Hoe de juiste verfkleur kiezen?

Gepubliceerd op 20 September 2021

Uitgekeken op de kleur op je muur? Of wil je je strak, wit interieur wat meer cachet geven met een spatje kleur? Tijd om inspiratie op te doen en de juiste verfkleur voor je interieur te zoeken! Ontdek handige tips om een weloverwogen keuze te maken die past bij jou én je interieur, of vraag hier professioneel kleuradvies aan huis.

Denk aan lichtinval

Lichtinval is heel belangrijk bij het kiezen van een verfkleur. Kies daarom nooit meteen je verfkleur in de winkel. Je neemt beter enkele kleurtesters mee naar huis om te zien hoe de kleuren in jouw interieur passen en welk effect lichtinval op de kleuren heeft. Kies je voor een kleurenkaartje of een testpotje? Een testpotje heeft als voordeel dat je dit op een groter oppervlak kan schilderen. Zo kan je de kleur beter beoordelen en kan je nog beter de lichtinval over een hele dag op de kleur bekijken.

Kijk naar de ruimte

Lichte kleuren weerkaatsen het licht, waardoor je ruimte al snel groter aanvoelt. Voor kleinere ruimtes zijn lichte tinten dus ideaal. Grote ruimtes kunnen absoluut een fellere of donkerdere kleur gebruiken. Speel met kleurvlakken of accentmuren om grote ruimtes optisch op te splitsen in verschillende zones. Het plafond schilder je best altijd lichter dan de wanden. Door je plafond donker te schilderen, verlaag je immers de ruimte.

Wil je de ruimte hoger doen aanvoelen? Schilder je plafond wit of in een lichte kleur en de muren in een donkerdere kleur. Een smalle ruimte breder laten lijken, doe je door de zijmuren in een lichte kleur te schilderen en de korte muur een donkere of felle kleur te geven. Een brede ruimte kan je optisch versmallen door de twee langste muren in een warme, donkere kleur te schilderen.

Kleurenpsychologie

Welk effect hebben kleuren op je? In een slaapkamer kies je beter voor rustgevende kleuren en in de keuken zijn energieke kleuren een ideale keuze. Elke kleur heeft invloed op ons onderbewustzijn. Daarom is een goed doordachte kleurenkeuze uiterst belangrijk voor elke ruimte:

  • Blauw straalt rust uit en is dé kleur bij uitstek voor de slaapkamer. Deze kleur geeft een gevoel van veiligheid en zekerheid, en stimuleert de nachtrust.
  • Geel staat voor warmte, doet denken aan de stralende zon en is ideaal voor donkere kamers die geen rechtstreeks zonlicht krijgen. Geel neemt licht op en doet de ruimte stralen.
  • Natuurkleuren zoals beige en bruin zijn elegant en stijlvol. Ze stralen comfort en duurzaamheid uit. Dankzij hun rustgevend effect zijn ze ideaal voor de leefruimte, slaapkamer of badkamer.
  • Groen straalt energie en kracht uit en is tegelijk helder en kalm. Groen stimuleert de concentratie en is daarom ideaal voor de studeerkamer of bureau. Daarnaast doet groen denken aan de natuur en staat eveneens symbool voor gezondheid en harmonie. Daarom ook ideaal om te gebruiken in de leefruimte, badkamer of keuken.
  • Wit is kalm en tijdloos. Het doet de ruimte groter lijken en oogt fris en levendig. Te veel wit kan een steriel effect geven, daarom combineer je best met een aantal andere kleuren.
  • Rood staat voor passie en warmte. Rood in je woonkamer zorgt voor een intieme, uitnodigende sfeer. Wees er spaarzaam mee om een overweldigend effect te vermijden.
  • Roze straalt rust en lieflijkheid uit. Dé ideale kleur voor de kinderkamer dus.

Kleuren combineren

Eens je een kleur gekozen hebt, dien je die ook af te stemmen op de kleuren van alle andere gebruikte materialen in de kamer. Welke kleur hebben de tegels, de ramen en vensterbanken en de meubels? En passen die ook mooi samen met de gekozen kleur? Ontdek handige tips om verfkleuren te combineren.

Schilder je de heel ruimte in één tint of kies je voor een accentkleur? Zorg dan dat alle kleuren mooi op elkaar afgestemd zijn. Er zijn 3 manier om kleuren te combineren:

  • Een accentkleur gecombineerd met neutrale kleuren.
  • Toon-op-toon kleurencombinaties.
  • Een gedurfde kleurencombinatie: 1 accentkleur en 2 kleuren uit een andere kleurgroep, bijvoorbeeld blauw met 2 tinten bruin.

Tools & advies

Soms blijft het moeilijk om de kleuren in je interieur te visualiseren. De inkleurtool van colora biedt daarin de oplossing. Neem een foto van de ruimte die je wil schilderen en probeer verschillende colora-kleuren uit. Zo merk je meteen of de gekozen kleuren passen bij je interieur.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Ga langs bij je colora-winkel voor meer advies, of vraag een kleuradvies aan huis aan. Met een kleuradvies aan huis werk je samen met een colora-kleurexpert het perfecte kleurenpalet uit en vallen alle twijfels en stress weg. Bovendien krijg je advies over de producten die je nodig hebt en enkele handige tips en stappenplannen om je schilderwerken als een echte professional uit te voeren.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan