nieuws van colora de verfwinkel

Hoe vernis je een houten vloer? Check dit stappenplan!

Schuivende stoelpoten, hoge hakken, spelende kinderen … Een houten vloer kan het zwaar te verdure

De meest budgetvriendelijke keuken make-over? Een schilderbeurt!

Je keuken oogt gedateerd, maar je hebt geen budget voor een nieuwe. Wat nu?

Je nieuwe tuinhuis schilderen in 3 eenvoudige stappen

Heb je een houten tuinhuisje gekocht en wil je het voorzien van een laagje verf? Een goed idee!

Je gevel schilderen? Niet zonder onze toptips!

Een frisse look voor je gevel heeft meer impact dan je zou denken.

GRATIS Nieuwsbrief