Hoe een plafond verven zonder strepen?

09/06/2021

Wil je je plafond een nieuwe verflaag geven, maar twijfel je eraan of je wel een mooi egaal resultaat zal bekomen? Wees gerust, met wat goede tips en de juiste producten verf je makkelijk zelf je plafond. Ook als je voor een resultaat zonder strepen wil gaan. Wij tippen jou hoe je strepen voorkomt en delen tips voor een perfect geverfd plafond.

Haal de juiste kwaliteitsverf in huis

Een vakkundig geverfd plafond zonder strepen begint met de juiste kwaliteitsverf en producten. Welke verf gebruik je best om je plafond te verven? Welke producten heb je verder nog nodig? Via de handige verfwijzer ontdek je vlot de benodigdheden voor je klus. Voor plafonds wordt altijd aangeraden om met matte verf te werken. Vergeet daarbij zeker niet om eerst een laag matte primer te gebruiken. Alle benodigdheden in huis? Dan kan je bijna van start. Ontdek eerst in dit artikel hoe je best te werk gaat en strepen vermijdt. Zo kan je straks perfect geïnformeerd aan de slag. Graag advies op maat voor jouw project? Bezoek een colora-winkel bij jou in de buurt.

Gebruik genoeg verf

Als je strepen wil vermijden bij het schilderen van je plafond, moet je voldoende verf gebruiken. Zo zorg je voor een goede dekking en een verwerkingstijd die voldoende lang is. Hoe kom je te weten of je genoeg verf gebruikt? Dat ontdek je zo: deel het te schilderen oppervlak door het aantal gebruikte liter verf. Vergelijk de uitkomst met het aanbevolen verbruik van de verf. Die info vind je op de verpakking van je verf. Met Bossflow Mat kan je tot 9 m2 schilderen met 1 liter. Ligt je verbruik lager, dan strijk je de verf best minder uit. Om te laag verbruik te vermijden, kan je kiezen voor Bossfull. Deze verf voelt dikker aan, waardoor je vanzelf minder ver uitstrijkt. Toch nog vragen bij je verfverbruik? Ga gerust eens langs bij een colora-winkel in je buurt voor advies.

Duw niet te hard op je verfrol

Een tweede tip voor een streeploos plafond: duw niet te hard op de verfrol. Veel druk zetten op je verfrol is verleidelijk, want zo kan je meer vierkante meters schilderen met je verf. Daartegenover staat dat het resultaat minder goed zal zijn en je strepen riskeert. Hoe dat komt? Door hard te drukken op je rol, breng je een veel te dunne laag verf aan die snel opdroogt. Hierdoor kan je niet nat in nat schilderen en dekt de verf niet voldoende. Bekijk stap voor stap hoe je een plafond best schildert voor een optimaal, perfect gedekt resultaat.

Vergeet je primer niet

De primer skippen is nooit een goed idee, want een grondlaag is cruciaal voor een goed resultaat. Een primer heeft een belangrijke functie: hij isoleert de ondergrond. Op die manier voorkomt hij dat de afwerkingslaag in de ondergrond gezogen wordt. Als je geen grondlaag gebruikt, heb je kans op ongelijke inzuiging en strepen. Welke primer is het best geschikt voor jouw plafond? Dat check je snel via de online verfwijzer, of laat je adviseren in je colora-winkel.

Vermijd te hoge temperaturen

De verf op je plafond zal sneller drogen als de kamertemperatuur hoger is. Maar te snelle droging geeft meer kans op strepen. Wil je strepen vermijden, dan schilder je best bij een temperatuur tussen 10°C en 20°C.

Hou ramen en deuren gesloten

Nog een tip voor een mooi verfresultaat: hou ramen en deuren dicht tijdens het schilderen. Zo blijft het water uit de verf in de ruimte hangen, waardoor de droging vertraagt. En hoe trager de verf droogt, hoe beter het resultaat op het einde van de rit zal zijn. Verlucht de ruimte wel volop na je schilderwerken.

Gebruik de juiste verftechniek

Ook de manier waarop je verft, beïnvloedt het resultaat. We delen graag enkele tips van professionals:

 • Schilder je plafond ononderbroken in één keer voor het beste resultaat.
 • Schilder op voorhand de randen met een ronde borstel.
 • Begin te schilderen bij het raam en schilder weg van het licht, mee met de lengte van je plafond.
 • Verzadig de verfrol goed met verf, met behulp van een rooster.
 • Kijk tijdens je verfwerken in de richting van de lichtbron. Zo heb je het beste overzicht en vermijd je schaduw.
 • Werk gestructureerd en deel het plafond op in delen van 1m². Breng enkele stroken verf naast elkaar aan en verdeel de verf gelijkmatig. Zo krijg je een optimaal gedekt resultaat.
 • Verdeel de verf die je aanbracht zowel in de lengte als in de breedte. Zorg er telkens voor dat je de laatste rolbeweging in de lengterichting van het plafond maakt.
 • Bij het schilderen van de volgende denkbeeldige vierkante meter overlap je het vorige vlak met ongeveer één rolbreedte.
 • Pauzeer niet vooraleer je het volledige vlak hebt afgewerkt.
 • Respecteer de wachttijden tussen verschillende lagen.
 • Klaar met schilderen? Verwijder meteen de plakband en zorg voor een goede ventilatie zodat de verf optimaal kan drogen.

Plannen om zelf je plafond te verven? Download hier een handig stappenplan voor het verven van een plafond. Voor de juiste verf en advies op maat, kan je terecht bij een colora-winkel bij jou in de buurt. Tip: ontdek online via de verfwijzer welke producten je allemaal nodig hebt. Succes!

In samenwerking met colora de verfwinkel

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.