Hoe een muur in cellenbeton schilderen? Scoor handige verftips!

Gepubliceerd op 21 September 2021

Cellenbeton is een licht, goed isolerend en brandwerend bouwmateriaal, maar het heeft een poreuze structuur. Omwille van die poreusheid zuigt cellenbeton veel verf op. Hoe schilder je een gevel of (binnen)muur uit cellenbeton? Wat zijn de aandachtspunten? Ontdek onze tips en laat je gidsen door de handige verfwijzer.

Cellenbeton schilderen of niet?

Een muur in cellenbeton (ook wel Ytong) kun je schilderen, maar het hoeft niet. Soms kiest men ervoor om muren in cellenbeton niet te schilderen. In een garage bijvoorbeeld, stoort het doorgaans niet als de blokken uit cellenbeton zichtbaar blijven. Wel oogt een geschilderde muur in cellenbeton net even wat frisser en netter. En als je weet hoe je best te werk gaat, kun je gerust zelf je gevel of muur uit cellenbeton schilderen. Ontdek hieronder onze tips en gebruik de handige verfwijzer. Daarmee check je snel welke verf en benodigdheden je nodig hebt voor jouw specifieke verfklus.

Kies een geschikte primer  

Ga je cellenbeton schilderen, gebruik dan zeker een primer die geschikt is voor cellenbeton. Die zal de poriën van het beton verzadigen, zodat je een goede basis hebt om over te schilderen. Let wel: een gewone primer is niet opgewassen tegen de sterke inzuiging van cellenbeton. Ga daarom voor een vochtwerende primer van hoge kwaliteit, want daarmee bekom je een egaler eindresultaat dan met een gewone primer.  

Is je gevel in cellenbeton al eens geverfd? Dan is de situatie net even anders. In dat geval heb je waarschijnlijk geen primer meer nodig. Als de huidige verflaag nog goed hecht, zal de nieuwe verflaag immers niet opgezogen worden door het cellenbeton. Wil je graag advies op maat krijgen, om zeker te zijn van de juiste aanpak? Ga dan zeker eens langs bij een colora-winkel in je buurt.

Welke primer gebruiken voor cellenbeton?

De verf Sublifill wordt traditioneel gebruikt voor het verven van buitenmuren, maar je kunt deze verf ook gebruiken als primer voor je muur in cellenbeton. Sublifill vult de gaatjes in het cellenbeton goed op en sluit de poriën af. Een aanrader! Bestel je primer makkelijk online, of bezoek een colora-winkel in je buurt.

Hoeveel verflagen heeft je muur in cellenbeton nodig?

Ook bij het schilderen van cellenbeton bepaalt de kwaliteit van de gebruikte verf hoeveel verflagen er nodig zijn. In de meeste gevallen kun je met één grondlaag en twee eindlagen een mooi resultaat bekomen. Goed om te weten: hoe minder verflagen je nodig hebt, hoe beter voor je gevel. Want het ademend vermogen van je gevel neemt al na twee lagen verf sterk af, ook als je ademende verf gebruikt.

Een gevel in cellenbeton schilderen: welke stappen volgen?

Vooraleer je aan je schilderklus begint, moet de gevel schoon zijn. Reinig daarom je buitengevel met water en een reinigingsmiddel, best een universele reiniger. Zit er groene aanslag op je gevel? Verwijder die dan met een speciale groene aanslag reiniger. Gebruik je daarbij een hogedrukreiniger, let er dan op dat je het pleisterwerk niet beschadigt.

Na het reinigen van je gevel breng je een primer aan. Kies voor een kwalitatieve primer die geschikt is voor cellenbeton, zoals Sublifill. Eén laag volstaat om de poriën van het cellenbeton op te vullen.

Heb je de primer aangebracht? Dan kun je aan de slag met de schilderwerken. De verf breng je het makkelijkst aan met een blokborstel en een langharige verfroller. In de meeste gevallen volstaat het om twee lagen verf aan te brengen voor een perfect dekkend resultaat. Laat de verf vervolgens drogen, en geniet van het uitzicht. Job done!

Plannen om je gevel of (binnen)muur in cellenbeton te schilderen? Ga langs bij een colora-winkel in je buurt voor advies op maat. Ontdek welke producten je allemaal nodig hebt dankzij de verfwijzer. Benieuwd naar meer verftips? Vraag dan hier je gratis brochure aan.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan