Hoe schilderen met een verfspuit?

Gepubliceerd op 06 April 2020

Een verfklus in het vooruitzicht? Je kunt natuurlijk aan de slag met je verfborstel en verfrol, maar met een verfspuit gaat je klus extra snel vooruit. Bovendien kun je er een strak resultaat mee realiseren, als een echte pro. Hoe werk je met een verfspuit? Waar moet je op letten? Je ontdekt het hier.

De verfspuit: makkelijk en snel resultaat

Schilderen met een verfkwast of verfrol kan lang duren, zeker als je een groot oppervlak wil aanpakken. Tijd om te leren werken met de verfspuit, want daarmee schiet je snel op. In één minuut kun je enkele vierkante meters een nieuw laagje verf geven. Bovendien bespaar je tijd, want je hebt vaak maar één verflaag nodig voor een dekkend resultaat. Kies dan wel voor specifieke spuitverven, anders zal je geen hoge laagdiktes kunnen spuiten en zullen er toch nog meerdere lagen nodig zijn. Maar met een verfspuit krijg je in elk geval een strakker en netter resultaat dan met de traditionele kwast of verfroller. Ook al lijkt verf verspuiten makkelijk, het vraagt een beetje oefening en expertise. Geef dus zeker niet op als het de eerste keer niet zo goed lukt.

Welke verfspuit kiezen?

Kijk eerst uit naar het juiste materiaal voor je klus. Welke verfspuit jij nodig hebt? Voor kleine tot middelgrote verfklussen, zoals het schilderen van een radiator, een houten bank of een muur, kies je best een HVLP-verfspuit. Voor grote verfprojecten, zoals het schilderen van een tuinhuis of een hele ruimte, kies je beter een airless systeem. Het verschil tussen beide systemen? HVLP staat voor High Volume, Low Pressure. Een hoog debiet aan lucht dus, maar met een lage druk (minder dan 1 bar). Samen met de verf komt er ook lucht naar buiten die de spuitnevel zoveel mogelijk beperkt. Een airless spuitsysteem werkt dan weer zonder lucht (vandaar de naam air less - zonder lucht), waarbij de verf onder hoge druk (60 à 180 bar) naar buiten komt. Hij spreekt voor zich dat airless verspuiten veel meer nevel geeft dan bij een HVLP toepassing. 

In onderstaande tabel ontdek je de belangrijkste verschillen tussen beide systemen. Niet zeker welke verfspuit jij best kiest? Steek je licht op in de doe-het-zelfzaak in je buurt. Hieronder vind je de belangrijkste kenmerken per type verfspuit. En ook al is de verdeling niet 100% correct, een HVLP-verfspuit gebruik je hoofdzakelijk om lakken en beitsen te verspuiten, een airless-verfspuit vooral voor muurverven.

HVLP- verfspuit

Airless-verfspuit

Budgetvriendelijk

Duurder in aankoop

Minder strak resultaat dan de airless verfspuit

Gladder resultaat

Gebruiksgemak

Sneller werken

Onderhoudsvriendelijk

Robuuster toestel

Minder spuitnevel

Breed toepasbaar

Meer controle

Meer spuitnevel

Welke verf gebruiken?

Welke verf je verfspuitpistool of -systeem kan verwerken, hangt af van de spuitkop. De meeste spuitkoppen zijn geschikt voor zowel verf die op waterbasis is gemaakt, als voor oplosmiddelhoudende verf (verf op solventbasis). Bekijk welke spuitkoppen bij je toestel geleverd worden en voor welke verfsoorten ze geschikt zijn. De meeste verfspuiten kunnen diverse verfsoorten verwerken, zolang het maar geen structuurverf is, ofwel verf met vaste delen. Meestal krijg je bij een standaard verfspuit twee verschillende soorten spuitkoppen meegeleverd: een spuitkop voor plafond- en muurverf, en een spuitkop voor lakken en beitsen, die vaak ook gebruikt kan worden voor olie, vernis en houtbeschermingsmiddelen. Tip: vind de meest geschikte producten voor jouw klus via de handige verfwijzer. Specifieke spuitverven zijn meestal dikker ingesteld zodat ze, ook in een dikke laag, voldoende standvermogen hebben en dus niet beginnen aflopen.

Aan de slag!

Nog niet eerder met een verfspuit gewerkt? Relax, verfspuiten zijn erg eenvoudig te bedienen. Je vult het verfreservoir met verf, zet het apparaat aan en richt de spuit op het te schilderen object. Hoe je je verfproject voorbereidt, hangt af van de soort verfspuit die je hebt. Check dus zeker de handleiding van jouw toestel. Verder vind je hieronder een handig stappenplan voor een vlot verloop van je schilderklus:

  1. Neem de te schilderen oppervlakten goed af.
  2. Bescherm de ondergrond en/of plak de aangrenzende oppervlakten die niet geverfd moeten worden af. Ontdek tips voor het afplakken van je muren. Doe dit grondig, want niets is zo vervelend als spuitnevel die onder de bescherming door komt of een plastic die in je natte spuitlaag vliegt.
  3. Meng het verfproduct goed. Check in de handleiding van het toestel of de verf verdund moet worden. Indien nodig verdun je de verf.
  4. Heb je een verfspuit met een verfreservoir? Giet dan de verf in de beker en draai (of klik) deze op de verfspuit. Bij sommige verfspuiten kan de verf direct uit de verfemmer worden opgezogen. In dat geval zet je de emmer bij de turbine van de verfspuit neer en steek je de juiste slang in de emmer. Let wel: de verfemmer moet doorgaans minstens een inhoud van 5 liter hebben. Het is sowieso aan te raden om de machine vooraf eens te testen met water. Een lek of een slechte aansluiting zijn zo makkelijker te herstellen, dan wanneer alles vol verf zit.
  5. Bij veel verfspuiten kun je kiezen uit verschillende soorten verfstralen, zoals horizontaal, verticaal of een puntige straal. Ook kun je meestal kiezen met welke snelheid of hoeveelheid je de verf wil sprayen. Nadat je dit hebt ingesteld, kun je de instellingen en de doorstroming van de verf testen. Richt de verfspuit op een stuk karton en bekijk of het resultaat naar wens is. Like what you see? Dan kun je van start met je schilderproject.
  6. Houd een afstand van ongeveer 20 centimeter tussen de spuitkop en het te verven oppervlak. Zorg dat de afstand tussen het spuitpistool en het te schilderen oppervlak niet groter is dan 20 centimeter. Dit geeft het beste resultaat en het minste spuitnevel. Richt de spuitkop altijd loodrecht op het te schilderen object. Zorg er ook voor dat je in beweging bent als je de trekker overhaalt en start, indien mogelijk naast het vlak.
  7. Na het schilderen moet je de verfspuit reinigen. . De verf die in de verfslang zit, kan je recupereren door deze, zonder spuittip en op lage druk, terug in de verfemmer te spuiten Airless verfspuiten zijn lastig schoon te maken, dus trek er voldoende tijd voor uit. Bij HVLP-verfspuiten kun je de onderdelen vaak eenvoudig losklikken om ze apart schoon te maken. De binnenkant reinig je door de verfbeker een paar keer met schoon water om te spoelen. Daarna spuit je een volle beker water leeg met de verfspuit. Sommige verfspuiten hebben een zelfreinigend systeem, zodat je de spuit gemakkelijker kunt schoonmaken. Handig!

Graag meer technisch advies voor je schilderklus? Bel of mail je dichtstbijzijnde colora winkel. De colora coach geeft je graag het antwoord op al je vragen. De juiste kwaliteitsverf voor je klus kun je bestellen op colora.be. Succes!

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan