Hoe herken je kwaliteitsverf?

11/03/2020

Hoe kan ik kwaliteitsverf herkennen? Loont het de moeite om te investeren in kwalitatieve verf, of dekt goedkope verf net zo goed? Vandaag beantwoorden we enkele veelgestelde verfvragen. Ontdek hoe je kwaliteitsverf herkent en wat die jou te bieden heeft. We doen er nuttige tips voor je klus bovenop.

Goed materiaal is cruciaal

Ken jij de drie factoren die bijdragen tot een mooi verfresultaat? Naast een correcte voorbereiding van de ondergrond en het juiste schildermateriaal is ook de kwaliteit van je verf een belangrijke factor. Wat bepaalt precies die ‘kwaliteit’? En hoe onderscheidt een kwaliteitsverf zich van de goedkopere varianten? We tippen je de belangrijkste aandachtspunten.

Goedkopere verf = minder dekkracht

De kwaliteit van een verf wordt in grote mate beïnvloed door de hoeveelheid en het soort bindmiddel in de verf. Een goedkopere verf bevat doorgaans weinig bindmiddel, maar bestaat voornamelijk uit vulstoffen en is daardoor poreus. Ook wanneer je verf droog is, blijven je werkpatroon en alle overlappingen goed zichtbaar. Verder is je verf niet goed te onderhouden, je hebt er dus minder lang plezier van. Maar er zijn nog meer nadelen.

Goedkopere verf = meer lagen (en dus verf) nodig

Een budgetvriendelijke verf van lagere kwaliteit bevat ook veel minder titaandioxide, wat de dekkracht en witheid niet ten goede komt. Je moet meer lagen aanbrengen dan verwacht, waardoor je extra verf nodig hebt. Bye bye besparing!

De voordelen van kwaliteitsverf

Voor een mooi verfresultaat met een minimum aan verflagen kijk je best uit naar kwaliteitsverf. Daarmee stapel je de voordelen op:  

  • Goede dekkracht: Met kwaliteitsverf heb je weinig verflagen nodig om je ondergrond perfect te dekken. Minder lagen betekent ook minder werk. Bij kwalitatieve muurverven volstaat doorgaans 1 grondlaag en 1 afwerkingslaag voor een topresultaat.
  • Geen spatten: Kwaliteitsverf spat niet. Ze bestaat enkel uit kwalitatieve grondstoffen die op een slimme manier werden gedoseerd in de verf. Én ze wordt bovendien pas samengesteld na het doorlopen van verschillende verwerkingstesten.
  • Egaal eindresultaat: Het verschil in absorptie van de ondergrond wordt met een kwalitatieve primer geïsoleerd, zodat je geen glansverschillen, storende overlappingen of rolstructuren ziet.
  • Optimale kleurjuistheid: De kleurjuistheid is veel groter bij kwaliteitsverf dan bij goedkopere varianten. De verf heeft exact de kleur van je staal en er zijn zo goed als geen kleurverschillen tussen bijvoorbeeld lakverf voor je deuren en dezelfde kleur muurverf voor je muren.
  • Prima hechting: Kwaliteitsverf garandeert je de best mogelijke hechting op de ondergrond, zodat het resultaat van je verfkarwei na een tijdje niet begint af te bladderen.
  • Perfecte verwerking: Goede verf is makkelijk aan te brengen op de muur. Ze is soepel, eenvoudig te verdelen over het oppervlak en geeft een egaal eindresultaat.
  • Makkelijk onderhoud: Een kwaliteitsverf is beter te onderhouden, net doordat er meer en kwalitatiever bindmiddel inzit, wat een langere levensduur mogelijk maakt. De verf is bovendien minder gevoelig voor schade na aanrakingen.
    Let wel: er is ook nog een verschil in onderhoudbaarheid tussen kwaliteitsverven onderling. Zo zal je een glanzende verf nog beter kunnen afwassen dan een matte verf.

Een kwaliteitsverf voor elke klus

De kwaliteitsverven van colora bieden een uitstekende bescherming voor elke ondergrond, zowel voor muren als voor hout, om te lakken of te vernissen … Vind de juiste verf voor jouw project met de verfwijzer. Bijna alle verven zijn verkrijgbaar in de volledige range aan kleuren. Ook tussen kwaliteitsverven heb je verschillende prijsklassen naargelang de eisen die je stelt. Bij aankoop van hun kwalitatieve buitenmuurverven krijg je bovendien 10 jaar garantie op de hechting.

Niet zeker welke verf jij best kiest voor je schilderklus? Bezoek een colora winkel in je buurt voor hulp bij je keuze, of vraag kleuradvies aan huis. Benieuwd naar praktische verftips bij het schilderen? Vraag hier je gratis brochure aan.

In samenwerking met colora de verfwinkel

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.