Hoe een rechte lijn schilderen bij de overgang van plafond naar muur?

05/04/2024

Stel, je wil je binnenmuren en je plafond een verschillende kleur geven. Hoe bekom je een mooie overgang in je schilderwerk? Het is een veelgestelde vraag op ons forum. Tijd voor duidelijkheid!  Ontdek ons eenvoudig stappenplan voor een rechte, strakke lijn zonder vlekken.

Een overgang schilderen van muur naar plafond: een stappenplan

 1. Eerst schilder je de muur. Hulp nodig bij de voorbereiding van je schilderwerken? Lees hoe je jezelf het beste kan voorbereiden voor je schilderwerken in 7 stappen. Tip: vraag je gratis stappenplan voor het schilderen van een binnenmuur aan.
 2. Heb je alle lagen gezet? Plak dan de afgewerkte muur af. Gebruik daarvoor een aangepaste plakband bestemd voor vers schilderwerk, met lage kleefkracht. Kleef de plakband ongeveer 2 mm uit de hoek. Gebruik eventueel een laser om de lijn recht te maken. Ontdek tips voor het afplakken van de muur.
 3. Spuit op de scheiding van de plakband en de muur een dun laagje acrylaatkit met behulp van een kitpistool. Zo sluit je de eventuele openingetjes tussen de plakband en de muur volledig af. De verf kan dan niet onder je afplaktape doorlopen.
 4. Wrijf de kit aan (net overlappend met de plakband), met je vinger of met een licht vochtig sponsje zodat er nauwelijks laagdikte overblijft.
 5. Overschilder de kit en daarna het volledige muurvlak. Volg hiervoor het stappenplan ‘Hoe een plafond verven’ of vraag het hier gratis aan.
 6. Verwijder de plakband onmiddellijk na het schilderen, wanneer de verf en de siliconen nog niet helemaal droog zijn. Zo bekom je de mooiste scheiding tussen de kleur van het plafond en de muren en vermijd je een gekartelde lijn. Het laagje acrylaatkit komt er automatisch mee af. De scheidingslijn tussen beide kleuren is perfect loodrecht!

Hulp nodig bij het schilderen van je plafond? Volg hiervoor het stappenplan ‘Hoe een plafond verven’ of vraag het hier gratis aan.

Bekijk ook de video: hoe lijn ik af tussen 2 kleuren

 

Buitenhoek of effen muurvlak

Hoe een rechte lijn aanhouden bij een buitenhoek of effen muurvlak? Ook daarvoor bestaat een handig stappenplan:

 1. Schilder de muur in de eerste kleur en laat de verf drogen. Schilder een stukje verder dan de plaats waar de scheiding komt.
 2. Kleef een aangepaste plakband op het geverfde vlak en druk die goed aan.
 3. Neem een beetje verf van de kleur die je al geschilderd hebt. Rol een dunne laag op de rand van het plakband (deels op de muur, deels op het plakband), aan de kant waar je straks de accentkleur zal aanbrengen. Op die manier sluit je de eventuele openingetjes tussen plakband en muur volledig af met de verf van de basiskleur.
 4. Is de strook droog? Overschilder hem dan met de accentkleuren. Overlap ook het plakband.
 5. Verwijder het plakband onmiddellijk na het schilderen. Et voilà, een kaarsrechte scheidingslijn!

Nog meer tips

De smaak te pakken en benieuwd naar nog meer tips? Leer hier hoe je je plafond schildert zonder strepen en ontdek hoe je de juiste binnenmuurverf voor je project kiest.

Nog een vraag over het schilderen van de perfecte overgang tussen twee kleuren? Niet zeker welk materiaal je best kiest? Bezoek je dichtstbijzijnde colora winkel voor advies of stel je vraag online. Succes!

In samenwerking met colora de verfwinkel

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.